Екотаксите за стари коли – нагоре, на новите - надолу

Автор:
Снимка: Архив

С 12-13 на сто ще се увеличат екотаксите за старите автомобили у нас. За новите пък напротив – ще поевтинее. Собствениците на коли до 5 г. ще плащат според досегашната тарифа. Това става ясно от приетите промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса.

Така 300 лева ще се увеличи екотаксата на най-популярните у нас Volkswagen Golf и Opel Astra, произведени преди повече от 10 г.

За хибридните автомобили тенденцията е същата, като таксата за новите се намалява с около 20%, а за по-дълго употребяваните се увеличава с 12%. Отпада заплащането за електромобили до края на 2021 г.

Новите цени ще окажат съществено въздействие на бизнеса. За нов микробус ще се плаща 625 лева, до 5 години 970 лева, над 5 или 10 години съответно 1450 и 1550 лева.

При тежките камиони и автобуи екотаксата за нови машини ще е 938 лева, до 5 години - 1455 лева, а за над 5 и 10 години сумите скачат съответно на 2175 и 2325 лева.

Любомир Доросиев от Асоциацията на вносители на автомобили коментира пред „Монитор", че не е проблем, че се увеличават екотаксите на употребяваните автомобили, а че не е ясно къде отиват събраните пари. Сметката на асоциацията сочи, че при регистрирани около 255 хил. автомобила у нас годишно би трябвало да има поне 60 млн. лева, докато МОСВ отчита само 3 млн. лв.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на отворените врати в ИУ-Варна

Най-старият икономически университет в България, варненският, отваря вратите си днес. На така наречената Студентска улица в основната сграда   ще се съберат на едно място фирми от различни браншове. Така  на студентите се предлага възможност за стаж или работа, а на работодателите – високо подготвени млади специалисти в областта на..

публикувано на 19.03.19 в 06:41
Парка във Владиславово

Пролетен фестивал до края на седмицата във варненския кв. "Владиславово"

Тази седмица посрещаме пролетта и по този повод във Варна ще се проведе първият по рода си пролетен фестивал. Tой ще е придружен от много забавления, игри и награди, жива музика, вкусотии и пролетно настроение.  От районното кметство "Владислав Варненчик" са приготвили за варненци и гостите на града редица интересни събития и изненади, като..

публикувано на 19.03.19 в 06:40

Адреси без ток

До 29.03.2019 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Аврен, с. Тутраканци, с. Величково, с. Дъбравино, с. Чайка, с. Царевци, с. Сава. Днес и утре, от 09:00 ч. до 16:00 ч. ще бъде прекъснато..

публикувано на 19.03.19 в 06:20

Слънчево и топло във вторник

Днес до обяд ще е предимно слънчево, следобед на места ще се развие купеста облачност, но слаби валежи са възможни най-вече в Дунавската равнина. Ще духа слаб до умерен, предимно южен вятър, по Черноморието от югоизток, след обяд във вътрешността постепенно ще се обърне от северозапад и север. Максимални температури между 16 и 21 градуса, по..

публикувано на 19.03.19 в 05:47

Нов водопровод бави преасфалтирането на ул. "Димитър Ковачев" в Добрич

Изграждането на допълнително трасе по водния цикъл забавя цялостния ремонт на ул. „Димитър Ковачев“ в Добрич. Поради остаряла водопроводна мрежа в района, се е наложило промяна в проекта и подмяна на старите тръби . Новият водопровод ще обхване ул. „Димитър Ковачев“ от ул. „Орфей“ до бул. „Добруджа“, заяви кметът на Община Добрич Йордан..

публикувано на 18.03.19 в 17:07

Община Добрич съди областния управител за пропуснати ползи от близо 1 млн. лева

Община Добрич ще съди областния управител за пропуснати ползи в размер на 920 000 лева. Причината е във върнатата Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за местните данъци. Според Областната управа на Добрич тя е в нарушение на закона, тъй като не е извършена предварителна оценка на въздействието. Община Добрич ще си търси по съдебен път..

публикувано на 18.03.19 в 16:52

Повече дни платен отпуск за варненските учители

Основният платен годишен отпуск за учителите, членове на синдикални организации от община Варна, ще е по-голям от регламентирания за страната и ще е от 57 работни дни. Това става ясно от новия Колективен трудов договор в сферата на образованието, който днес подписаха  кметът на Варна Иван Портних и социалните партньори от синдикатите в тази сфера...

публикувано на 18.03.19 в 16:34