Екотаксите за стари коли – нагоре, на новите - надолу

Автор:
Снимка: Архив

С 12-13 на сто ще се увеличат екотаксите за старите автомобили у нас. За новите пък напротив – ще поевтинее. Собствениците на коли до 5 г. ще плащат според досегашната тарифа. Това става ясно от приетите промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса.

Така 300 лева ще се увеличи екотаксата на най-популярните у нас Volkswagen Golf и Opel Astra, произведени преди повече от 10 г.

За хибридните автомобили тенденцията е същата, като таксата за новите се намалява с около 20%, а за по-дълго употребяваните се увеличава с 12%. Отпада заплащането за електромобили до края на 2021 г.

Новите цени ще окажат съществено въздействие на бизнеса. За нов микробус ще се плаща 625 лева, до 5 години 970 лева, над 5 или 10 години съответно 1450 и 1550 лева.

При тежките камиони и автобуи екотаксата за нови машини ще е 938 лева, до 5 години - 1455 лева, а за над 5 и 10 години сумите скачат съответно на 2175 и 2325 лева.

Любомир Доросиев от Асоциацията на вносители на автомобили коментира пред „Монитор", че не е проблем, че се увеличават екотаксите на употребяваните автомобили, а че не е ясно къде отиват събраните пари. Сметката на асоциацията сочи, че при регистрирани около 255 хил. автомобила у нас годишно би трябвало да има поне 60 млн. лева, докато МОСВ отчита само 3 млн. лв.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Интензивен е трафикът към столицата

На автомагистрала „Хемус“ в района на 38-и км, поради ремонтни дейности, движението е отбито в платното, което е по посока Варна, а всички ремонтни участъци са подсигурени от пътни полицая. Наблюдава се засилен трафик и по път Е-79 в района на Кресненското дефиле. На автомагистрала „Тракия“, в района на Вакарел, има леко пътнотранспортно..

публикувано на 24.09.18 в 14:29

Предупреждение за бурен вятър

Синоптиците предупредиха за очакван силен до бурен вятър.Жълт код е обявен за по-голямата част от страната, с изключение на крайните югоизточни райони.В Дунавската равнина поривите на северопазападния вятър ще достигат 90 километра в час. 

публикувано на 24.09.18 в 12:50

Засилен трафик по пътищата и граничните пунктове

Засилен трафик по пътищата на страната се очаква в края на серията от три почивни дни. Най-натоварени за придвижване се очаква да бъдат магистралите „Тракия", „Хемус" и „Струма". По всички трасета, по които се очаква да има много движение, както и на граничните пунктове с Гърция, Сърбия и Румъния, ще има засилено полицейско присъствие. От днес..

публикувано на 24.09.18 в 08:45

Въвеждат ограничение на скоростта в участък от АМ "Тракия"

Заради неравности по пътното платно на магистрала "Тракия" в участъка между Чирпан и Стара Загора от понеделник се въвежда ограничение от 90 км/ч. Тази отсечка от аутобана е с дължина 40 километра и е пусната в експлоатация през 2007 г. От Агенция "Пътна инфраструктура" обявиха, че продължават..

публикувано на 24.09.18 в 07:14

Ураганен вятър остави без ток 140 хиляди домакинства в Чехия

Установени са 120 аварии на линиите за високо напрежение и стотици по-незначителни повреди в системата за електроснабдяване на потребителите.  Авариите са причинени от нахлулия в страната силен вятър, който на места е достигал силата на ураган. За ликвидиране на последиците от лошото време са мобилизирани стотици служители от..

публикувано на 24.09.18 в 07:09

На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригираща декларация от физическите и юридическите лица, напомнят от НАП. Гражданите и фирмите имат възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, който са декларирали пред приходната агенция с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация..

публикувано на 24.09.18 в 06:40

Една от затворените фабрики край Карнобат ще заработи още тази вечер

Една от фабриките край Карнобат на бизнесмена Миню Стайков ще възстанови работата си още тази вечер, а другите две утре, реши Районният съд в Карнобат. Предприятията бяха затворени в петък след акция на агенция "Митници" и работниците организираха протести с искане за възстановяване на производствения процес. От агенция "Митници" тази..

публикувано на 23.09.18 в 17:16