Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едра кая" е верният отговор на третия въпрос от играта

"Едра кая" е правилният отговор на третия въпрос от играта на Радио Варна и мобилното приложение iLoveBulgaria. Ако сте попълнили вярно отговора в някой от трите дни досега, автоматично ставате участник в томболата за нашите страхотни награди!

Лихнусът (Mesogobius batrachocephalus) е вид Проходна риба от семейство Попчета, наричани във Варна най-често кая. Срещат се в Черно и Азовско море. На дължина достига до 35–40 см, а на тегло до 600 грама. Живее до 8 години. Размножава се веднъж годишно от февруари до май, като полага хайвера си под и между камъните. Отличава се от другите попчета по сравнително големия му размер и леко сплесканата отгоре глава с големи бузи. Лихнусът предпочита пясъчно-каменистото дъно, но в близост до мидените полета. В реките навлиза много рядко. Основно се храни с миди, охлюви и дребни ракообразни, но размерът на устата му е достатъчен и за дребни рибки – атерини, хамсии, попчета, барбуни.

Каята притежава коремни перки, които са сраснали във вендузи, които служат за прикрепването на рибите към дъното. Това ги определя като дънни риби. Името "попчета" произлиза от една малка кост в главата, която е под формата на кръст.

Въпреки че се смята за деликатес и често се предлага в заведенията по морето лихнусът всъщност е защитен вид. Попчетата са най-голямата група защитени риби в Черно море. От общо 21 вида в българската акватория, към които спада и най-дребният вид в българската ихтиофауна (Aphia minuta, с дължина 4-5 cm), 8 вида са защитени - Малко попче (Pomatoschistus minutus), Дългоопашато попче, Ивичесто попче (Gobius bucchichi), Тревно попче (Zosterisessor ophiocephalus), Мраморно попче (Proterorhinus marmoratus), Змиевидно попче (Gobius cobitis), Стронгил (Neogobius melanostomus), Сирман (Neogobius syrman), Лихнус (Mesogobius Batrachocephalus) и Ратан (Neogobius ratan).

Очаквайте малко преди 11 репортерът Мартин Николов да зададе четвъртия въпрос от играта в ефира на Радио Варна. Марто и Митака (Мартин Николов и инж. Димитър Проданов) продължават да са на море... Днес слушайте в програмата на Радио Варна разказите им в звук за плажовете на Ветеран, Фичоза и Шкорпиловци.

Мобилното приложение iLoveBulgaria можете да изтеглите оттук, а условията на играта ще намерите в екран "Промоции". Всеки от Вас, отговорил поне на един от петте въпроса в дните от понеделник до петък тази седмица, участва в томбола за една от трите страхотни награди на iLoveBulgaria.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Паднали клони и преливащи шахти във Варна

Десет сигнала за паднали клони са получени на дежурния телефон в община Варна. Шест от тях са за клони стоварили се върху автомобил. Четири са сигналите за наводнени участъци от преливащи канализационни шахти – на ул.Акад.Курчатов (до зеленчуковата борса), пресечката на ул. Хан Омуртаг и ул.Граф Игнатиев; на ул.Александър Дякович и на бул.Сливница..

публикувано на 30.09.24 в 06:53

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  30.09.2024  г. В периода  8:30  ч. до  16:00  ч. Поради обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - м-ст Свети Никола..

публикувано на 30.09.24 в 06:16

Изпращаме септември със студено и ветровито време

С прекъсвания на много места отново ще има валежи от дъжд, които ще са по-слаби, но като се добавят към повсеместните валежи от нощта, сумата ще е значителна. Вятърът ще е силен от северозапад, във вътрешността на района временно ще отслабва. Температурите ще са почти без дневен ход, най-често между 10° и 15°, по Южното Черноморие до 17°, за Варна..

публикувано на 30.09.24 в 06:08

Температурите рязко се понижават, дъжд и вятър в понеделник

Под влияние на преминаващ добре изразен студен фронт от тази нощ времето чувствително ще се влоши. С умерен, временно и силен вятър от северозапад ще нахлува много по-студен въздух. Ще е облачно и дъждовно, временно с гръмотевици и рязко усилване на вятъра. Не са изключени и локални градушки. На много места, главно в Североизточна България и по..

публикувано на 29.09.24 в 16:55

Започва подготовката за поетапна евакуация на български граждани от Ливан

Започва подготовката з а поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан . Паралелно се разглеждат възможностите и за други варианти за евакуация. Към момента са идентифицирани всички наши сънародници, желаещи да бъдат изведени от Ливан. Те ще бъдат уведомени за точното време и място на евакуацията..

публикувано на 29.09.24 в 15:53

Ремонт на пътя през местност Боровец започва от понеделник

Рехабилитацията на пътя от Прибой през местност „Боровец“ започва от понеделник, 30 септември, съобщиха от община Варна. Около 4 700 кв. м асфалтова настилка ще бъде възстановена в рамките на около седмица. Дейностите се финансират от програмата за текущ ремонт и поддръжка на община Варна.  След рехабилитацията пътят ще бъде ползван за обходен..

публикувано на 29.09.24 в 15:00

А.Александров: Държавата да организира курсове за кандидатите за директори на училища

От обявените 476 места за директори на училища в страната, едва около половината се заеха в началото на учебната година. Това съобщи пред БНР Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование, който е и директор на столично училище. Според него държавата трябва да организира курсове за кандидатите..

публикувано на 29.09.24 в 14:45