Военноморският музей с вход свободен за празника на ВМС

| обновено на 12.08.18 в 09:37

31 модела на кораби са показани в изложбата „Флотилия в зала“ на Военноморския музей във Варна, посветена на 139-тата годишнина от създаването на ВМС. Представени са модели на военни и търговски кораби, на лодки и ветроходи, документи, малко познати фотографии и чертежи. Те са изработени в различни периоди, от български и чужди  корабомоделисти – професионалисти и любители, и дават поглед и към историята на  корабомоделизма в България.

Сред най-интересните са моделите на рибарска лодка, изработена през 20-те години на ХХ век и подарена на музея през 1923 година от художника илюстратор Владимир Коренев, разказва уредникът Тодорка Стоянова.  Много добре се вижда платното, мрежите, дори и флакчетата, които се пускат, за да се проследи къде се намират мрежите.

Гордост за Военноморския музей е и модел на  плаващия 10-тонен кран понтон, изработен през 1931 година по поръчка на акционерното дружество "Кораловаг". Оригиналният кран е бил на дружеството, а моделът е подарен на музея още през 1935 година.


СнимкаВ експозицията може да се види и модел на крайцер „Надежда“, на катерите, изработени във „Флотски арсенал“ – Варна, както и корабните модели, направени в корабомоделните работилници на КЗ „Г. Димитров“ – Варна и КЗ „Иван Димитров“ – Русе.

През 1955 година български корабомоделисти започват участия в международни състезания и снимки в експозицията на Военноморския музей разказват важните моменти. От таблата научаваме, че заради добре направен модел от Румен Георгиев от Варна през 1969 година, който спечелил много отличия, специална комисия оценява изработката на ...1 тон картофи!

Изработката на модели на кораби е изкуство и вероятно не е случайно, че много писатели са ги колекционирали, но и подарявали на музея. Като ветрохода на писателя от Провадия Цончо Родев. Това е дървен макет с платна от плат, който са много здрави въпреки времето. Моделите на кораби се съхраняват в специални кутии под "капак", за да не се повредят фините части по тях, разказва Тодорка Стоянова, интервю на Габриела Гаврилова :

За  изложбата разказва  директорът на ВММ -Варна Марияна Кръстева :В неделя посетителите на Военноморския музей ще могат да разгледат безплатно  изложбата „Флотилия в зала“. Музеят е с вход свободен по повод празника на ВМС.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътищата на лятото "разказани" от Ан дьо Колбер и Елена Панайотова

И зложба под наслов „Пътищата на лятото“ ще представи в Каварна творчеството на две художнички от различни поколения, свързани от дългогодишно приятелство - Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова. Откриването е на 14 август в 18 и 30 ч. в Художествената галерия „Христо Градечлиев“, съобщиха от крайморската община.Ан дьо..

публикувано на 14.08.18 в 09:05
Къщата-паметник днес

Къщата на "Воден" 13 "възкръсна" 149 години след построяването й

Една от старите къщи-паметници на културата във Варна блесна в цялата си красота преди дни. Тя може да бъде посетена от всеки, тъй като на първия етаж вече отвори врати кафене на световна верига. Преобразяването на къщата, на ул.”Воден” 13 е резултат от работата на екипа на арх.Юлия Железова, специалист по недвижимо културно наследство...

публикувано на 13.08.18 в 11:31

Русенската опера представя във Варна "Набуко" от Джузепе Верди

На 25 август Държавна опера - Русе ще представи пред варненската публика една от най-новите си и мащабни продукции - операта "Набуко" от Джузепе Верди. На сцената на Летния театър във Варна ще чуем великолепните гласове, които носят славата на българското оперно изкуство по света - баритонът Венцеслав Анастасов в ролята на..

публикувано на 13.08.18 в 10:56

"Царицата на Чардаша" в Летния театър във Варна

Оперета в три действия от Имре Калман по либретото на Ищван Бекефи и Дешо Келер 14 август 2018, вторник, 21 часa, Летен театър Диригент Цветан Крумов Постановка Видин Даскалов Режисьор Александър Мутафчийски Художници Мария Трендафилова, Ася Стоименова Хореография Калина Богоева, възстановка Гергана Караиванова..

публикувано на 13.08.18 в 06:50

Лятна читалня отвори врати във варненската библиотека

Лятна читалня откри за поредна година Регионалната библиотека "Пенчо Славейков“ във Варна на 1 август. Варненци и гостите на града ще могат да се възползват от нея до 24 август, включително, обяви в интервю за Радио Варна Даниела Канева – главен библиотекар. Читалнята се помещава във фойето на главната сграда на библиотеката на бул...

публикувано на 07.08.18 в 10:33

Фестивал на планинарското кино във Варна

За трета поредна година фестивалът Banff Centre Mountain Film Festival гостува във Варна с десет заглавия, посветени на свободата, любовта към приключенията и спортовете, свързани с природата. В разгара на лятото отново ще се пренесем в света на най-добрите планинарски филми от програмата на канадския фестивал. На 9 август, в зала "Европа"..

обновено на 07.08.18 в 08:10

"Изборът на Марта" на Римски терми

Една виртуозна пиеса за любовта и избора от Жорди Галсеран, майсторски режисирана от Георги Михалков за пръв път в България. Премиерните дати за Театър "Римски терми" са 6 и 11 август, началото е от 21 часа. В "Изборът на Марта" политик се сблъсква с обикновени на пръв поглед хора, а всъщност с шайка мошеници от високо ниво. Трилър, но..

публикувано на 06.08.18 в 15:22