Военноморският музей с вход свободен за празника на ВМС

| обновено на 12.08.18 в 09:37

31 модела на кораби са показани в изложбата „Флотилия в зала“ на Военноморския музей във Варна, посветена на 139-тата годишнина от създаването на ВМС. Представени са модели на военни и търговски кораби, на лодки и ветроходи, документи, малко познати фотографии и чертежи. Те са изработени в различни периоди, от български и чужди  корабомоделисти – професионалисти и любители, и дават поглед и към историята на  корабомоделизма в България.

Сред най-интересните са моделите на рибарска лодка, изработена през 20-те години на ХХ век и подарена на музея през 1923 година от художника илюстратор Владимир Коренев, разказва уредникът Тодорка Стоянова.  Много добре се вижда платното, мрежите, дори и флакчетата, които се пускат, за да се проследи къде се намират мрежите.

Гордост за Военноморския музей е и модел на  плаващия 10-тонен кран понтон, изработен през 1931 година по поръчка на акционерното дружество "Кораловаг". Оригиналният кран е бил на дружеството, а моделът е подарен на музея още през 1935 година.


СнимкаВ експозицията може да се види и модел на крайцер „Надежда“, на катерите, изработени във „Флотски арсенал“ – Варна, както и корабните модели, направени в корабомоделните работилници на КЗ „Г. Димитров“ – Варна и КЗ „Иван Димитров“ – Русе.

През 1955 година български корабомоделисти започват участия в международни състезания и снимки в експозицията на Военноморския музей разказват важните моменти. От таблата научаваме, че заради добре направен модел от Румен Георгиев от Варна през 1969 година, който спечелил много отличия, специална комисия оценява изработката на ...1 тон картофи!

Изработката на модели на кораби е изкуство и вероятно не е случайно, че много писатели са ги колекционирали, но и подарявали на музея. Като ветрохода на писателя от Провадия Цончо Родев. Това е дървен макет с платна от плат, който са много здрави въпреки времето. Моделите на кораби се съхраняват в специални кутии под "капак", за да не се повредят фините части по тях, разказва Тодорка Стоянова, интервю на Габриела Гаврилова :

За  изложбата разказва  директорът на ВММ -Варна Марияна Кръстева :В неделя посетителите на Военноморския музей ще могат да разгледат безплатно  изложбата „Флотилия в зала“. Музеят е с вход свободен по повод празника на ВМС.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Керанка Далакманска отбеляза юбилей с премиера

Поетесата Керанка Далакманска от Каварна отбеляза с представяне на новата си книга „Нарисувай ми думи“ своя 70-годишен юбилей. Поводът събра гости, приятели и колеги на поетесата в Художествената галерия „Христо Градечлиев“. Събитието бе съпроводено с клавирен концерт и изложба на румънската художничка Лаура Нистореско. В експозицията са..

публикувано на 19.10.18 в 15:32

Варненската драма представя "Криворазбраната цивилизация"

Режисирано представяне на театрални комедийни ситуации с текстове от възрожденската пиеса Криворазбраната цивилизация по Добри Войников. Попаднали в атмосферата на Възрожденската епоха, неусетно ставаме свидетели на сцени от самобитното ежедневие на българина от онова време, поднесени с типичния за куклено-драматичен театър Хенд хумор...

обновено на 17.10.18 в 06:03

Комедията "Мъже под чехъл" на варненска сцена

Ако един оправдан след погрешна присъда затворник внезапно се завърне при разведената с него жена? Ако, понеже няма къде да отиде, поиска да живее в апартамента, който отчасти му принадлежи и който тя обитава с новия си съпруг? Ако новият прояви разбиране и каже, че няма нищо против? Ако учениците и (защото тя е учителка) започнат да и се..

публикувано на 17.10.18 в 08:00

Варненската драма представя: "Телефонът на мъртвеца"

“Телефонът на мъртвеца” е история, която започва с нещо съвсем необичайно. Непозната вдига телефона на човека, който седи пред нея в кафенето. Малко по-късно открива, че е мъртъв. Тази екстремна ситуация създава необичайна връзка и тя присвоява телефона му, за да се озове в ексцентричния свят на неговото семейство и близки – майка, брат, съпруга..

публикувано на 16.10.18 в 08:21

Започна приемът на заявки за Европейската литературна награда "Димитър Димов"

Наградата е учредена преди четири месеца във Варна, по повод предстоящата 110-та годишнина от рождението на големия български писател през юни 2019 г. За престижното отличие, чийто награден фонд е 10 000 лева, ще се борят съвременни български и европейски автори на романи, издадени у нас в периода 1 януари – 31 декември 2018 г. Заявки от..

публикувано на 15.10.18 в 07:01
Жан-Пол Белмондо на наградите Сезар в Париж през февруари 2017 г.

85-годишният Белмондо иска отново да снима филми

Ветеранът на френското кино Жан-Пол Белмондо възнамерява да се включи в нов филмов проект, съобщава телевизия BFM. 85-годишният Белмондо вече е дал принципното си съгласие да участва в режисирано от 80-годишния Клод Лелуш продължение на лентата от 1988 година "Пътят на едно разглезено дете"...

публикувано на 15.10.18 в 06:36

Изложба "Икебана" се открива във Варна

Официално откриване на изложбата "Икебана - от вълшебството на миналото към предизвикателството на бъдещето", в рамките на 29-ите Дни на японската култура в България започва в 18.30 ч. във ФКЦ-Варна. Изложбата ще бъде в морската столица до 16 ноември. Организатори са Сдружение за икебана "Сога", Група за икебана към читалище "Ясна поляна" във..

публикувано на 12.10.18 в 06:35