Военноморският музей с вход свободен за празника на ВМС

| обновено на 12.08.18 в 09:37

31 модела на кораби са показани в изложбата „Флотилия в зала“ на Военноморския музей във Варна, посветена на 139-тата годишнина от създаването на ВМС. Представени са модели на военни и търговски кораби, на лодки и ветроходи, документи, малко познати фотографии и чертежи. Те са изработени в различни периоди, от български и чужди  корабомоделисти – професионалисти и любители, и дават поглед и към историята на  корабомоделизма в България.

Сред най-интересните са моделите на рибарска лодка, изработена през 20-те години на ХХ век и подарена на музея през 1923 година от художника илюстратор Владимир Коренев, разказва уредникът Тодорка Стоянова.  Много добре се вижда платното, мрежите, дори и флакчетата, които се пускат, за да се проследи къде се намират мрежите.

Гордост за Военноморския музей е и модел на  плаващия 10-тонен кран понтон, изработен през 1931 година по поръчка на акционерното дружество "Кораловаг". Оригиналният кран е бил на дружеството, а моделът е подарен на музея още през 1935 година.


СнимкаВ експозицията може да се види и модел на крайцер „Надежда“, на катерите, изработени във „Флотски арсенал“ – Варна, както и корабните модели, направени в корабомоделните работилници на КЗ „Г. Димитров“ – Варна и КЗ „Иван Димитров“ – Русе.

През 1955 година български корабомоделисти започват участия в международни състезания и снимки в експозицията на Военноморския музей разказват важните моменти. От таблата научаваме, че заради добре направен модел от Румен Георгиев от Варна през 1969 година, който спечелил много отличия, специална комисия оценява изработката на ...1 тон картофи!

Изработката на модели на кораби е изкуство и вероятно не е случайно, че много писатели са ги колекционирали, но и подарявали на музея. Като ветрохода на писателя от Провадия Цончо Родев. Това е дървен макет с платна от плат, който са много здрави въпреки времето. Моделите на кораби се съхраняват в специални кутии под "капак", за да не се повредят фините части по тях, разказва Тодорка Стоянова, интервю на Габриела Гаврилова :

За  изложбата разказва  директорът на ВММ -Варна Марияна Кръстева :В неделя посетителите на Военноморския музей ще могат да разгледат безплатно  изложбата „Флотилия в зала“. Музеят е с вход свободен по повод празника на ВМС.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Автентични носии показват във Варна

Автентични национални носии ще покаже археологическият музей във Варна в изложба , чието откриване е насрочено за 5 април. Всички носии са събирани от колекционерите Радослав Радков и Илонка Станкова. В експозицията ще бъдат включени и 12 фотографски пана на Славян Стоянов от изложба, подготвена за "Фестивал на шевицата" съвместно с..

обновено на 24.03.19 в 09:36

Виенският камерен оркестът във Варна днес

Виенският камерен оркестър - един от най-важните оркестри в света, свири тази вечер във Варна. В програмата за първия старт на фестивала „Варненско лято“ 2019, са включени шедьоври, които са харесвани от мнозина. Солист на оркестъра е Марио Хосен, който е признат за виртуоз в изпълненията на творбите на Николо Паганини. Началото на концерта е в..

публикувано на 24.03.19 в 08:18

Мюзикълът "Зоро" на сцената на варненската опера

Мюзикъл, който пресъздава драматичната приказка за романтичния герой Зоро в певческо-актьорски превъплъщения, зрелищни борби с мечове и невероятни каскади, всичко обгърнато в автентичните цветове на традиционното фламенко! Тази легендарна история за борбата на доброто срещу злото е трайно вдъхновение за Gipsy Kings (Цигански царе),..

публикувано на 22.03.19 в 07:00
 „Огледало на света“ от Хаджи Халифа

"Книжни бижута" в библиотеката

На 21 март   2019 г. Регионална библиотека „Пенчо Славейков” Варна  празнува своя 136-ти рожден ден. По този повод от 11:00 ч. в изложбеното фоайе на библиотеката /бул. Сливница 34/ днес ще бъде открита гостуващата изложба “Книжни бижута”, подредена с помощта на Гьоте институт. В десет постера са показани избрани графики в конкурс от 2018 г...

публикувано на 21.03.19 в 09:44

Сборна румънска изложба гостува в Градската художествена галерия във Варна

Изложбата „24+24 LIMITROPHE” е проект, който се организира и реализира в сътрудничество със Съюз на българските художници и Съюза на визуалните артисти в Румъния. Откриването е днес от 18.00 часа в Градска художествена галерия във Варна. Куратори са Зузу Каратанасе от Румъния и професор Валери Чакалов от България. Експозицията поставя началото на..

публикувано на 20.03.19 в 14:06

Конкурс "Великденско вдъхновение" в Балчик

Историческият музей в Балчик обявява конкурс „Великденско вдъхновение“. Целта му е да стимулира творческите заложби на малки и големи. В него може да се включи всеки, желаещ да представи своето виждане за един от най- обичаните християнски празници. Разделите за участие са три: изработване на великденска украса и шарени яйца; за картичка и..

публикувано на 20.03.19 в 13:04

Втора премиера на „Кой е Големанов?“ във Варна

Премиера на "КОЙ е Големанов?" - 19 март на основна сцена на Варненската опера Начало 19.00ч. „БОГАТ СЪМ, ЧЕСТЕН СЪМ И СЪС РАЗУМ БИСТЪР. ЩЕ БЪДА НАЙ-ДОСТОЙНИЯ МИНИСТЪР“ ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за своя герой Големанов в най-новия български мюзикъл „Кой е Големанов?“ Пламен Георгиев, най-добрият комик на Варненския..

обновено на 19.03.19 в 07:07