Военноморският музей с вход свободен за празника на ВМС

| обновено на 12.08.18 в 09:37

31 модела на кораби са показани в изложбата „Флотилия в зала“ на Военноморския музей във Варна, посветена на 139-тата годишнина от създаването на ВМС. Представени са модели на военни и търговски кораби, на лодки и ветроходи, документи, малко познати фотографии и чертежи. Те са изработени в различни периоди, от български и чужди  корабомоделисти – професионалисти и любители, и дават поглед и към историята на  корабомоделизма в България.

Сред най-интересните са моделите на рибарска лодка, изработена през 20-те години на ХХ век и подарена на музея през 1923 година от художника илюстратор Владимир Коренев, разказва уредникът Тодорка Стоянова.  Много добре се вижда платното, мрежите, дори и флакчетата, които се пускат, за да се проследи къде се намират мрежите.

Гордост за Военноморския музей е и модел на  плаващия 10-тонен кран понтон, изработен през 1931 година по поръчка на акционерното дружество "Кораловаг". Оригиналният кран е бил на дружеството, а моделът е подарен на музея още през 1935 година.


СнимкаВ експозицията може да се види и модел на крайцер „Надежда“, на катерите, изработени във „Флотски арсенал“ – Варна, както и корабните модели, направени в корабомоделните работилници на КЗ „Г. Димитров“ – Варна и КЗ „Иван Димитров“ – Русе.

През 1955 година български корабомоделисти започват участия в международни състезания и снимки в експозицията на Военноморския музей разказват важните моменти. От таблата научаваме, че заради добре направен модел от Румен Георгиев от Варна през 1969 година, който спечелил много отличия, специална комисия оценява изработката на ...1 тон картофи!

Изработката на модели на кораби е изкуство и вероятно не е случайно, че много писатели са ги колекционирали, но и подарявали на музея. Като ветрохода на писателя от Провадия Цончо Родев. Това е дървен макет с платна от плат, който са много здрави въпреки времето. Моделите на кораби се съхраняват в специални кутии под "капак", за да не се повредят фините части по тях, разказва Тодорка Стоянова, интервю на Габриела Гаврилова :

За  изложбата разказва  директорът на ВММ -Варна Марияна Кръстева :В неделя посетителите на Военноморския музей ще могат да разгледат безплатно  изложбата „Флотилия в зала“. Музеят е с вход свободен по повод празника на ВМС.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Леонардо

Леонардо да Винчи - символ на сложните отношения между Италия и Франция

Отбелязването на 500-годишнината от смъртта Леонардо да Винчи през 2019 година стана пример за сложните отношения в света на изкуството, в конкретния случай между Италия и Франция, предаде Франс прес. "Леонардо е италианец", "Французите не могат да имат всичко". Репликите варират от взаимно възхищение до съперничество. През миналата година двете..

публикувано на 18.12.18 в 17:07

Рекордна цена за "По следите на изгубеното време"

„По следите на изгубеното време“ на Марсел Пруст би всички рекорди на търгове. Оригиналното издание на романа на френския писател бе продадено в Париж за рекордните 1,51 млн. евро, съобщават от аукционната къща „Сотбис“. Никое друго литературно произведение на френски език не е стигнало на търг до такава сума. Сто и пет години след..

публикувано на 16.12.18 в 10:23

Детска книжка за зеленчуците написа д-р Емилова

Каква е силата на супергероите - зеленчуци, разказва детската книжка "Боби в царството на зеленчуците". За тяхната енергия научава малкият Боби, който попада в света на цар Домат, където воините краставици охраняват смело и принц морков, и принцесите салати, и смешниците лук и чесън. По достъпен и привлекателен начин малчуганите научават защо е полезно да..

публикувано на 15.12.18 в 13:55

8-годишната Илеа с втора самостоятелна изложба

Илеа Димчева е от Варна и е внучка на художника Милко Божков. Нейното ексклузивно представяне в навечерието на коледните празници е специален жест към приятелите на Галерия A&G Art Meeting. Изложбата ще е отворена за посещение точно три часа – от 11 до 14 часа на 15 декември 2018 г., събота. „Въображаемо” съдържа рисунки с бои и моливи. Човешки..

публикувано на 14.12.18 в 15:07

Художници от България и Турция в съвместна изложба в ГХГ

От 13 декември до 16 декември 2018 г. в зали 6 и 7 на Градска художествена галерия-Варна ще се проведе симпозиум на университетски преподаватели-художници от България и Турция. Изложбата е ежегодна и е организирана от Pinelo Art Gallery. Участниците са 107 на брой и всеки е представен с по една творба. Pinelo Art Gallery съществува от 1996..

публикувано на 13.12.18 в 15:35

Винаги е 8 без 10, Денят преди Коледа

Отново е Коледа и отново е време за приказка... А кой разказва най- добре? Снежанка, разбира се. Нека последваме Снежната принцеса до къщичката на джуджетата! Тя се намира във Вълшебната градина на детството, където винаги е Денят преди Коледа, а часът... осем без десет. А където са джуджетата и Снежанка, там е и Дядо Коледа!..

публикувано на 12.12.18 в 14:36

Емблематични места в Стара Варна: площад "Мусалла"

В разказа си „Някогашна Варна” Антон Страшимиров има кратко описание на пространството, за което разказваме и този път в предаването на Радио Варна "Архитектурата на Стара Варна" от 18 ноември. „Турското средище на града беше „Мусалла”. Тя не беше по-обширна от сегашната стъгда със същото име. Но колко живописна беше някогашната „Мусалла”!..

публикувано на 11.12.18 в 17:23