Първа жертва на западнонилска треска в Румъния

Автор:
Снимка: James Gathany

Първа жертва на западно - нилска треска е регистрирана в Румъния, съобщават местни медии.
Общо 23 случая на инфекция с вируса на Западен Нил са регистрирани в Румъния между 2 май и 8 август тази година, като 11 от случаите са съобщени през последната седмица, сочат данните на Националния център за наблюдение и контрол на заразните болести.
Девет души са починали в Сърбия от западнонилска треска, която се пренася от заразени комари, съобщи преди дни БНР.
По данни на сръбския Институт за обществено здраве, общо 102 са установените случаи на това заболяване. 20 заразени с опасната болест са регистрирани и в Гърция. Двама са починали.
Вирусът на Западен Нил най-често се предава на хората от комари. Повечето хора, заразени с този вирус, нямат симптоми и около един на всеки пет инфектирани индивида ще развият треска с други симптоми, според информацията, публикувана на уебсайта на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията (CDC).
Лекарите препоръчват на хората да намалят риска от инфектиране чрез използване на репелент срещу насекоми и носене на защитно облекло за предотвратяване на ухапване от комари. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ето ги и новите номинации за "Оскар"

Американската академия за киноизкуство обяви номинанциите за „Оскар“. В категорията „Най-добър филм“ ще се състезават „Зелената книга“, „Черната пантера“, „Рома“, „Роди се звезда“, „Фаворитката“, „Черният клановец“, „Бохемска рапсодия“ и „Власт“. Номинираните за най-добра актриса са Ялица Апарисио („Рома), Лейди Гага („Роди се звезда“),..

публикувано на 22.01.19 в 16:51

Европейската комисия глоби Masterсard с над 570 милиона евро

Европейската комисия глоби междунарадната платежна система Masterсard с повече от €570 млн. за злоупотреба с господстващо положение, съобщава пресслужбата на институцията. Точният размер на глобата е €570 566 000. „Не позволявайки на картодържателите да използват по-изгодни условия, предлагани от банките в други държави от ЕС, Masterсard..

публикувано на 22.01.19 в 15:21

Франция глоби "Гугъл" с 50 млн. евро за нарушаване на новия закон за поверителност на данните на ЕС

В понеделник френският орган, съблюдаващ поверителността на данните, глоби Google в размер на 50 милиона евро (57 милиона долара), като това е първото подобно наказание за американския технологичен гигант по силата на новите европейски правила за поверителност на данните, които влязоха в сила през миналата година, съобщава агенция MarketWatch...

публикувано на 22.01.19 в 15:21

Нов строеж на плажа – разкопават и къмпинг „Градина“ (СНИМКИ)

Строителни дейности се извършват и на къмпинг „Градина“. Багери разкопават района около плажа, каза за БНР – Бургас Спас Узунов от Българската фондация „Биоразнообразие“. Получихме сигнал от граждани и заварихме строителна площадка, но без указателни табели какво се изгражда: „Разкопаване досами плажа. Може да се каже, че и върху плажа, защото..

публикувано на 22.01.19 в 13:41

Добромир Ганев: Може да има промяна на вноските за купувачите чрез ипотечен кредит

Това ще бъде много плавен процес. Очакванията са Европейската централна банка да повишава лихвите на всяко шестмесечие с 0,25% , това ще се отразява и на условията на банките, както по депозитите, така и по ипотечните кредити. И всички купувачи, които са придобили жилище чрез ипотечен кредит при всички положения при тях ще има промяна на..

публикувано на 22.01.19 в 13:40

Въоръжен пътник се опита да отвлече самолет на „Аерофлот“

Въоръжен пътник се е опитал да накара пилотите на самолет на „Аерофлот“, извършващ полет от Сургут до руската столица Москва, да изменят курса и да кацнат в Афганистан, съобщава life.ru. На борда е имало 67 пътници и 7 души екипаж. След час и половина полет самолетът е кацнал на летището в Ханти-Мансийск. Не се съобщава дали въоръженият пътник..

публикувано на 22.01.19 в 13:35

2018-а: Рекордна за туризма

Очакваме 2018 да е най-успешната в цялата история на статистиката в българския туризъм с над 9 млн. туристически посещения на чужденци. Отчитаме и 7,2 млрд. лв. приходи от международен туризъм за единадесетте месеца на миналата година – повече, отколкото за цялата 2017-а. Окончателните данни ще бъдат съобщени в края на този месец. Това говори,..

публикувано на 22.01.19 в 13:23