Когато "Провалът е опция, страхът - не"

Актрисата  Яна Маринова играе учителка в няколко български филми и това не е случайно. Тя е наследник на архитекта на Рилския манастир Алекси Рилец. На три пъти големият майстор връща блясъка на Светата обител. Той участва в разширяването на Хрельовата кула, Костницата, съграждането на източното, западната и северното крило, а след тяхното опожаряване вгражда пожарозащитни зидове, които излизат пред стените и над покрива. Едно от неговите деца - Димитър Рилец, е основател на първото килийно училище в село Рила, което е обявено за архитектурно- исторически паметник. Даскал Димитър е и личен приятел на Неофит Рилски.  В рода на актрисата Яна Маринова има десетки учители и затова тя много държи да научи сина си на истинската история и важните уроци на живота. Като това да отстояваш мнението си, но да знаеш и цената на компромиса, сълзите и любовта.

Тази вечер Яна Маринова има среща с публиката на "Лятно кино в квартала". От 21 часа в квартал "Чайка" във Варна  ще бъде прожектиран филма "Привличане", на който тя е сценарист, продуцент и изпълнител на една от главните роли.

Интервю на Габриела Гаврилова

Искахме да стане филм, който да е адекватен както за нас, които приближаваме 40-те, така и за тийнейджърите. Искахме да създадем история, която да се хареса на повечето хора.

Премиерата на "Привличане" беше през февруари. Вие имахте много срещи с публиката, предстои и тази вечер такава. Срещата с публиката за Вас?

Срещите с публиката са най-хубавото нещо. Понякога са набързо, защото има много участия. Но всяка критика или похвала за филма за нас е огромно щастие.

СнимкаНие искахме да направим филм за зрителя с единствената претенция, че разказваме истинска история, която идва от самите нас и която ни кара да се вълнуваме. Филмът е направен с едни от най-добрите професионалисти в бранша и с много изисквания към картинката, към музиката. Музиката е на едно от най-добрите нива в България...Благодаря на всички, които участваха във филма.

Вие сте сценарист на филма. Защо избрахте именно учител по история?

Може би съм се повлияла от това, което майка ми правеше, а тя беше и учител по литература. Родът ни е от Рила, аз съм потомка на архитект Алекси Рилец, архитекта на Рилсикя манастир. В рода ни има много учители, които са създавали килийни училища, възпитавали са поколения българи.

Какво е историята за Вас?

Историята е всичко това, което реално се случва и е далеч от  това, което едно време ни учеха в училище. Добре,че майка ми ме спираше да ходя на училище, иначе главата ми щеше да е пълна с разни ненужни неща. Радвам се, че успях да науча много от световните източници, от книгите, от хората, които познават и желаят да се запази истината в историята, а не разни пропаганди...

На какво учите своя син?

Уча го да мисли. Да не се доверява на пропаганда. Да не се доверява на модни течения във всяка една област. Да се радва на лековатите неща, тези, които те забавляват, но да има път в живота, който да следва. Защото в живота наред с хубавите моменти има и трудни, и тогава трябва да знаеш кое да избереш.

Когато трябва да избираш, знаеш, че има много трудности, но да можеш да прецениш добре ситуацията. Научила съм го да не се страхува от трудностите, да не се страхува  да пада и да става. Защото колкото пъти си достигнал дъното и си се отблъснал, толкова пъти може да постигнеш нови върхове. В повечето случаи всичко се случва, когато си много упорит и не се страхуваш да отидеш на дъното и да се отблъснеш от него.

СнимкаЦената на успеха и компромиса в живота ?

Уча го да е готов да плати цената на успеха, но да не прави компромиси, за да постигне успех! Това са двата основни пътя. Единият - пътят на компромисите, за да стигнеш до успеха и след време разбираш, че всичко, което си направил, е кухо. А други решават да не правят компромиси, много им е трудно, работят много и другите ги мразят затова. Нашата реалност доказва, че ние сме научени да навеждаме глави и да се подчиняваме, без да правим това, в което сме най-добри. Да не се страхуваш да заявиш позиция, защото ако не го направиш, ти цял живот си приведен. Какъв е смисълът тогава!

Често ли плачете? Във филма "Привличане" има такава сцена, когато сълзите потичат по лицето Ви.

Не мисля, че плача по-често от другите хора, които решават да сведат глава. За мен е въпрос на избор  и цена, която си готов да платиш. Дали ще сведа глава пред хора, които са по-некадърни от мен, и ще плача. Или ще се опитам да направя това, което мечтая, ще си счупя 15 пъти главата и пак ще съм обругана и ще плача? Май е по-добре да плачеш за второто, нали така?

Споменахте, че избирате. В понеделник беше премиерата на "Изборът на Марта". Билетите бяха свършили доста по-рано.

Много се радвам! За мен това е най-голямото щастие! Тогава се отпускам, взимам си водата и отивам на плажа. Тогава мисля за следващото нещо, което искам да направя. Много харесвам това представление, защото разказва за изборите ни да бъдеш добър. Има и темата за промяната, както се казва:  "Вълкът козината си мени, нрава - не". Много съм благодарна на варненския театър, защото се почувствах като  у дома.

Сега Вие се връщате от плажа. Остава ли време за почивка?

Успявам. Научих се да почивам и да работя едновременно. Преди плажа беше само удоволствие. Сега си казвам, че като трябва да пиша съобщения или да говоря по телефона, по-добре да е на чист въздух. Така написах и сценария на филма "Привличане", но беше сред планината. Научих се да почивам като работя и да работя като почивам.

Точно след седмица Вие имате рожден ден. Подаръкът, който искате да получите?

Страхотен екип!  Искам хората около себе си да мога да ги наричам свои приятели, да ги обичам, да ме обичат и заедно да обичаме това, което правим. Да сме на една честота. Когато намериш тези хора, няма невъзможни неща. За мен това е най-важното нещо - да си намериш средата.

На слушателите на Радио Варна пожелавам нещо, което е цитат от филма "Привличане": "Само 20 секунди смелост, каквото и да Ви струва това! 20 секунди на истината и Ви обещавам, че един ден ще се гордеете с това, което сте, защото провалът е опция, но страхът - не!


Още за мечтите и борбата на Яна Маринова може да чуете в интервюто:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ирина Величкова: У нас има добри закони за авторските права, но няма контрол и наказания

Ирина Величкова е юрист по професия. На фестивала "Златната роза" беше представен  дебютният й късометражен филм "Сън за щастие". Кинотворбата е дипломната й работа от специализацията й по режисура на игрален филм. - Доколко правата на авторите са защитени в България? - Защитени са на ниво закон. Изключително добре защитени с даже. Защото нашият..

публикувано на 17.10.18 в 16:24
Награждаването на победителите.

Старите кранове ще са основен акцент на пристанището и след превръщането му в зона за почивка

Продължаваме да ви представяме идеите на младите архитекти за бъдещия облик на пристанище Варна-Изток. След като ви запознахме с проекта на българо-турския екип , който беше класиран на второ място в Международния архитектурен пленер на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток" , сега е ред на отличниците: екипът Македония/България в състав Ана..

публикувано на 16.10.18 в 15:54

Искрен Пеев: Опазването на морето зависи и от всеки човек

Искрен Пеев е трето поколение моряк. Неговият дядо - проф. Илия Пеев, е преподавател във Военноморското училище, капитан първи ранг от резерва, бил е на подводниците. Бащата д-р Петър Пеев  е бил лекар във Военноморска болница, но преди това е бил на корабите, вкл. на  ветрохода "Калиакра" . От шестгодишен ветроходство изучава и Искрен. Сега е на..

публикувано на 14.10.18 в 18:05

С подкуп и лихва строели църквите през Възраждането

Всички участвали в строителството на храмове в годините на робство, разказва журналистът и краевед Иван Миланов , наследник на главния инициатор за строежа на църквата в село Изгрев - Ханджи Дойчо Янев, който водил и сметките по строителството, а написаното отразява специфичното наречие на тогавашното население. На Петковден храмът..

публикувано на 14.10.18 в 08:10

Лифт до "Галата" и мостове предлагат млади архитекти за пристанището

Второ място в Международния архитектурен пленер 2018 на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ спечели екипът Турция/България в състав: Ембре Торбаглу, Кансу Йапики, Угур Челеби, Момчил Димов. Проектът, озаглавен „Crossing Walls”, впечатлява със задълбочения анализ на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на зоната и оригиналните..

публикувано на 11.10.18 в 16:49
Мария Чакърова и майка й

Мария Чакърова посвещава юбилейната изложба в галерия "Теди" на майка си

Най-слънчевата варненска художничка Мария Чакърова ще отпразнува 70-годишнината си с изложба в галерия "Теди". Селекцията от 27 платна масло и 16 акварелни миниатюри, рисувани основно през последните две години, е наречена "На майка ми". Авторката споделя с огромна любов: "С майка ми бяхме изключително силно духовно свързани. Тя ме импулсира да направя..

обновено на 11.10.18 в 13:46

Рок, чалга и бира за Дейвид Бекъм от Падина

Дейвид Бътла е англичанин. Странна птица, която повече от 10 години живее в село Падина. Приятелката му от Англия е пребивавала само месец с него в селцето. Не могла да свикне и се завърнала в родината си. Майка му и сестра му още се примиряват с  решението на Дейвид да остане в екзотиката на село в Източна Европа. Надяват се тайно, че един ден ще се..

публикувано на 11.10.18 в 09:39