Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенската опера представя във Варна "Набуко" от Джузепе Верди

На 25 август Държавна опера - Русе ще представи пред варненската публика една от най-новите си и мащабни продукции - операта "Набуко" от Джузепе Верди.

На сцената на Летния театър във Варна ще чуем великолепните гласове, които носят славата на българското оперно изкуство по света - баритонът Венцеслав Анастасов в ролята на "богоравния" вавилонски владетел, Йоана Железчева в трагичната роля на Абигаил - дръзката претендентка за трона, и Юлиан Константинов, който ще се превъплъти в достолепния жрец Закария, водач на еврейския народ. Те, заедно с Петър Костов, образцов изпълнител на ролята на Измаил, и Петя Цонева, която въплъщава органично образа на чувствителната и жертвоготовна Фенена, ще изпълнят оперната вечер с артистизъм от изключително висока класа. Участват още: новото попълнение в състава на опера Русе англичанина Едуин Кей, като върховен жрец на Баал; възпитаникът на НМА "Проф. Панчо Владигеров" Иван Пенчев в ролята на Абдало; Йоланта Николаева ще изпълни ролята на Анна.
Диригент на спектакъла ще бъде младият и талантлив русенец Димитър Косев, режисьор е Георги Симеонов, хормайстор – Стелияна Димитрова – Хернани, концертмайстор - Анна Фурнаджиева. Костюмите са изработени от италианския режисьор Марио де Карло, който с помощта на петчленния си екип превърна русенската постановка на "Набуко" в живописно платно, наситено с дълбочина и фигуративни нюанси.

Венцеслав Анастасов е баритон от изключително висока класа. Красив тембър, безупречно белканто, стилистична плътност на интерпретациите, в съчетание със завладяващ артистизъм – това са емблемите на неговото неповторимо сценично присъствие.  Роден е през 1971 г. в Русе в семейството на именитите български оперни певци Мария Венциславова и Анастас Анастасов. Завършва Музикалното училище в Русе в класа на Георги Делиганев и ДМА при проф. Асен Селимски. Бързо се издига до най-високите нива на оперното изкуство. Репертоарът му включва централните баритонови партии от най-известните опери на Верди, Пучини, Бизе, Леонкавало, Маскани, Гуно, Доницети, Росини, Моцарт, Чайковски, Бородин и др. Венцеслав Анастасов работи с едни от най-големите имена в света на операта като Лорин Маазел, под чието диригентство пее Родриго в „Дон Карлос” и Ескамилио в „Кармен” (режисьор на постановката е Карлос Саура). С маестро Зубин Мета участва в „Турандот” и записва DVD, пее в продукцията на Метрополитен опера „Ифигения в Таврида” и с Пласидо Доминго в Палау де Лас Артс – Валенсия. Кариерата на Венцеслав Анастасов минава през сцени като Гран Театро де Лисео – Барселона, Театро Верди в Триест, Тетро Масимо в Палермо, Театро Сан Карло в Плермо, Опера Монте Карло, Фестивала в Солотурн, Залцбург Аудиториум и др. Звездният български баритон е един от плеядата наши певци, които правят чест на най-престижните оперни сцени.
Снимка

Историята на създаването на операта „Набуко“ е изпълнена с истински драматизъм. Едва 27-годишен, Джузепе Верди загубва жена си и двете си деца. Посред това сполетяло го нещастие, той е принуден да композира комична опера. Комедията „Мнимият Станислав, или крал за един ден“ претърпява провал, публиката грубо освирква произведението и композитора. Верди взима твърдо решение, че няма да композира повече. Съдбата решава друго. През зимата на 1841 година той се среща със своя стар познат Бартоломео Мерели, който по това време е артистичен директор на Ла Скала. Той предлага на Верди да напише опера по прекрасното според него либрето на младия поет Темистокле Солера. Верди с неохота приема да прегледа стиховете.
“Прибрах се в къщи и захвърлих ръкописа на “Набуко” на масата – разказва Верди. Падайки, той се разтвори и погледа ми попадна на думите: “Лети, мисъл, на златни криле”. Аз прочетох стиховете и те дълбоко ме развълнуваха. От тях лъхаше Библията, която винаги съм обичал да чета. Прочетох откъс, после друг, но твърдо решен да не пиша повече, аз затворих тетрадката и легнах да спя. Напразно – “Набуко” не ми излизаше от главата. Сънят не идваше…Станах и прочетох поемата не веднъж, не два пъти, а толкова, че сутринта знаех цялото либрето на Солера наизуст. Въпреки това, нямах намерение да променям взетото решение и отидох в театъра, за да върна ръкописа на Мерели.
– Нали е хубаво! – каза той.
– Прекрасно е!
– Тогава напиши музиката. 
– Не бих си и помислил – отвърнах. – Просто не я усещам.
– Напиши музиката ти казвам. Пиши!
След това Мерели взе либретото и го пъхна в джоба на палтото ми. Хвана ме за раменете и не само, че ме изтика от кабинета си, но хлопна вратата под носа ми и я заключи. Какво да правя? Върнах се в къщи с “Набуко” в джоба. И така – днес строфа, утре – друга, малко по малко операта беше написана”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19