Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребителите искат „щастливи животни“

В последните години потребителите се научиха да различават животинските продукти и нараства все повече търсенето на такива, които са отглеждани пасищно. Мнението е на ветеринарния лекар Данаил Николов, който почти 15 години е превърнал обичта си към животните в семеен бизнес.
Любовта към животните се оказва важна в живота на Данаил Николов. Споделя, че животните винаги са били част от неговия живот. Като дете израства със селскостопански, има и домашни любимци.
Заради тази своя любов често пъти имал проблеми със семейството. Но тази любов се оказва по-силна. Тя предопределя професионалния му път към ветеринарната медицина в Стара Загора. След това и към стадата с автохтонни животни.
Вече 14 години тази любов към животните е и опит за бизнес, макар че според него в този отрасъл за бизнес не може да се говори. През 2004 година с кредит купува първите животни. След това всяка следващата година те се увеличават.

СнимкаИзбира случайно да ги отглежда в село Доброглед. Но съвсем не случайно се насочва към местни породи. Като шуменската медно червена овца, за която няма проблем да се отглежда на платото край Варна.Бързо към местния климат се приспособява и Българското Родопско говедо. Много сложна се оказва адаптацията на красивата Калоферската дългокосместа коза.

Данаил Николов е член на Асоциацията на автохтонните породи. Трудно е всичко в сектора на животновъдството в България, разказва ветеринарният лекар. Защо?

Бизнес в животновъдството  е силно казано. Това е болна тема. Там ангажираността е 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Липсва работна ръка като цяло. От селото няма как да се намерят работници. Навсякъде в животновъдството работят хора от малцинствата.

СнимкаЛивадите за паша?

Районът е специфичен. Той е на границата на Добруджанското плато и през лятото се засушава.

Ние гледаме местни породи овце.

Високопродуктивните  съвременни породи по-трудно биха се приспособили към местните условия.

Имате пасищно отглеждане?

Да! Основно. Може би 8-10 месеца в година.

СнимкаСамо зимата, когато е покрито със сняг, ги храним в обор.

И кравите са така. Основно пасищно, с малко добавена храна сутрин и вечер. По цял ден са на пасищата, което предполага, че попадат в категорията на щастливо отглежданите животни.

Има интерес към продукцията.

В последно време хората започнаха да правят разлика между животни, които са отглеждани в промишлени комплекси, които приличат на концлагери, и тези, които са отглеждани свободно по пасищата.

Тази година проблемите в животновъдството? Чумата в Странджа?

Слава Богу, тя е далеч от нас. Аз съм ветеринарен лекар и смятам, че тези заболявания, подобни на чумата, проблемът с тях малко се преекспонира и колегите не се оставиха да си свършат работата.

Преди 2 години с болестта „син език“ не се направи необходимото по границата и за 2 седмици цялата страна „пламна“.

Ние още се възстановяваме. Част от животните умряха,  а тези, които преболедуваха и оцеляха, имат намалени продуктивни качества и по-бързо ги бракуваме.

СнимкаСлед колко години?

Стадото периодично се обновява. Технологично около 20 процента трябва всяка година да се оставят млади животни. Ако няма желание да се увеличава стадото.

Каква е изкупната цена на млякото?

Тази година още по-ниска! Но аз успях да съм независим от монополистите, които диктуват цените.

Преди три години „затворих“ производството. Направих малка мандра за собственото производство, която да преработва само моето мляко. Нямам проблем с реализацията. Когато затвориш цикъла, печалбата става по-осезаема. Колегите, които нямат мандри, зависят от големите монополисти, те им „извиват“ ръцете, оплакват се, но на „арменския поп“.


СнимкаВълна и кожи изкупуват ли се?

От 2 години вълна не се изкупува. Изхвърляме я. Така е и с кожите. Преди няколко години се изкупуваха по 10 – 15 лева, но вече и тях никои не ги търси.

Разчитаме на приходи единствено от мляко и агнета, но според колеги, и те не са на реални.

Не може овчето мляко да е лев и нещо, и в средата на лятото големите мандри да спрат изкупуването му.

В момента поне 5 човека ми звънят и молят да им взема млякото, защото няма какво да го направят. Но аз нямам капацитет, а и право, защото съм регистриран само за моето мляко.

Вие членувате ли в някаква организация, асоциация?

СнимкаНа Асоциацията на местните породи.

Всичките ми животни са  от стари изчезващи породи.

Имаше проблем с климатизацията на калоферските козички – 80-90 процента от донесените.

Тези, които се родиха тук, вече нямат проблем.

Те имат специфична дълга козина около 25 сантиметра, но при нас не успява да стане такава.

Затова смятам, че те не са удачни за нашия район.


Снимка

Пътят е труден?

Труден, стъпка по стъпка, кога успешни, кога разочароващи, но сме се хванали на хорото и няма отказване.



Още за отглеждането на животни може да чуете в интервюто с Данаил Николов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10