"Есенно и носталгично" - поредна среща с писателката Неда Антонова

| обновено на 13.09.18 в 17:38

14 септември, петък, 16.00 часа, Арт салона на Радио Варна

"Литературата е особен инстинкт за размножаване: приживе да се видиш въплътен в най-различни човеци и да изживееш техните животи. И не славата и известността, а утоляването на тази жажда е единствената награда на автора. Свободата не означава правото да нарушаваш правилата, а възможността да се бориш за по-справедливи правила. Има големи и малки държави, но няма големи и малки родини. За родината всеки от нас има тайно сърце. И в него Тя е единствената любима. Където и да отидеш по света, както и да живееш, върху теб винаги ще пада и светлината, и сянката на народа, от който си произлязъл. Съвестта е онова вътрешно чувство, което кара човека да се отнася към другите като към себе си. Понякога е по-добре да живеем заради онова, което нещата символизират, отколкото заради самите неща. Бог винаги ни изпраща събития, хора и обстоятелства, достойни за нашата възраст. Дълбоката старост прилича на вътреутробния живот: жив си, можеш да мърдаш, чуваш и виждаш едва-едва, ако ти дадат – ще имаш, ако не ти дадат – ще се надяваш. Но и в двата случая нямаш търпение - да се родиш, или да умреш – т.е. да се усетиш свободен. Гробището - каменната градска книга за похвали и оплаквания. Искам да живея точно така, както после ще пише над камъка ми надгробен. Всеки от нас е пожизнен подарък за някого. Няма по-красива и по-беззащитна природа от българската. Всяка взаимност е вид робство, както и всяко робство съдържа момент на взаимност. Аз не знам, но чувството ми знае."

Заповядайте в Арт салона на Радио Варна на среща с великолепната Неда Антонова, където минутите ще се превърнат във вълшебство, защото тя ще е с нас и ще ни говори - за есента, за Любовта, за носталгията, за книги, животи и светове...

Входът е свободен и отворен за всички! Очакваме ви!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите ще преодоляват президентското вето върху финансирането на политическите партии

Ветото на президента Румен Радев върху новия модел за финансиране на политическите партии и ограничаването на машинното гласуване – с това ще започнат депутатите първото за седмицата пленарно заседание. Държавният глава върна за ново разглеждане в пленарна зала текстове Закона за държавния бюджет за..

публикувано на 24.07.19 в 08:15

Ограничения на движението на 24 юли

От пътната агенция информират, че днес от 22 часа до 5 часа на 25 юли ще бъде ограничено движението в тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ в посока София. Поради профилактика на осветлението в съоръжението, трафикът ще се пренасочва от км 35 и при 30-ти км на пътна връзка „Витинска река“ ще се включва отново в магистралата. Движението за Варна в..

публикувано на 24.07.19 в 07:52

Облаци и слънце на 24 юли

Днес ще има променлива облачност – все още значителна сутринта, с краткотрайни валежи и гръмотевици на места главно в югоизточната част на района. Вятърът от север ще се усили до умерен по Черноморието. Минималните температури ще бъдат между 15 и 20 градуса. Около и следобед облачността постепенно ще се разкъса до слънчево и от север на юг..

публикувано на 24.07.19 в 06:09

Бедствено положение в Русенска област заради африканската чума по свинете

Областният управител на Русе със своя заповед от днес обявява бедствено положение за цялата територия на областта заради африканската чума по свинете (АЧС), съобщи областната администрация. Заповедта е издадена във връзка с обявените първично възникнали три броя огнища на болестта Африканска чума по свинете в с. Пет кладенци, община Бяла и..

публикувано на 23.07.19 в 17:19

Жълт код е обявен в Източна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури

Кодът е в сила за областите Варненска, Добричка, Бургаска, Силистренска, Разградска, Търговищка, Шуменска и Русенска. Тук се очаква след обяд и до полунощ да има краткотрайни валежи с гръмотевици, временно усилване на вятъра и градушки. Очакваните количества валежи са до 20-25 л/кв.м.

публикувано на 23.07.19 в 16:13

Седем музея във Варна ще са с вход свободен в събота

Община Варна се включва в инициативата на Министерството на туризма „Денят за Вас“. На 27-и юли, когато се честват 141 години от Освобождението на морския град от турско робство, седем туристически обекти ще бъдат с вход свободен - Археологическият музей, Римските терми, Аладжа манастир, Побити камъни, Военно-морският музей, парк–музей..

публикувано на 23.07.19 в 15:25

В стиховете на Вапцаров има любов, а това дава вяра...

Венци и цветя поднесоха на паметника на Никола Вапцаров в двора на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна представители на институции, военни моряци, граждани, по повод 77-ата годишнина от гибелта на поета. Даниела Стойнова попита Борислав Трифонов, син на племенницата на поета - Мая Вапцарова, какво прави стиховете на Вапцаров..

публикувано на 23.07.19 в 15:09