Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Ден Бур: "Enjoy the life" в село Невша

Отвеждаме ви ефирно в село Невша, което е с живописна природа и с чист въздух, благоприятен за здравето и пречистващ душата. Селото вече е предпочитано не само от местните, но и от чужденците. Ако не сте ходили, идете. Географското местоположение на Невша наподобява района на Тоскана в Италия. Хълмист пейзаж, лозови масиви, каменни къщи. В една такава каменна къща се заселват българка и холандец. Но ниските български изби не са пригодени за високи двуметрови холандци, които отнасят с лекота гредите. Един удар в камък от 1891-ва година поставя началото на надграждане на къщата през 2013-ста. И тя става не само личен дом, а вила за гости. Влизаме в двора, красиво поддържан с водни лилии и рози. Запознаваме се със стопанката на вилата Анелия Ден Бур:

Снимка

Как се озовахте в село Невша?

Идеята беше изцяло на съпруга ми. Омъжена съм за холандец. Живеем тук от 5г.  И двамата харесахме това село и решихме да сменим София и Холандия с него. Той беше пътувал много по света, включително и тук. Хареса му локацията на Невша, от гледна точка на разположение, в близост до магистралата и само на 20 минути от летището и на 40-сет минути от морето. Същевременно на около 10 мин. с кола оттук има интересни исторически места. Така че, който дойде тук няма да скучае.

Доста добра промяна, може би. Как се чувствате след 5г.?

Чувстваме се добре.

Обслужвате доста хора във вашата къща за настаняване...

Да. Гостите, които идват тук са предимно от Варна и околностите, но също посрещаме и много чужденци. Близо до селото има хубава природа, има много защитени видове. Идват много румънци, които практикуват делтапланеризъм. Англичани идват, колоездачи.

Какво ви дава общуването с различни хора буквално във вашия дом?

Срещата с различни хора винаги отваря нови хоризонти. Приятно е да срещнеш хора, да разговаряш с тях, да споделиш, да видиш чужд опит. И най-вече ни радва когато имаме млади хора и деца. Виждаме какво бъдеще, лъч има в новото поколение. Оживява се районът. Ще е хубаво да има още къщи за гости, защото селото живва.

Казахте, че съпругът ви е холандец, как се чувства той в България?

Той харесва България. Питала съм го няколко пъти: "Съжаляваш ли, че не сме в Холандия?"...

А вие не искате ли да сте там?

Имам свобода, когато искам ходя. Често си ходим и до Холандия, защото и там развиваме туризъм - имаме къмпинг. Пътуваме все още. Съпругът ми казва така: Всеки ден трябва да се радваш на живота. Enjoy the life!!!

Още за красотата на село Невша и за хората, които живеят там, очаквайте тази неделя след 8.00ч. в предаването на Радио Варна "За селото".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пристан" - изложба на Стилияна Узунова

До 31-ви март своеобразният „Пристан“ на Стилияна Узунова, изграден под формата на картини, ще остане във варненската галерия „Папийон“. Творбите са част от личната изповед на художничката. И са своеобразно пътешествие през пространството и времето. "Крайната цел на изкуството ми е изповед. Ако трябва да направя някаква метафора с мойта форма на..

обновено на 19.03.24 в 10:12

Damian Kuzniar (VOODOO): Няма шансове Изкуственият интелект да замести живия творец

Интервю с Damian Kuzniar (VOODOO) На 8 март бринаската банда VOODOO издаде дебюта си „The Purge“ и на 21 март ще го представи и във Варна по покана на „Bombheart Booking“ като част от пакет с португалците GODIVA и чехите HONORIS CAUSA . Барабанистът на VOODOO Damian Kuzniar даде специално интервю за „От другата страна“. Интервюто с..

публикувано на 19.03.24 в 08:05
Наталия Николова

Наталия Николова: Рециклирането е важно, но по-важно е да не генерираме отпадък

На 18 март отбелязваме Световния ден на рециклирането. Тази година денят ще се чества с акцент върху рециклиращите герои, отдавайки заслужено внимание на отделните хора, обществата и организациите, които задвижват промяната към по-устойчиво използване на ресурсите чрез рециклиране. Сред тях е и Академията за рециклиращо изкуство "Recycle..

публикувано на 18.03.24 в 10:50

Pedro Faria (GODIVA): Искаме хората да мислят

Интервю с Pedro Faria и André Matos (GODIVA) На 21 март чешката банда HONORIS CAUSA, британците VOODOO и португалците GODIVA ще направят концерт във Варна по покана на „Bombheart Booking”. Вече представихме HONORIS CAUSA. Сега е ред да надникнем в света на GODIVA от Португалия. За това ще ни помогнат вокалистът Pedro Faria и китаристът André..

публикувано на 17.03.24 в 13:29

Проф. Магдалена Легкоступ: Мечта на патриарх Неофит беше предметът "Религия" да стане част от задължителната училищна подготовка

Днес изпращаме Негово Светейшество - блажено починалия българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. "Неговата благословия носеше много силен печат върху човека, когото благославяше", коментира в интервю за Радио Варна  богословът проф. д-р Магдалена Легкоступ, декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. св...

публикувано на 16.03.24 в 07:00
Капитан Димитров в църквата на връх Атон

Капитан Димитър Димитров: Когато човек вярва, Господ му дава това, което му е необходимо

Капитан Димитър Димитров, председател на Европейската асоциация на морските капитани и един от известните морски хора на Варна, ни повежда по пътеките на Атон. Всяка година минимум по два пъти в продължение на 10 години той посещава българския манастир „Свети Георги Зограф“. За вярата и харизанството, дарителство чрез труд за българския манастир на..

публикувано на 15.03.24 в 08:05

Здравец Хайтов: Изложбата от конкурса по "Диви разкази" във Варна е впечатляваща

Честването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов ще бъде съсредоточено в Пловдив. Това съобщи за Радио Варна най-малкият син на писателя Здравец Хайтов, който е архитект по професия и  председател на Управителния съвет на фондация "Памет". Здравец Хайтов е член на журито в конкурса за дърворезба по "Диви разкази", който фондацията..

публикувано на 14.03.24 в 08:00