Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на АББА - за всяка емоция и всяко поколение

Георги Тошев е журналист, работил е в печатни медии, но проектът, който му носи най-голяма популярност, е предаването ,,Другата България”. "Mamma Mia! Филмът. Продължението" е втората му книга, вдъхновена от шведската група АББА, за която той  говори с много любов.

Какво беше твоето запознанство с АББА?

В края на 1975 г., когато в България достъпът до западна комерсиална музикална продукция беше твърдо ограничен, имаше културни центрове, в които се продаваха плочи. Това беше немалка особеност и предизвикваше големи опашки. Така родителите ми и леля ми се озоваха с по една музикална плоча, едната, от които беше прочутият едноименен албум на АББА, от същата година, който ние наричахме ,,колата”, защото на неговата обложката групата е снимана в кола. Плочите на АББА ми направиха впечатление на фона на останалите албуми, които моите родители имаха.

Това, което ме грабна още тогава беше хармонията в музиката им, тяхната мелодия,

а по-късно ги видях и в телевизионна програма, прокраднала се по Българската национална телевизия, тогава и ми направи впечатление, че те бяха две много приятни двойки с изключителна хармония и музика. През годините тази любов премина вече в нещо много по-трайно и сега, когато заедно с моята дъщеря гледаме и продължението на филма ,,Мама Миа”, разбирам чрез текстовете, че АББА са създавали музика за всеки вид емоция на човек, има за свалката, любовния трепет, за момичешките и момчешки лудории, за беснеенето в петък вечер по дискотеките, има за разделите, има меланхолия. На по-късен етап дори тяхната социална ангажираност, без тя да бъде плакатна, показва отношение към всичко това, което се случва в един човешки живот.

Дали щяха да бъдат толкова популярни, ако не пееха на английски?

Питал съм някои от тях, и Фрида, и Бени категорично смятат, че няма да бъдат. Неслучайно първите им записи са на шведски език, всеки един от тях има своята кариера, но Стиг Андерсон, петият член на групата или техният мениджър е човекът, които след като чува техните записи и решава да ги продуцира през компанията си ,,Полар мюзик”,

взима решението, че трябва да записват на английски

и така всъщност две влюбени двойки влизат в едно звукозаписно студио. В началото на общата им кариера, мъжете са водещите вокали, но постепенно се разбира, че разковничето на този уникален звук, който създават АББА, запазената марка, са гласовете на Агнета и Фрида и оттам насетне с ,,Ватерло”, ,,Евровизия”, всичко, което следва, доказва, че продуцентският нюх е това, което извежда групата и тяхната музика на световната сцена.

Какво се крие зад фасадата, която публиката познава?

В крайна сметка много преди АББА да обявят в края на април тази година, че са се събрали, за да запишат две нови песни, аз успях да интервюирам всеки един поотделно, както и много хора от екипа им, директора на музея, техния официален биограф - шведския журналист Карл Магнус Палм, събрах много и различни информации, които се превърнаха във филм, който се занимава с

феномена АББА

и с всичко онова, което остава скрито през годините. Повярвайте ми, от дистанцията на времето човек е много по-безкомпромисен да види миналото си, да ревизира творчеството си, много различни бяха чувствата ми, докато разговарях с тях.

Ако някой те помоли да запееш веднага една песен на АББА, коя е първата, която ти идва наум?

,,Имам една мечта”, защото ми е много балканска, затова: ,,Аз вярвам в ангели”. Това, че вярваме в ангели е толкова хубаво, защото в този свят, в който демоните са като че ли повече от ангелите, е страшно хубаво поне за миг или три минути, колкото е дълга една песен, да те оттласне някъде другаде. Неслучайно това е една от песните, които имат толкова много кавър версии, което е страшно хубаво, защото това означава, че има една музика, която се възприема на различни нива, по различни начини, но в крайна сметка това според мен е и мисията на изкуството, да ни обединява, да ни заразява. Разбира се, че вкусовете са различни, но съм сигурен, че всеки един от нас си има в личната плейлиста поне една песен на АББА.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Николова

Наталия Николова: Рециклирането е важно, но по-важно е да не генерираме отпадък

На 18 март отбелязваме Световния ден на рециклирането. Тази година денят ще се чества с акцент върху рециклиращите герои, отдавайки заслужено внимание на отделните хора, обществата и организациите, които задвижват промяната към по-устойчиво използване на ресурсите чрез рециклиране. Сред тях е и Академията за рециклиращо изкуство "Recycle..

публикувано на 18.03.24 в 10:50

Pedro Faria (GODIVA): Искаме хората да мислят

Интервю с Pedro Faria и André Matos (GODIVA) На 21 март чешката банда HONORIS CAUSA, британците VOODOO и португалците GODIVA ще направят концерт във Варна по покана на „Bombheart Booking”. Вече представихме HONORIS CAUSA. Сега е ред да надникнем в света на GODIVA от Португалия. За това ще ни помогнат вокалистът Pedro Faria и китаристът André..

публикувано на 17.03.24 в 13:29

Проф. Магдалена Легкоступ: Мечта на патриарх Неофит беше предметът "Религия" да стане част от задължителната училищна подготовка

Днес изпращаме Негово Светейшество - блажено починалия българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. "Неговата благословия носеше много силен печат върху човека, когото благославяше", коментира в интервю за Радио Варна  богословът проф. д-р Магдалена Легкоступ, декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. св...

публикувано на 16.03.24 в 07:00
Капитан Димитров в църквата на връх Атон

Капитан Димитър Димитров: Когато човек вярва, Господ му дава това, което му е необходимо

Капитан Димитър Димитров, председател на Европейската асоциация на морските капитани и един от известните морски хора на Варна, ни повежда по пътеките на Атон. Всяка година минимум по два пъти в продължение на 10 години той посещава българския манастир „Свети Георги Зограф“. За вярата и харизанството, дарителство чрез труд за българския манастир на..

публикувано на 15.03.24 в 08:05

Здравец Хайтов: Изложбата от конкурса по "Диви разкази" във Варна е впечатляваща

Честването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов ще бъде съсредоточено в Пловдив. Това съобщи за Радио Варна най-малкият син на писателя Здравец Хайтов, който е архитект по професия и  председател на Управителния съвет на фондация "Памет". Здравец Хайтов е член на журито в конкурса за дърворезба по "Диви разкази", който фондацията..

публикувано на 14.03.24 в 08:00
Бела Бенова, откриване на изложбата

Бела Бенова и любовта ѝ към фаровете, морето и колелото

Пътешественичка, фотографка и авторка на пътепис "По пътя на пулсиращата светлина", Бела Бенова представя изложба със снимки на фарове от цял свят. Експозицията ще остане до 22 март в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна. За 17 години Бела Бенова е посетила над 20 държави с колелото си на име Трактор,..

публикувано на 13.03.24 в 08:05

Проф. Димитър Райков: Има нужда да се увеличи практическата подготовка на студентите по медицина

Новият ректор на Медицинския университет във Варна проф. д-р Димитър Райков беше избран от членовете на Общото събрание на учебното заведение на 7 март 2024 г. "За мен лекарската професия е най-ефективна, когато се залага на колегиалност, емпатия и новаторство. Това ще бъдат и нашите водещи принципи. Медицинският университет във Варна не е просто..

публикувано на 12.03.24 в 14:55