Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 62 хил. варненци са засегнати от силен шум в града

Община Варна предвижда осъществяването на план, с който да намали шума в околната среда на територията на града.

Дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство" е публикувала в официалния сайт на общината предварителен вариант на действията за управление, предотвратяване и намаляване на шума в града.

От ошумяване над нормата са засегнати близо 62 хил. от жителите на град Варна.

Главната цел, която общината и общинският съвет си поставят, е да се достигне шумово натоварване в рамките на допустимите норми, в по-голямата част от засегнатите  територии.

Дългогодишни наблюдения на шума на територията на гр. Варна се провеждат от Регионалната здравна инспекция.

Извършените  измервания  през  2017  г.  показват,  че допустимите  шумови  нива са превишени в 20 от контролните пунктове в града.

Шумът от автомобилния транспорт е основен фактор за повишени шумови нива в населените места, принос в тяхното увеличение има и лошото състояние на уличните настилки, липсата на устройства за регулиране и намаляване на шумовите нива.

Проведените през последните години мероприятия, като изнасяне на тежкотоварния автотранспорт извън града, ремонт на пътни участъци и подобряване на състоянието на пътните покрития, озеленяване на крайпътни ивици, ограничаване на скоростта на превозните средства в жилищните райони и др. не са подобрили значително акустичната картина, се казва още в експертния доклад към плана. Прогнозата за следващите години е за запазване и дори повишаване на съществуващите нива на шума, поради по-високата автомобилизация и очакваното повишаване на стопанската активност.

Решаването на градоустройствени проблеми, които градът има, е част от мерките, заложени в Плана за действие, който Община Варна е подготвила. Основен принцип е максималното изнасяне на автомобилното движение от централната зона на града към неговата периферия.

Характерен за града източник на шум, традиционен за туристическия сезон, са откритите заведения за хранене и забавление в курортните и развлекателните зони.

Наличието на такива заведения в комбинираните зони за отдих и обитаване, води до неблагоприятно нарастване на шумовото въздействие върху жителите постоянно обитаващи тези райони.

От Общината уточняват, че реализирането на плана се очаква да бъде финансирано от общинския бюджет, като е възможно част от тези мерки могат да се осъществят чрез реализация на проекти, финансирани от държавния бюджет, както и от Европейски програми

На 12.10.2018г. от 11ч.в сградата на Община Варна, зала „Пленарна“ ще бъде проведено  обществено обсъждане, всеки има възможност да се запознае с Плана за действие, той може да бъде разгледан и на хартиен носител, в стая 411, в сградата на общинската администрация, в часовете от  9ч. до 12ч. и от 14ч. до 17ч., и да представи в деловодството на Община Варна и до дирекция ИИБ мнения и предложения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Зов за помощ за Димитър Стоев от село Оброчище

Свещеник Филип Ки­ри­лов от Об­ро­чи­ще апелира за помощ към един млад мъж - Ди­ми­тър Стоев, който е на ре­ха­би­ли­та­ция в Со­фия. След десетгодишно лечение са пос­тиг­на­ти доб­ри ре­зул­та­ти и за да се из­пра­ви сам на кра­ка, прес­тоят тряб­ва да е про­дъл­жи­те­лен, за което са нужни сред­ства. В храм "Св. Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" в..

публикувано на 26.04.24 в 13:50

Набират се средства за първата църква на село Рогачево

Църковното настоятелство при новостроящия се храм в балчишкото село Рогачево, "Св вмчк. Димитър", открива отново своята кампания за набиране на средства по повод довършване на църквата. Припомняме, че през април 2018 година бяха положени основите на първия православен  храм в Рогачево. Грубият строеж е приключен. В момента се работи по външната и..

публикувано на 26.04.24 в 13:46
Снимката е илюстративна.

До две години ни доставят 7 двуетажни влака

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полската компания “Stadler Polska Sp. z o.o.” подписаха днес договора за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МТС. „Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е..

публикувано на 26.04.24 в 13:35