Флашмоб за пътна безопасност пред общината

| обновено на 14.09.18 в 19:32
Снимка: Д.Дончева

Първият камък постави жена, която сподели за Радио Варна, че всеки ден е на колело и е съпричастна към инцидентите на пътя. Тя смята, че колоездачите също имат място на пътя, като шофьорите на коли. Жената апелира водачите на МПС-та да бъдат по-внимателни на пътя и да носят отговорност за действията си.

Младежи споделиха, че техните камъни на недоволството са срещу безнаказаността на престъпленията и срещу администрацията. Те редовно са подавали сигнали до Агенция "Пътна инфраструктура"  за нередности и опасности по пътя, но след време установяват, че проблемите не са решени, защото агенцията не отговаряла за тях. Така биват прехвърляни от една институция към друга, а проблемите на пътя остават.

Варненци идваха и поставяха мълчаливо камъни и така постепенно пред сградата на Община Варна се образува нова грамада. Някои носеха камъните в торбички, други в раници.  Сред тях поставиха и цветя в памет на жертвите на пътя, както и части от счупен велосипед. Бяха запалени и свещи.

Идеята за нова грамада пред общината се организира в социалните мрежи от групата "За Морската".

"Недоволни сме от грижата на нашите власти към нас. Те не ни опазват!
Газенето на велосипедисти и пешеходци – по тротоари и пешеходни зони – стана епидемия.

Искаме безопасен живот! Искаме справедливост! Искаме спазване и прилагане на законите. Искаме спиране на незаконните гонки със залагания, провеждани без притеснения пред очите на полицията. Искаме вдигнати пешеходни пътеки на проблемните места и булеварди, искаме ограничителни колчета по тротоарите.
Искаме обезопасени пешеходни пътеки в подстъпите до Морската градина и настояваме от години за спиране на движението на автомобили по алеите ѝ! Там има огромна опасност от инциденти с пешеходци или велосипедисти. Същото е положението и по крайбрежната алея „Кап. Георги Георгиев”!

Искаме безопасни условия за пешеходците в условията на продължаващи с месеци ремонти и строежи на градската инфраструктура на Варна.

Искаме законодателни промени в областта, по-високи глоби, налагането и събирането им, искаме спазване на законите!
", е обръщението  на организаторите към хората.ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестиращите блокираха Аспарухов мост

Над 300 човека има в момента на протеста пред Община Варна. След автошествията в събота и неделя тази вечер варненци отново скандират "Оставка" с искане за намаляване на цените на горивата и в подкрепа на майките на деца с увреждания. 6-7 автомобила са блокирали кръстовището на бул "Мария Луиза" със "Сливница". Полиция е спряла движението още от..

публикувано на 12.11.18 в 18:26

Зона за отдих „Изворът” вече краси Добрич

Изградена е нова зона за отдих в Добрич, носеща името „Изворът”. Тя се намира между жилищните комплекси „Дружба“ и „Югоизток“ и е част от националната кампания "Чиста околна среда" за 2018 година. В района има чешма, която се захранва с естествена изворна вода. В малкия парк на лято ще хвърлят сянка десетина канадски дъбчета, засадени на мястото..

публикувано на 12.11.18 в 16:51

Температурите падат: прибирайте цветята!

За чувствително захлаждане предупреждават синоптиците за тази нощ. Време е да приберем цветята и да извадим вече наистина зимните якета и обувки! Ще има значителна облачност, на места и намалена видимост, но почти без валежи. Със слаб, по Черноморието до умерен вятър от североизток ще прониква по-студен въздух и температурите ще се понижат:..

публикувано на 12.11.18 в 15:41
Илияна Йотова

Около 2000 студенти от българските общности в чужбина учат в наши университети

Около 2000 студенти от българските общности в чужбина се обучават у нас по постановлението на МС за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина. Това каза днес във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя участва в първата подобна среща със студенти по това постановление, която се проведе в Икономическия университет в..

публикувано на 12.11.18 в 15:34

"Ало"-измамница прибрала близо 20 000 лева с банални сценарии

Извършителка на три измами е задържана във Варна, съобщават от полицията. 58-годишната Жулиета използвала банални сценарии и въпреки това успяла да завлече наивни пенсионери по телефона. При единия случай е използван сценарий с нужда от пари за операция на близък, а в другия 68-годишна жена била излъгана, че съдейства на полицията за залавяне на..

публикувано на 12.11.18 в 15:20

Готов е новият парк във „Възраждане“ (снимки)

Готов е вторият етап от изграждането на парка във „Възраждане“, който е разположен източно от охранителния канал, съобщават от общинската администрация. Преди реализирането на проекта имотът - около 30 дка, беше неизползваем, тъй като зелените площи бяха неподдържани и занемарени. Сега мястото е превърнато в привлекателна зона за спорт и отдих...

публикувано на 12.11.18 в 15:06

Екшън като на кино: полицейски коли гонят заподозрени по крайезерния път

Екшън като на кино се е разиграл миналата нощ на крайзерния път. Полицейски коли гонят БМВ със заподозрени лица, бегълците блъскат една от патрулките, после се опитват да избутат друга от пътя и накрая са заловени в село Езерово. Гонката започва след като мъж на 26 г. отказва да спре на един от контролно-пропускателните пунктове, разположени из града..

публикувано на 12.11.18 в 14:57