Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад художник помага на децата да открият своя талант

5
Снимка: Радио Варна

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна.

Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската градина молела родители си да я научат да рисува, макар майката и бащата да нямат нищо общо с изкуството. Посещава кръжок, след това завършва професионално образование в столицата. Отскоро е във Варна и вече работи с малки деца. Затова и нарича изложбата си „Преди и след“.

Илияна Петкова е само на 24 години, но вече е убедена, че „Изкуството е моят живот, защото през целия си живот само с това се занимавам.“  Интервю на Габриела Гаврилова.

Снимка

От малка се занимавам с различни форми на изкуство и се стремя да го усъвършенствам и експериментирам всеки ден.

Кога беше Вашата първа среща с картините?

Още в детската градина. На 12 години сама се записах на кръжок по рисуване в родния си град Тервел, след това в университета. Сега преподавам на малките ученици в детските градини и училища. На децата им е много интересно, защото те обичат да рисуват и да се занимават с творчески неща.

Но в същото време учебната програма в училище е много натоварена и родителите настояват да научат уроците, а да оставят рисуването!

Мисля, че децата могат да намерят време и да съчетаят и двете неща, защото са еднакво важни. Децата трябва да развиват тези свои качества!

Снимка

Какво казвате на децата?

За мен като педагог е важно да не им внушавам моето виждане за изкуството, а да им позволя те сами да го открият и да се развиват сами. Аз искам да провокирам децата сами да развиват своя талант.

Но Вие сте специалист,  а не всички родители са запознати?

Децата сами си казват и понякога сами насочват родители си!

Както се е случило и с Вас самата!

Да.

СнимкаИзложбата „Преди и след“ ще остане в Арт салона на Радио Варна 2 седмици.

До края на месеца всеки работен ден от 14 до 18 часа. Това е моята трета изложба след Тервел и Айтос и се надявам да имам още!  Тя е начало на моя нов старт, защото досега живеех в София, където завърших бакалавърска степен и се запознах с важни за мен хора. Сега вече съм във Варна и се надявам да е ново начало.

Искам и другите хора да разбират и да се вълнуват от изкуството, защото то е важно като средство, чрез което се развиваме духовно.


СнимкаКакво ни дава изкуството в света на компютрите?

Мисля, че за всичко е важно човек да има въображение, дори и когато работи с компютри. И да има подход. Всеки човек трябва да  е различен и да има въображение, за да може да се развива. Именно изкуството ни помага да бъдем добри с всичко, с което  се занимаваме.

Вас самата как Ви промени?

То не ме е променило, то е част от мен! Искам повече хора да се интересуват от изкуството, и то не само от фигуралното изкуство. Да не търсят само това, което могат да видят с очите си, но и това, което могат да усетят. Важни са фигурите, но и самия цвят. Художникът предава своите емоции чрез картините си и изразните средства са точно боите и нещата, които е използвал. Искам хората да се мотивират да разглеждат такива картини.





Снимки : Веселина Киричева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пристан" - изложба на Стилияна Узунова

До 31-ви март своеобразният „Пристан“ на Стилияна Узунова, изграден под формата на картини, ще остане във варненската галерия „Папийон“. Творбите са част от личната изповед на художничката. И са своеобразно пътешествие през пространството и времето. "Крайната цел на изкуството ми е изповед. Ако трябва да направя някаква метафора с мойта форма на..

обновено на 19.03.24 в 08:27
Наталия Николова

Наталия Николова: Рециклирането е важно, но по-важно е да не генерираме отпадък

На 18 март отбелязваме Световния ден на рециклирането. Тази година денят ще се чества с акцент върху рециклиращите герои, отдавайки заслужено внимание на отделните хора, обществата и организациите, които задвижват промяната към по-устойчиво използване на ресурсите чрез рециклиране. Сред тях е и Академията за рециклиращо изкуство "Recycle..

публикувано на 18.03.24 в 10:50

Pedro Faria (GODIVA): Искаме хората да мислят

Интервю с Pedro Faria и André Matos (GODIVA) На 21 март чешката банда HONORIS CAUSA, британците VOODOO и португалците GODIVA ще направят концерт във Варна по покана на „Bombheart Booking”. Вече представихме HONORIS CAUSA. Сега е ред да надникнем в света на GODIVA от Португалия. За това ще ни помогнат вокалистът Pedro Faria и китаристът André..

публикувано на 17.03.24 в 13:29

Проф. Магдалена Легкоступ: Мечта на патриарх Неофит беше предметът "Религия" да стане част от задължителната училищна подготовка

Днес изпращаме Негово Светейшество - блажено починалия българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. "Неговата благословия носеше много силен печат върху човека, когото благославяше", коментира в интервю за Радио Варна  богословът проф. д-р Магдалена Легкоступ, декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. св...

публикувано на 16.03.24 в 07:00
Капитан Димитров в църквата на връх Атон

Капитан Димитър Димитров: Когато човек вярва, Господ му дава това, което му е необходимо

Капитан Димитър Димитров, председател на Европейската асоциация на морските капитани и един от известните морски хора на Варна, ни повежда по пътеките на Атон. Всяка година минимум по два пъти в продължение на 10 години той посещава българския манастир „Свети Георги Зограф“. За вярата и харизанството, дарителство чрез труд за българския манастир на..

публикувано на 15.03.24 в 08:05

Здравец Хайтов: Изложбата от конкурса по "Диви разкази" във Варна е впечатляваща

Честването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов ще бъде съсредоточено в Пловдив. Това съобщи за Радио Варна най-малкият син на писателя Здравец Хайтов, който е архитект по професия и  председател на Управителния съвет на фондация "Памет". Здравец Хайтов е член на журито в конкурса за дърворезба по "Диви разкази", който фондацията..

публикувано на 14.03.24 в 08:00
Бела Бенова, откриване на изложбата

Бела Бенова и любовта ѝ към фаровете, морето и колелото

Пътешественичка, фотографка и авторка на пътепис "По пътя на пулсиращата светлина", Бела Бенова представя изложба със снимки на фарове от цял свят. Експозицията ще остане до 22 март в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна. За 17 години Бела Бенова е посетила над 20 държави с колелото си на име Трактор,..

публикувано на 13.03.24 в 08:05