Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад художник помага на децата да открият своя талант

5
Снимка: Радио Варна

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна.

Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската градина молела родители си да я научат да рисува, макар майката и бащата да нямат нищо общо с изкуството. Посещава кръжок, след това завършва професионално образование в столицата. Отскоро е във Варна и вече работи с малки деца. Затова и нарича изложбата си „Преди и след“.

Илияна Петкова е само на 24 години, но вече е убедена, че „Изкуството е моят живот, защото през целия си живот само с това се занимавам.“  Интервю на Габриела Гаврилова.

Снимка

От малка се занимавам с различни форми на изкуство и се стремя да го усъвършенствам и експериментирам всеки ден.

Кога беше Вашата първа среща с картините?

Още в детската градина. На 12 години сама се записах на кръжок по рисуване в родния си град Тервел, след това в университета. Сега преподавам на малките ученици в детските градини и училища. На децата им е много интересно, защото те обичат да рисуват и да се занимават с творчески неща.

Но в същото време учебната програма в училище е много натоварена и родителите настояват да научат уроците, а да оставят рисуването!

Мисля, че децата могат да намерят време и да съчетаят и двете неща, защото са еднакво важни. Децата трябва да развиват тези свои качества!

Снимка

Какво казвате на децата?

За мен като педагог е важно да не им внушавам моето виждане за изкуството, а да им позволя те сами да го открият и да се развиват сами. Аз искам да провокирам децата сами да развиват своя талант.

Но Вие сте специалист,  а не всички родители са запознати?

Децата сами си казват и понякога сами насочват родители си!

Както се е случило и с Вас самата!

Да.

СнимкаИзложбата „Преди и след“ ще остане в Арт салона на Радио Варна 2 седмици.

До края на месеца всеки работен ден от 14 до 18 часа. Това е моята трета изложба след Тервел и Айтос и се надявам да имам още!  Тя е начало на моя нов старт, защото досега живеех в София, където завърших бакалавърска степен и се запознах с важни за мен хора. Сега вече съм във Варна и се надявам да е ново начало.

Искам и другите хора да разбират и да се вълнуват от изкуството, защото то е важно като средство, чрез което се развиваме духовно.


СнимкаКакво ни дава изкуството в света на компютрите?

Мисля, че за всичко е важно човек да има въображение, дори и когато работи с компютри. И да има подход. Всеки човек трябва да  е различен и да има въображение, за да може да се развива. Именно изкуството ни помага да бъдем добри с всичко, с което  се занимаваме.

Вас самата как Ви промени?

То не ме е променило, то е част от мен! Искам повече хора да се интересуват от изкуството, и то не само от фигуралното изкуство. Да не търсят само това, което могат да видят с очите си, но и това, което могат да усетят. Важни са фигурите, но и самия цвят. Художникът предава своите емоции чрез картините си и изразните средства са точно боите и нещата, които е използвал. Искам хората да се мотивират да разглеждат такива картини.





Снимки : Веселина Киричева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00