Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИУ-Варна ще има трето общежитие от следващата година

9
Общежитие ИУ-Варна
Снимка: Радио Варна

С две студентски общежития в експлоатация разполага варненският Икономически университет, но от тази година Министерството на образоването предостави на висшето училище още един блок за  нуждите на студентите. Третата сграда е бившето общежитие на Шуменския университет и се намира в района на Почивка. Блокът е за ремонт и ще са нужни много средства за възстановяването му. Това, което университетът със собствени средства е успял да ремонтира до сега  е покрива, но за всичко останало ще се търси финансова подкрепа от МОН,  каза за радио Варна Иван Дамянов, директор на "Общежития и столове" при ИУ-Варна.

Двете работещи общежития разполагат общо с 570 места за настаняване. Те са реновирани през 2009 и 2010 година. В тях има самостоятелни стаи с отделен санитарен възел,  както и стаи с по две и три легла. Икономическият университет във Варна  предлага най-ниски цени за стая не само във Варна, но и в цялата страна, твърди Иван Дамянов. За единична стая цената на месец е 70 лв, а в двойна и тройна стая - 60 лв.

Общежитията разполагат с безплатен интернет в общите помещения, читални, зала за танци, столове за хранене, където действа магнитно-картова система.

Новият блок ще осигури още 370 места и с въвеждането му в експлоатация  ще бъде решен проблемът с настаняването на всички желаещи. В момента има около 200 студенти подали молби за общежитие, които няма къде да бъдат настанени, допълни  Дамянов.

Чуйте още в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличава се безработицата в Добрич

Равнището на безработицата в област Добрич през февруари месец тази година се увеличава спрямо предходния и в момента е 6.18%. Няколко месеца преди започването на летния туристически сезон най-много обявени свободни работни места са в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. 415 безработни в област Добрич са постъпили на..

публикувано на 29.03.24 в 07:48

Адресите без ток на 29 март

В периода 25.03.2024 - 29.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. В периода 25.03.2024 -..

публикувано на 29.03.24 в 06:08
Есенно море, ноември

Слънчево и топло време в петък

Утрото в петък ни посреща с тихо и спокойно време. На много места в Източна България сутрешните стойности са над 10 градуса. Във Варна в 5.00 часа са били измерени 11 градуса, показват данните на НИМХ. Влажността на въздуха е 87%, а атмосферното налягане е 1012 хПа, което е нормално за месеца, но слабо ще се повиши. По-топло е тази сутрин по Южното..

публикувано на 29.03.24 в 05:53
Снимката е илюстративна

Промени на маршрутите на линии 12 и 20 заради катастрофа

Поради тежко ПТП на бул. "Цар Освободител" и ул. "Державин" (в района на МБАЛ "Св. Анна") е затворен участъкът на бул. "Цар Освободител" от бул. "Осми Приморски полк" до ул. "Пирин".   Автобусите по линия 20 от ЖП гара завиват наляво на кръстовището на "Цар Освободител" и бул. "Осми Приморски полк", надясно по ул. "Антим I-ви", бул. "Сливница", надясно..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Камион с желязо е заседнал под Аспаруховия мост във Варна

Камион, натоварен с арматурно желязо, е заседнал под Аспаруховия мост. Мястото е в района на Варненската корабостроителница и наказателния паркинг за репатрирани автомобили, където височината е 3,5 метра.  По информация на Радио Варна 25-годишният шофьор на камиона Николай Николов не е пострадал. Пробите му за алкохол и наркотици, са..

публикувано на 28.03.24 в 21:47

От неработещи асансьори на подлези и спирки в лошо в състояние се оплакаха варненци на кмета

Вандалските набези върху общинската инфраструктура отново бяха във фокуса на вниманието на кмета на Варна Благомир Коцев. По време на извънредния си приемен ден той беше информиран за това това, че асансьорите на подлезите на спирка „Калин“ и спирката пред Варненската морска гимназия в кв. „Аспарухово“ постоянно са повредени . По думите на..

публикувано на 28.03.24 в 18:09
Община Варна

ОбС-Варна гласува 140 000 лв. за финансово подпомагане на варненци

Малко над 140 000 лева ще бъдат отпуснати от общинския бюджет за финансово подпомагане на варненци. Местният парламент гласува средствата на днешното си, девето по ред, заседание. 60 200 лева е общата сума за социални помощи. 195 варненци ще получат между 100 и 500 лева за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. Съветниците одобриха..

публикувано на 28.03.24 в 17:37