Кап. Георги Генчев: Две нови морски специалности ще има в Техническия университет във Варна

Кап. Генчев
Снимка: ТУ-Варна

Обучение по нова морска специалност ще има от следващата година в Техническия университет във Варна. Тя ще се нарича „Корабни енергетични машини и механизми“ и ще бъде извън регулираните специалности във ВУЗ-а. Това съобщи в морското предаване на Радио Варна капитан Георги Генчев, който е експерт „Контрол и координация на морските дейности” в ТУ. В тази специалност ще бъдат подготвяни инженери и корабни механици, които обаче няма да минават през задължителната плавателна практика и сертификация през "Морска администрация".

Ръководството на Техническия университет има идея следващата година да бъда създадена и друга нова морска специалност, най-вероятно тя ще е "Корабоплаване" и ще се подготвя кадри за управление на шипинга - агентиране, митническо обслужване и т.н.

80 са студентите, които са приети тази година в петте морски специалности в Техническия университет, съобщи още капитан Генчев, който подчерта, че тези специалности продължават да се радват на голям интерес от страна на кандидат-студентите.

Чуйте подробностите в интервюто с ръководителя на морските дейности в ТУ:ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо два милиарда души в света са с наднормено тегло

Най-популярните ястия в класически ресторант, или 94% от тях, превишават препоръчаните 600 калории, сочи ново проучване в Медицинския факултет в Сао Пауло, Бразилия. За заведенията за бързо хранене този брой е 72%. „Не само ядем лоша храна, но и я консумираме в преголеми количества. И често..

публикувано на 24.03.19 в 10:14

Намаляват наказателните дела в Добрич

Продължава тенденцията за намалявена на наказателните дела, постъпили в Добричкия окръжен съд. През отчетната 2018-та година те са били 418, което е по-малко с около 7 на сто в сравнение с 2017 година и с почти 22 на сто спрямо 2016-та година. Запазва се най-големият дял на делата за общоопасни престъпления. Информация на..

публикувано на 24.03.19 в 09:18

Великденските четения започват във Варна

Традиционните вече Великденски четения започват от днес във Варна. Домакин на четенията е храмът „Св. Атанасий”. Четенията ще бъдат в три недели - две през март и една през април, както и в петък на 19 април. Тази неделя началото е в 11 ч., а темата е „Христос и жената”. Следващата неделя, също в 11 ч. акцентът е „Посланието на Христос и очакванията на..

публикувано на 24.03.19 в 08:25

Американците - на първо място по потребление на вода, Индия - с най-голям недостиг

4 милиарда души на нашата планета живеят в райони, страдащи от прогресивно засушаване. Други 844 милиона нямат източници на питейна вода в близост до домовете си. Според данни на международната организация Water Aid, липсата на вода се превръща в по-сериозна..

публикувано на 24.03.19 в 07:20

Слънчево в неделя

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от север и северозапад, по крайбрежието в следобедните часове от югоизток. Максимални температури между 13 и 18 градуса, по крайбрежието 10-13, за Варна около 13. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 9-10 градуса. Атмосферно налягане 1023 hPa – по-високо от средното за..

публикувано на 24.03.19 в 06:25
Тереза Мей

Стотици хиляди в Лондон искат втори референдум за Brexit

Стотици хиляди проевропейски настроени британци се събраха на протест в Лондон. Демонстрантите призовават за нов референдум за членството на Великобритания в ЕС на фона на все по-задълбочаващата се политическа криза около Brexit. На Европейския съвет в Брюксел британският премиер Тереза Мей получи отсрочка до 22 май за Brexit, но само при..

обновено на 23.03.19 в 17:21
Зам.- министърът на младежта и спорта Ваня Колева

Втора оставка в скандала с апартаментите

Още една оставка покрай скандала с апартаментите, този път на зам.-министъра на спорта Ваня Колева. За нея, също като подалата днес оставка правосъдна министърка, се разбра, че има жилище, което е купено – според справка в Имотния регистър, на преференциална цена в сградата в столичния квартал „Изток“. Там, апартаменти освен Цецка Цачева и Ваня..

публикувано на 23.03.19 в 17:18