Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Баба Жечка научи на български финландката Ийрис

| обновено на 20.09.18 в 11:14

Семейството на финландката Ийрис Пурсиайнен  живее във варнеското село Добрина вече 12 години.  Заедно със своя съпруг англичанин - Нийл Хейзъл, те идват два пъти в годината и сега ще останат по-дълго заради фолклорния фестивал.

,,Фолклорният събор ,,Добрина” е много важен и затова сме тук!” – казва Ийрис.

На въпроса дали са научили български танци и ще се хванат ли на хоро финладката отговаря, че ,,знаят съвсем малко, но много обичат да гледат, защото вижда колко специално е когато много хора танцуват традиционни български танци заедно.”

,,Обичаме селото много, има много хубави хора, историята е много интересна.”

Ийрис Пурсиайнен  е  преводач и знае финландски, шведски, немски, английски, латински език. Научила как се пише на кирилица с помощта на своята съседка баба Жечка, която им помогнала в произнасянето на буквите. За да научат българската азбука, семейството поставило на стената у дома табло с буквите. Съседката ги научила как се изговарят буквите на кирилица.

За Баба Жечка, Ийрис казва, че ,,е много стара жена, която знае само български”, но точно това много им е помогнало да научат кирилицата. Финладката оценява предимството да се научи още един език. Тя признава, че сега ,,като знаем кирилицата, лесно можем да четем и пишем на български език.”

В очите на Ийрис и неиния съпруг повечето ,,европейски градове са еднакви, но българските села са безкрайно интересни.” Двамата са вече пенсионери, прекарвайки по-голямата част от своето време като туристи, наемат кола, с която пътуват до много места, а всяко от тях им носи по нещо ново.

Своето преживяване в България, финландката определя като голямо приключение.

Приключението на англо-финландското семейство продължава със събирането на орехи и бадеми, които тази година са много в техния български двор.

За местните хора Добрина е много красиво място с добри хора. Там има много стара църква, богата етнографска сбирка и вода, която по думите на добринци, има някаква магия в нея, така че който опита от нея, остава в селото. Какво още – събота след новините в 9 часа в ефира на Радио Варна.

Какво още разказа Ийрис Пурсиайнен чуйте в прикачения звуков файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица или offroad трасе е ул.„Сирма войвода“? (ВИДЕО)

Участъкът от ул. „Сирма войвода“ в кв.“Свети Никола“, който ще се ремонтира, е дълъг 1,4 км., според Google maps. Подобните български навигационни програми отказаха да предложат маршрут по тази улица и алтернативата им е да заобиколите с около 800 метра, за да стигнете от ул. „Арх. Манол Йорданов“ /Траката/ до ул. „Д-р Борис Окс“...

публикувано на 04.07.24 в 16:52

Засега няма прекратени договори на фармацевти със здравната каса във Варна

Към днешна дата няма постъпили заявления от управители на аптеки за предсрочно прекратяване на договорите с РЗОК-Варна. Това съобщиха за Радио Варна от институцията. Оттам уточниха, че предизвестието може да бъде оттеглено в рамките на 30 дни от неговото подаване. Варненските аптеки протестират днес и утре Припомняме, че фармацевтите започнаха..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

ВиК приключват през юли работа около Терапията, ремонтът на околовръстното готов до 15 септември

Ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ „Св. Марина“. Входът и изходът на..

публикувано на 04.07.24 в 16:30

Пречиствателна станция Албена, свлачище край Двореца, бездомни кучета и футбол - част от темите на сесията в Балчик

Проектът за дълбоководно заустване след пречиствателна станция за отпадъчни води Албена се внася за приемане от Националния експертен съвет. Решението на Общинския съвет в Балчик от днес е продиктувано от писмо на МРРБ, в което се уведомява, че са за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Кои училища във Варна са в челните редици според резултатите от НВО

От 8 до 10 юли ще се подават заявленията за първото класиране за прием в гимназиите. Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София..

публикувано на 04.07.24 в 16:10

Освободиха заместник-областните управители на Варна

И двамата заместник-областни управители на Варна Изабела Иванова и Огнян Рачев са освободени от длъжност с ъс заповед на служебния премиер.  Единият от двамата нови представители на държавата ще бъде официално обявен в понеделник, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на областната управа. В момента страницата на Областна..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Тежка катастрофа със загинал между Калиманци и Доброглед

Пътник загина при тежка катастрофа на Т- образното кръстовище между селата Калиманци и Доброглед. По първоначални данни причината за възникване на пътния инцидент е отнето предимство от водач на джип, който удря другия автомобил. Шофьорите и още един от пътниците са откарани в болница, съобщиха от пресцентър на полицията във Варна.

публикувано на 04.07.24 в 15:48