Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 дни до "Празник на рециклирането "Аз вярвам и помагам"

Сдружение "Аз вярвам и помагам с пластмасови капачки" организира най-голямото събиране на пластмасови капачки. Благотворителната кампания под наслов „Празник на рециклирането „Аз Вярвам и Помагам" ще се проведе от 09:00ч. до 16:00ч. на 29.09.2018г. (събота) пред Катедрален храм-паметник "Успение Богородично" във Варна. Капачките трябва да са в торби или чували, но не и в туби. За улеснение на гражданите, които ще дойдат с автомобили, пиацата ще е освободена от таксита и там ще може да се спира за кратко. До момента във Варненска област благодарение на сдружението са събрани 48 тона капачки. Зад техните кампании стоят близо 500 000 души.

Ето какво споделиха основните двигатели на идеята Владислав Николов и Антония Антонова:




Очакванията на организаторите на мащабната акция са да бъдат събрани поне 8 тона капачки в събота. Със събраните средства ще бъдат купени 2 нови кувьоза за неонатологиите на АГ болница и МБАЛ „Света Анна“, добави Владислав Николов. Те ще бъдат дарени в Деня на Свети Иван Рилски – 18 октомври, който се чества и като Ден на българския лекар. 

Снимка


Радио Варна припомня, че първото дарение на мобилна аспирационна система за торакален дренаж при пневмоторакс бе на 14.07.2016г. на отделението по неонатология в СБАГАЛ "Проф. Д-р Димитър Стаматов - Варна. Два месеца по-късно, на 19.09.2016г. в отделението по неонатология в МБАЛ "Св. Анна - Варна“ бе закупен и прецизен неонатален веноскоп за нуждите на специализираното отделение по неонатология. На 04.06.2018г. в помощ на всички специалисти в СБАГАЛ "Проф. Д-р Димитър Стаматов - Варна" бе дарен мобилен реанимационен кът с отоплител от ново поколение за всички новородени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29

Жълт код за значителни валежи във Варна и областта в събота

Жълт код за значителни валежи от дъжд е обявен за област Варна в събота, 20 април. През нощта облачността ще се увеличи до значителна, над Югоизточна България ще завали дъжд. Вятърът от североизток ще се усили. Минималните температури ще са между 5° и 10°. Утре ще бъде облачно и дъждовно, на юг от Стара планина и по Черноморието се очакват..

публикувано на 19.04.24 в 15:05

205 случая на коклюш у нас, личните лекари ще проверяват извършените имунизации

205 случая на заболели от коклюш са регистрирани от началото на годината у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването.  "Предприели сме мерки по изпращане на писма към районните здравни инспекции и Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят проверка на извършените имунизации и реимунизации ", каза д-р Галя..

публикувано на 19.04.24 в 14:32

ЦИК назначи РИК във Варна

Днес преди обед с Решение на Централната избирателна комисия беше назначена Районна избирателна комисия в Трети изборен район – Варненски, за предстоящите на 9 юни 2024 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители.  Решението ще бъде публикувано на сайта на ЦИК https://www.cik.bg/ в по-късните часове...

публикувано на 19.04.24 в 14:27
Снимката е илюстративна

Задържаха жена, разпространявала фентанил във Варна

Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд в града, с което жена беше задържана под стража след сделка с фентанил. Роза И. е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 9 април държала с цел разпространение и разпространила на наркозависим 0.18 гр. от високорисковото вещество. Свидетели твърдят в показанията си, че от дома..

публикувано на 19.04.24 в 14:02

Земетресение от 4,5 по Рихтер разтърси Гърция

Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер разтърси Гърция, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е в района на островите Додеканези на дълбочина около 13 км.  Трусът е регистриран към 11 ч. местно време.  Усетен е и в съседна Турция.

публикувано на 19.04.24 в 12:49