Лифт до "Галата" и мостове предлагат млади архитекти за пристанището

Второ място в Международния архитектурен пленер 2018 на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ спечели екипът Турция/България в състав: Ембре Торбаглу, Кансу Йапики, Угур Челеби, Момчил Димов. Проектът, озаглавен „Crossing Walls”, впечатлява със задълбочения анализ на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на зоната и оригиналните пешеходни мостове, които свързват Морската градина с Пристанище „Варна-Изток”.  Ето какво разказа за проекта българският участник в него - арх. Максим Димов.

- Как международен екип от архитекти стигна до второто място в конкурса за благоустрояване на варненското пристанище?
- Работихме цяла седмица. Започнахме с оглед на мястото: аз съм варненец, познавам пристанището, но колегите от Турция за първи път са във Варна, нямаха представа нито какво ще правят, върху каква теритпория, как изглежда, така че добре се съчетахме.

- Какво представлява Вашият проект?
- Нашият проект е концептуален. Искахме да открием основните точки, които характеризират дадения терен. Тъй като времето беше много кратко, за да се създаде подробен проект, търсихме важните моменти. А такива се оказаха стените, които открихме на място. Това са три стени. Така и кръстихме този проект "Crosissing walls" - пресичането на тези стени. Първата стена това е Вълноломът, който свързва басейна със стария фар. Това е една стена, най-общо казано между морето, зеленината на Морската градина и пристанище Варна-Изток. Там много силно впечатление ни направи една композиция от две фигури, които много говореха за даденото място. Затова може би ни дойде и идеята за това наименование. Момчето от композицията, което сочи към морето, търси да види лодка или кораб... А ние нищо не видяхме - всичко беше много спокойно. Оттам дойдоха и повечето ни идеи. Да можем да направим нещо с това море, да има някаква динамика.

- Кои са другите стени?
- Втората стена е зелена. Тя разделя бул. "Приморски" от пристанище Варна-Изток. Това е една силна преграда, реално съществуваща, която не може да бъде преодоляна в момента, но ние намерихме решение, в което предлагаме терасирането й на нивото на булеварда с достъп до самата територия на пристанището през тази зелена стена. По задание трябваше да се предвиди амфитеатър за 3000 човека. Ние сме използвали високата точка за вход в амфитеатъра, за да може по него да се спускат посетителите и така да се осъществява достъп до територията.

Снимка


- Това ли ще е входът към новата зона?
- Разбира се има и други входни точки към пристанище Варна-Изток. Опитали сме се да създадем един непрекъснат пешеходен поток. В момента той е прекъснат от светофара на бул. "Приморски". Пешеходното движение там е затруднено от пресичането. Ние предлагаме на нивото на двата дракона, които държат яйце, да започне една пешеходна връзка - мост между тази зона на басейна с пристанище Варна-Изток. Под него ще продължават да преминават колите. Също така вълноломът, който е една по-висока стена спрямо нивото на пристанището, искаме да го свържем с такива пешеходни мостове от лека метална конструкция, които имат различни форми, очертания.

Снимка
- И коя е третата стена?
- Третата стена е абстрактна. Тя е всички тези индустриални кранове, които се намират на територията на пристанището, но имат много силно визуално въздействие. Гостите от Турция бяха много впечатлени как може да има такава визуална панорама: от една стана към индустриалната зона, от друга - към морската градина. Затова предлагаме върху вълнолома, пак като преодоляване на стената, да се изградят панорамни площадки. Навлезли сме малко повече в детайли във връзките, които биха могли да се осъществят на това място. Така връзка може да осъществи между пристанището и кв. "Галата", ако се изгради една кула на Варна-Изток и от нея тръгне кабинков лифт като връзка с панорамната площадка в кв. "Галата". Така според нас, ще привлечем повече посетители и това спокойно море отново ще се изпълни с някаква дейност, с нови функции. Също така подсилваме оста от басейн Приморски към пристанище Варна-Изток със създаване на нови спортни територии, с различни видове спортни дейности, които да продължат и в морето - с лодки, с яхти, с гребане, с уиндсърф.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Драганов

Четири хиляди декара дюни - залог на 50-ина фирми

„ Ние сме създали един Закон за черноморското крайбрежие с негативен ефект върху българския туризъм, който не е изследван добре, преди да се пристъпи към поредната му 22-ра поправка ”, това каза за Радио Варна Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Според него с този закон е разрешено увреждането на българския туризъм и..

публикувано на 17.06.19 в 16:04

На цигулката - с любов

Своята 85-а годишнина чества през 2019-а Радио Варна. Сред събитията, с които ще бъде отбелязан празникът, е концертът на открито, на входа на Морската градина, в неделя, 16 юни. Събитието започва в 19 часа, а входът е свободен. Диригент на „Концерт в лятна вечер“ е Страцимир Павлов, а на сцената ще се качат музикантите от Симфоничния..

публикувано на 14.06.19 в 09:56

Тома Белев: Законът за Черноморското крайбрежие не решава проблема със собствеността на дюните

С промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се предвижда глоба до 1000 лева за поставянето на шатра, палатка, навес или заслон върху дюни.  За паркирането или преминаването върху защитените пясъчни образувания санкцията е до 3 000 лева. Тома Белев от коалицията „За да остане природа в България” коментира: По закон се гарантира..

публикувано на 13.06.19 в 10:39
Румен Драганов

Румен Драганов: Имаме министър, който нищо не разбира от туризъм

„Нашият трагизъм е това, че имаме министър и министерство, които нищо не разбират от туризъм“. Това е мнението на председателя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той отчете спад на немския пазар от около 3%. По-малко са и руските туристи у нас, отбеляза Драганов и посочи какво може да се направи: „Можем да се..

публикувано на 12.06.19 в 10:06

Проф. Стефан Вачков: Икономист не може да стане необразованият, некултурният човек

На 11 юни българските икономисти отбелязват своя професионален празник. Проф. д-р Стефан Вачков е ръководител катедра „Финанси“ в Икономическия университет във Варна. Завършил е Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов, специалност „Финанси и кредит“. Доктор е по икономика от 1989 г. Получил специализации „Банково дело (Банков..

публикувано на 11.06.19 в 07:35

Разговори на тротоара: Ангалот Енминас

Наричат го писателят с име на елф. Ангалот в превод означава „желязно цвете“. Той представи своята нова книга „Оскар – истории за един котарак“ неотдавна във Варна. Изданието съдържа четири кратки новели, които разказват за един дебеличък котарак и неговите приятели. С Ангалот и неговото прекрасно чувство за хумор ви срещаме в рубриката „Разговори на..

публикувано на 08.06.19 в 16:00

Психологът - за политическия флирт в изборната година

"По-доброто поведение е дистанцията, ръкуването е ритуален жест, но да потупваш по рамото, да хващаш деца,  да ги вдигаш и да ги целуваш - това е флирт, защото всичко това го правим към най-близките си хора. Трябва да има някаква дистанция, понеже дистанцията прави уважението. Не може за първи път да отидеш някъде и да се държиш толкова приятелски,..

публикувано на 04.06.19 в 18:20