Лифт до "Галата" и мостове предлагат млади архитекти за пристанището

Второ място в Международния архитектурен пленер 2018 на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ спечели екипът Турция/България в състав: Ембре Торбаглу, Кансу Йапики, Угур Челеби, Момчил Димов. Проектът, озаглавен „Crossing Walls”, впечатлява със задълбочения анализ на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на зоната и оригиналните пешеходни мостове, които свързват Морската градина с Пристанище „Варна-Изток”.  Ето какво разказа за проекта българският участник в него - арх. Максим Димов.

- Как международен екип от архитекти стигна до второто място в конкурса за благоустрояване на варненското пристанище?
- Работихме цяла седмица. Започнахме с оглед на мястото: аз съм варненец, познавам пристанището, но колегите от Турция за първи път са във Варна, нямаха представа нито какво ще правят, върху каква теритпория, как изглежда, така че добре се съчетахме.

- Какво представлява Вашият проект?
- Нашият проект е концептуален. Искахме да открием основните точки, които характеризират дадения терен. Тъй като времето беше много кратко, за да се създаде подробен проект, търсихме важните моменти. А такива се оказаха стените, които открихме на място. Това са три стени. Така и кръстихме този проект "Crosissing walls" - пресичането на тези стени. Първата стена това е Вълноломът, който свързва басейна със стария фар. Това е една стена, най-общо казано между морето, зеленината на Морската градина и пристанище Варна-Изток. Там много силно впечатление ни направи една композиция от две фигури, които много говореха за даденото място. Затова може би ни дойде и идеята за това наименование. Момчето от композицията, което сочи към морето, търси да види лодка или кораб... А ние нищо не видяхме - всичко беше много спокойно. Оттам дойдоха и повечето ни идеи. Да можем да направим нещо с това море, да има някаква динамика.

- Кои са другите стени?
- Втората стена е зелена. Тя разделя бул. "Приморски" от пристанище Варна-Изток. Това е една силна преграда, реално съществуваща, която не може да бъде преодоляна в момента, но ние намерихме решение, в което предлагаме терасирането й на нивото на булеварда с достъп до самата територия на пристанището през тази зелена стена. По задание трябваше да се предвиди амфитеатър за 3000 човека. Ние сме използвали високата точка за вход в амфитеатъра, за да може по него да се спускат посетителите и така да се осъществява достъп до територията.

Снимка


- Това ли ще е входът към новата зона?
- Разбира се има и други входни точки към пристанище Варна-Изток. Опитали сме се да създадем един непрекъснат пешеходен поток. В момента той е прекъснат от светофара на бул. "Приморски". Пешеходното движение там е затруднено от пресичането. Ние предлагаме на нивото на двата дракона, които държат яйце, да започне една пешеходна връзка - мост между тази зона на басейна с пристанище Варна-Изток. Под него ще продължават да преминават колите. Също така вълноломът, който е една по-висока стена спрямо нивото на пристанището, искаме да го свържем с такива пешеходни мостове от лека метална конструкция, които имат различни форми, очертания.

Снимка
- И коя е третата стена?
- Третата стена е абстрактна. Тя е всички тези индустриални кранове, които се намират на територията на пристанището, но имат много силно визуално въздействие. Гостите от Турция бяха много впечатлени как може да има такава визуална панорама: от една стана към индустриалната зона, от друга - към морската градина. Затова предлагаме върху вълнолома, пак като преодоляване на стената, да се изградят панорамни площадки. Навлезли сме малко повече в детайли във връзките, които биха могли да се осъществят на това място. Така връзка може да осъществи между пристанището и кв. "Галата", ако се изгради една кула на Варна-Изток и от нея тръгне кабинков лифт като връзка с панорамната площадка в кв. "Галата". Така според нас, ще привлечем повече посетители и това спокойно море отново ще се изпълни с някаква дейност, с нови функции. Също така подсилваме оста от басейн Приморски към пристанище Варна-Изток със създаване на нови спортни територии, с различни видове спортни дейности, които да продължат и в морето - с лодки, с яхти, с гребане, с уиндсърф.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кого слуша НАП?

В Интернет, а и в повечето дискусионни групи, се открояват основно гласовете на лаици по темата с фискалните устройства (касовите апарати и фискалните принтери) или специалисти в съвсем различни области, но не и на хората, които от години се занимават с изграждане и поддържане на системи за управление на продажбите в търговски обекти (СУПТО). Дори..

обновено на 21.02.19 в 16:26

С подкуп и лихва строели църквите през Възраждането

Всички участвали в строителството на храмове в годините на робство, разказва журналистът и краевед Иван Миланов , наследник на главния инициатор за строежа на църквата в село Изгрев - Ханджи Дойчо Янев, който водил и сметките по строителството, а написаното отразява специфичното наречие на тогавашното население. На Петковден храмът..

обновено на 21.02.19 в 16:25

Когато вярваш в себе си, може да промениш всичко

Това прави българката Миглена Йорданова. Тя смело променя професии и географските ширини, на които живее. Родена е в Генерал Тошево, учила е  ветеринарна медицина в Москва, била е мениджър в Германия, учила е счетоводство във Варна, в момента изработва щамповани тениски в Испания. Прави всичко това, защото вярва в себе си. Живее в Малага..

публикувано на 17.02.19 в 09:05

Варна пази първата подвързия на Софроний Врачански

Водни знаци са поставяни   върху хартия далеч преди това да се прави на банкноти. Обичайно през късното Средновековие производителите маркирали по този начин своето производство, разказва директорът на Музея на Възраждането във Варна Мариана Николова. Той съхранява изроботената подвързия на първия препис на История славянобългарска, направен от..

публикувано на 16.02.19 в 17:52

Кафето в крафт бирите... или как едно хоби се превърна в бизнес

Нестандартен старт в деня на виното и любовта ще дадем с глътка ароматна крафт бира с кафе... И ще отговорим на въпроса кое е по-полезно – бирата или виното? И още...как хобито се превръща в бизнес и то за човек със сериозна професия на юрист. За крафт бирите с аромат на малини, какао, кафе, а скоро и с люти чушки разговаряме с адв. Николай Балачев,..

публикувано на 14.02.19 в 08:37
Сника: Добромир Добрев

Днес е Международният ден на сватбените агенции

На 12 февруари отбелязваме Международния ден на сватбените агенции.  Първата сватбена агенция е открита преди повече от 360 години в Лондон.  Какви са най-честите желания на младоженците и кой поема инициативата за избор на декорации и място  за "големия ден"?  С тези въпроси репортерът ни Ваня Славова се обърна към сватбения агент Биляна..

публикувано на 12.02.19 в 11:11
Кадър от филма

Филм за Гьола във Варна на „Берлинале“

Филм за Гьола във Варна ще бъде представен на „ Берлинале” . Режисьор на немската лента „Die grube” е българката Христиана Райкова, която е родом от Варна, но учи и работи в Германия. Действието в „Гьолът“ е съсредоточено в познатия на всички варненци минерален басейн, известен и като „Топлата вода”. Пълнометражният документален филм „Die..

публикувано на 08.02.19 в 15:39