106 години от първия боен полет в България

Снимка: Добромир Видев

Празникът на авиацията и Военновъздушните сили отбелязваме днес, когато се навършват 106 години от първия боен полет. На 16 октомври 1912 година Радул Милков и Продан Таракчиев извършват първия боен полет в Европа – разузнаване над Одрин в първата фаза на Балканската война. Двамата излитат със самолет "Албатрос" от базата си край Свиленград. Завръщат се успешно след като успяват да проучат турските укрепени позиции в Одрин и да хвърлят няколко бомби над жп-възела в Караагач. Към края на 1912 година българската бойна авиация наброява вече 23 самолета – колкото тази на Великобритания например.

По случай празника в авиобазите на ВВС ще бъдат организирани дни на отворените врати. Посетителите ще имат възможност да наблюдават планираните регулярни полети, както и да се запознаят с предназначението и характеристиките на авиационната, самолетообслужващата и логистичната техника, въоръжението и специалното оборудване на експлоатация във формированията. В празничния ден в 15.00 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците в Музея на авиацията – Крумово. В 17.30 ч. в гранд хотел „Пловдив“ ще започне тържествено събрание. Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков ще поздрави личния състав по повод празника и ще награди военнослужещи и цивилни служители, отличени за доказан висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения.

Историята на българското въздухоплаване се свързва с годината 1892, когато поручик Васил Златаров и негов колега от българската армия летят с френския дирижабъл "Ла Франс". По-късно те успяват да убедят командването в нуждата от бойна авиация и през 1906 с указ на цар Фердинанд е създадено Въздухоплавателното отделение. А това нарежда българската военновъздушна авиация сред най-старите в Европа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Радев

Емил Радев: "С приемането на Петата директива, няма да може да се откриват анонимни банкови сметки"

До 20 януари 2020 година държавите- членки на Европейския съюз трябва да приемат петата директива, свързана с прането на пари и финансирането на тероризма, а четвъртата не се прилага правилно от голяма част от държавите от ЕС- това заяви във Варна евродепутатът Емил Радев, който е определен за постоянен докладчик от страна на ЕНП по тези теми...

публикувано на 22.09.19 в 16:22

Варна отбеляза 111 години от Независимостта на България

С военен ритуал и тържествено издигане на националното знаме на площад „Независимост” във Варна беше отбелязан Денят на независимостта на България. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за България и припомни, че и Българската православна църква, и управляващите, начело с Цар Фердинанд и Александър Малинов, са били..

публикувано на 22.09.19 в 14:23

Голям интерес в Провадия-Солницата в Деня на отворените врати

Хиляди хора от страната и чужбина посетиха най-старото праисторическо селище в Европа, а и в света в деня на отворените врати в Солницата в Провадия. Проф. Васил Николов и археолози от музея в Провадия разказваха за интересните находки, както и за уникалните каменни стени, по времето когато солта е била по-скъпа от златото. Даниела..

публикувано на 22.09.19 в 13:59

Приключва ремонтът на вътрешното отделение на болницата в Каварна

Ремонтът на вътрешното отделение на болницата в Каварна е почти приключен. Средствата, на стойност от над 60 000 лв., се осигуряват от Община Каварна с помощта на корпоративен дарител. В отделението не е правен сериозен ремонт от 50 години. През 2017 година основен ремонт в болницата в Каварна е направен в неврологичното отделение, до края на октомври..

публикувано на 22.09.19 в 13:17

За „Деня без автомобили“ част от центъра на Варна ще бъде затворен

Инициативата е част от Европейската седмица на мобилността, която през 2019 се провежда под мотото:"Върви с нас". От 8 до 19 часа ще бъде затворен, за движение на автомобили, бул. "Сливница", от светофара пред Община Варна, до светофара на бул."Княз Борис I", до Икономическия университет. През целия ден в зоната ще има атракции, работилници и..

обновено на 22.09.19 в 11:53

Подробностите по акта на Независимостта уточнени под корабния флаг на Фердинанд, който се съхранява във Военноморски музей-Варна

Последното съвещание на правителството и княз Фердинанд преди обявяването на Независимостта е на княжеската яхта „Хан Крум” (бивша „Голубчик“) на 21 септември 1908 година. Тогава корабът акостира на пристанището в Русе след като почти цяло лято българският владетел е бил в Австро-Унгария и води преговори с представители на Великите сили за ва..

публикувано на 22.09.19 в 11:29

Радев: Справедливост, развитие, европерспектива - това е независима България

На 22 септември 1908 г. с достойнство и дързост българската държава зае своето пълноправно място на международната политическа сцена. За едва 30 години след Освобождението израсна поколение държавници, което с воля и последователност формулира и проправи пътя на националния ни идеал. В онези тежки дни..

публикувано на 22.09.19 в 11:14