Откриха диетата, с която отслабваме и не качваме отново

Автор:
Снимка: Кирил Фалин

Учените от Университета „Ровира и Виргили“, Испания, заключиха, че нискокалоричната средиземноморска диета допринася за загуба на тегло и намален риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване при пациенти с наднормено тегло и метаболитен синдром, съобщава БГНЕС.

Проучването включва над 600 пациенти на възраст между 55 и 75 години, страдащи от затлъстяване или наднормено тегло, както и от метаболитен синдром.

Въпреки факта, че диетите с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати се считат за ефективни от гледна точка на намаляване на теглото и намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, няма научно доказателство, че в дългосрочен план се запазват положителните резултати от такава диета.

Ново проучване, посветено на фундаментално различен тип храна - средиземноморската, показа, че 33,7% от пациентите, които са преминали на нея, една година по-късно са загубили поне 5% от първоначалното си телесно тегло. В сравнение с участниците в проучването, които не са следвали тази диета, тяхното усвояване на глюкоза значително се е подобрило.

Разлика има също и в това, че с течение на времето положителната динамика при сваляне на тегло продължава, подчертават учените.

Средиземноморският тип диета включва консумиране на големи количества пресни зеленчуци и плодове, бобови растения, ядки, семена, пълнозърнест хляб и паста на основата на зърнени култури. Освен това се препоръчва да се намали консумацията на червено месо и да се даде предимство на рибата и морските дарове.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"На Село" в Староселец

Тази събота Ви отвеждаме на пътешествие до едно малко, но изключително красиво селце. Това е Староселец! Село Староселец се намира в северното подножие на Добринското плато, между хълмовете Попова гора и Дългия рид в провадийска община и е само на 41 километра от Варна.За да стигнете до него, трябва да се отбиете от пътя, който свързва Петров Дол..

обновено на 23.03.19 в 09:00

Започва строителството на храм "Свети Лука Кримски" в Добрич

Първа копка на новия храм „Свети Лука” в  жк „Добротица” в Добрич ще бъде направена до края на този месец. Това съобщи за Радио Варна отец Петър Димитров, председателят на църковното настоятелство. Очаква се бъдещата църква да бъде готова на етап груб строеж до края на годината. Стартиралата кампания за набиране на средства върви успешно, хората са..

публикувано на 21.03.19 в 16:54

Румъния допуска легализиране на канабиса за медицински цели

Румънският министър на финансите Еуджен Теодорович съобщи, че страната може да легализира канабиса за медицински цели в близко бъдеще, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА. Теодорович припомни, че в много европейски страни има такава практика и че лечението на пациенти с рак в терминален стадий представлява аргумент, който оправдава подобна..

публикувано на 20.03.19 в 17:06

Нов чили сос има ефект на ухапване от тарантула

За пристрастените  към лютото люде британска фирма пуска нов чили сос, който въздейства като ухапване от тарантула, пише в. „Метро“, цитиран от БТА. Новият продукт носи търговската марка „Сайънтифик Стив Венъм чили соус“. Лютивата подправка е така разработена, че да имитира ухапването на отровната тарантула от вида тринидадска тарантула..

публикувано на 20.03.19 в 13:28

Съдържащите захар напитки увеличават риска от преждевременна смърт

Мащабно изследване на учени от Харвардския университет показа, че консумацията на съдържащи захар напитки увеличава риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести и рак, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. При това консумацията на 4 и повече напитки, съдържащи заместител на захарта, дневно увеличава риска от смърт за жените. Били..

публикувано на 20.03.19 в 10:09

Котката на Радио Варна си търси име

Популярно е твърдението, че има два вида хора – такива, които обичат котки и такива, които обичат кучета. Без значение кое от двете животни Ви допада повече, безспорен е фактът, че в наше време котките са едни от най-разпространените домашни любимци. Не всички пухкави, мяукащи животинки, обаче, се радват на любящ стопанин. Във Варна често..

публикувано на 19.03.19 в 12:24

И Варна става част от световния формат Repair Cafe

Варна е първият град в страната, който ще се присъедини към световната инициатива Repair Cafe . Това съобщи за Радио Варна инициаторът Здравко Василев. Замисълът на Repair Cafe e да се провокират хората сами да се научат да си поправят нещата, те да продължат да бъдат използвани отново, а не да бъдат изхвърляни. Акцентът на първото издание на формата..

публикувано на 19.03.19 в 12:00