Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райската ябълка от центъра на Варна

| обновено на 11.11.18 в 09:58
Снимка: Радио Варна

Най-красивата райска ябълка - така определят минувачи дървото, което се намира в частен двор на метри от кооперативния пазар във Варна. За него ми разказаха продавачите от сергиите. И докато чаках собствениците да отворят вратата, хората потвърдиха, че чакането е оправдано, тъй като това е най-вкусната райска ябълка. 

Природата е била щедра и тази година, защото оранжевият плод е магнетичен - привлича те и не откъсваш очи от него, докато не разбереш повече за историята на дървото. А тя също е интересна. Сподели я синът на жената, засадила дървото преди 30 години. Тя много обичала райска ябълка и търсела кой точно сорт е най-подходящия. Добър стар овощар им препоръчал тогава фиданката и казал, че няма да съжаляват. Човекът отдавна не е жив, но думите му се оказали прави.

Дървото ражда изключително вкусни плодове, а стотици желаещи всяка пролет си взимат калеми, за да опитат и те късмета  да си присадят от албанския сорт. Той не се среща в района на Варна, но няма проблем да се отглежда, продължава Христо Богданов и  разказва  историята на райската ябълка :

Дървото е посадено с много любов от майка ми преди 30 години и аз сега продължавам също с любов да се грижа за него. Това е много рядък албански сорт.Снимка

Много е голяма самата райска ябълка като плод!

Да!  И много вкусен плод. Най-голямата тайна на дървото е, че трябва добър лозар, който го подрязва и оформя короната.

Дървото не се пръска. Екологично чисто е, доколкото това може да се случи при този прах наоколо.

Как се размножава, само от фиданки ли?

Да, но може и да се ашладиса от дива райска ябълка!

СнимкаСнимка

Искали ли са Ви калеми?

Много често. През март месец, когато се подреже. Много хора са идвали да искат калеми и са успели.  Във Варна има една улица под "Хали" - "Шипка", която излиза на Адвокатската градинка,  там има много диви райски ябълки. От тях се прави фиданка и аз им давам калеми напролет, когато се ашладисва.

Да не се разсърдите, ако дойдат много хора за калеми?

Няма проблем, ще дам на всеки, стига да има. Винаги с удоволствие съм обяснявал как става.

Това е дар от природата - уникален плод.  Райската ябълка е извървяла дълъг път, докато заеме подобаващо място на трапезата и на българина. Пътуването започва от Китай и Япония. През 18 век е пренесена в района на Средиземно море, а от около 70-80 години се отглежда по Черноморието.  Повечето от сортовете издържат без проблеми при температури до -20  градуса.

Това което четох е, че може би има над 200 сорта. Това е коктейл от микроелементи и витамини, има много полезни вещества в тях и заради това се консумира.

Вие на ден по колко хапвате?

На ден - една ябълка.

СнимкаКолко тежи един плод?

Един плод в най-добрите години - на едно клонче две ябълки съм измервал 850 грама, значи едната тежи 425 грама. То е тежко, масивно и плътно. Така изглежда ефирно, но е тежко.

Имат лек фин мъх и така могат да издържат по-дълго. След като се оберат в средата на ноември, до януари издържат. Трябва обаче да се съхранява на сухо и проветриво място, но да има и малко пряка слънчева светлина. Смята се за готов плода като паднат листата на дървото!

На много места във Варна листата на райската ябълка вече са паднали!

На това още не са. Другата седмица предполагам, че ще паднат.  Интересно е, че падат за 5-6 дни и правят един хубав килим. Тогава остават самите плодове и са като играчки по дървото. Много хора се заблуждават, че е изкуствена украса и дори са питали,  но то не е! Истински са!

Хубав подарък за Коледа!

Опредено, който ги обича! 





Райската ябълка съжителства без конкуренция с царицата на цветята:


СнимкаСнимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05

Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна..

публикувано на 23.03.24 в 14:31