Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината ще тегли заем за ремонт на улици, три нови спортни комплекса и още 9 проекта

| обновено на 14.11.18 в 06:40

Основен ремонт на 25 километра улици, три нови спортни комплекса, ремонт на 238 площадки за спорт и игра в училища, детски градини и ясли. Това са само част от 13-те проекта, които Община Варна планира да финансира със заем в следващите 2 години. Те са на обща стойност 80 милиона лева, час от които ще бъдат осигурени от държавния бюджет и европейски фондове.

Публичното обсъждане на проектите и предложеното финансиране е днес, 14 ноември, сряда от 15,30 ч. до 17,30 ч. в зала "Пленарна“ на Община Варна. Голяма част от предвидените заеми са за текущо плащане на строителните работи, които след приключването им ще бъдат безвъзмездно финансирани от оперативни програми.

Варна бе сред номинираните градове за Европейски град на спорта за 2019 година. Експерти от Асоциацията на европейските столици и градове на спорта (ACES EUROPE) оцениха кандидатурата ни за Европейски град на спорта с 84,5 точки от 100 възможни. С цел доброто представяне на града през 2019 г. Община Варна предвижда реализацията три проекта за изграждане на спортни съоръжения: многофункционален спортен комплекс в ж.к. „Владислав Варненчик”, Парк и спортни съоръжения в кв. „Виница” и Спортен комплекс и благоустрояване на ул. „Студентска”. Предвидено и изграждане, основен ремонт и реконструкция на спортни и фитнес площадки на открито в училищата на територията на община Варна, както и на 224 площадки за игра в дсетски градини и ясли.

Проект "Многофункционален спортен комплекс в УПИ VIII-190 "за стадион“ в ж.к. "Владислав Варненчик", гр. Варна.
Стойност на проекта: 7 512 691 лв. с ДДС , осигурени чрез заем.

Снимка


Проект "Парк и спортни съоръжения в УПИ VI "за спортен комплекс“ с адрес ул. "Албатрос", кв. "Виница",
Стойност на проекта: 1 762 807 лв. с ДДС осигурени чрез заем и 107 148 лв. от бюджета на Община Варна.

Снимка


Проект "Спортен комплекс и благоустрояване в УПИ "за парк и спортен терен“ с адрес ул. "Студентска", кв. "Левски", гр. Варна“.
Стойност на проекта: до 2 187 267 лв. с ДДС от заем и финансиране от бюджета на Община Варна – до 123 696 лв.

Снимка
Спортните комплекси ще са със съвременни условия за практикуване на различни видове масов спорт за живущите в район "Владислав Варненчик", който да осигурява безопасност и достъпност за всички ползватели, включително и за ползвателите с увреждания.

Проект "Изграждане, основен ремонт и реконструкция на спортни 14 и фитнес 4 площадки на открито в училищата на територията на община Варна“ Предназначение: Привеждане на съществуващите спортни площадки в училищните дворове в съответствие с нормативите за отделните видове спорт, създаване на условия за спорт на учениците и населението и пълноценно използване на свободното време на младите хора, подобряване на инфраструктурата в училищните дворове.
Стойност на проекта: 5 334 000 лв. с ДДС осигурени чрез заем.

Проект "Основен ремонт и реконструкция на площадки за игра на открито и спорт в детски градини и детски ясли на територията на община Варна“ Предназначение: Привеждане на съществуващите площадки за игра на открито и спорт в детски градини и детски ясли в съответствие с изискванията на нормативната уредба за осигуряване на безопасни условия за игра на открито и повишаване качеството на жизнената среда за децата, подобряване на инфраструктурата в прилежащите дворове.

Към настоящия момент на територията на община Варна има 51 детски градини с 10 891 деца на възраст от 2 до 7 г. В тези детски градини има 352 броя площадки за игра. На Наредба № 1 от 2009 г. отговарят 128 броя площадки (36 на сто). Останалите 224 броя площадки (64 на сто) се нуждаят от ремонт.

Стойност на проекта: 4 401 912 лв. с ДДС. До 4 356 000 лв. ще бъдат осигурени чрез заем от финансова или кредитна институция и финансиране от бюджета на Община Варна до 45 912 лв.
Със заеми ще бъдат финансирани строителните работи и по още няколко проекта:

Проект "Модернизация и реконструкция на рибарско пристанище "Карантината“,в район "Аспарухово“. Предназначение: Mодернизиране и реконструкция на съществуващо рибарско пристанище, чрез което ще се осигури възможност за ефективно, регламентирано, сигурно и хигиенично разтоварване, съхранение, първа продажба и спедиция на уловите от риба и водни организми. Стойност на проекта: до 16 500 482 лв. с ДДС.

Снимка
Голям положителен ефект върху икономиката и населението на община Варна ще окаже създаването на модерни и хигиенични условия за продажба на улова при спазване на всички законови изисквания, данъчно и счетоводно изсветляване на цялата верига от улова до продажбата на дребно, възможността за увеличаване на консумацията на прясна риба и рибни продукти на глава от населението, стимулирането на нови форми за отдих, спорт и туризъм, се казва в анализа на проекта..

Реализацията на проекта ще създаде защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки, чрез което ще се удовлетвори потребността за създаване на съвременни условия за осъществяване на риболовна дейност със сравнително малки плавателни съдове и осигуряване на подходящи места за акостиране и разтоварване на улова при хигиенични условия и продажба. Реализацията му ще допринесе за постигане на целите на Приоритет 1 Насърчаване на устойчиво в екологично отношение, иновативно, конкурентноспособно и основано на знания рибарство, характеризиращо се с ефективно използване на ресурсите.

Начин на финансиране и обезпечаване:  Безвъзмездна финансова помощ от Програма за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 год. за допустими разходи в размер до 7 997 546 лв. без ДДС; разходи за възстановимо ДДС в размер до 1 599 509 лв. – авансово финансиране от Държавен фонд земеделие/собствени средства от бюджета на Община Варна.

Собствено финансиране на Община Варна до 5 419 206 лв. без ДДС - дългово финансиране - заем от Фонд за градско развитие за Северна България, заем от друга финансова или кредитна институция/облигационен заем;.

Проект "Реконструкция на улица от бул. "Първи май“ към рибарско пристанище, включително обръщач, по плана на м-ст Карантината, р-н Аспарухово, гр. Варна“ Предназначение: Подобряване на транспортно-експлоатационните характеристики на улицата, безопасността на участниците в движението и осигуряване на комфорт на пътуващите, постигане на изискванията за достъпна среда за лица с увреждания, ще се реши отводняването на пътното платно, изграждане на ново улично енергоефективно осветление, тротоари, места за паркиране и велоалея за връзка с Аспарухов парк, плажа на кв. Аспарухово, рибарско пристанище, жилищни сгради и военното поделение. Стойност на проекта: 1 586 687 лв. с ДДС, осигурени чрез заем.

Проект "Рехабилитация/основен ремонт на улична мрежа на територията на община Варна“ Предназначение: Подобряване на инфраструктурата и облика на градската среда, подобряване на експлоатационните характеристики на улици/участъци от улична мрежа (общо 25 км), създаване на достъпна, комфортна и безопасна среда за гражданите и гостите на Община Варна. Стойност на проекта: до 20 000 000 лв. с ДДС.

Проектът включва:

Цялостно проектиране и СМР включващи асфалтиране на улични участъци чрез усилване на настилката с полагане на минимум изравнителен пласт и пласт от плътен асфалтобетон – постигане на вертикална планировка и добро отводняване и равност

Подмяна на бордюри – изравняване на бордюрни линии и задаване на точни ширини на улиците. Задаване на височина на регулите при съобразяване с действащите нормативи, достъпна среда и подходи към имоти

Ремонт на тротоарни настилки – постигане на напречен наклон, достъпна среда, оформяне на подходи към имоти с понижаване на бордюри, равност

Оформяне на клоцове и пространства около съществуващи дървета и храсти

Начин на финансиране и обезпечаване: Дългово финансиране в размер до 17 000 000 лв. с ДДС - заем от финансова или кредитна институция/облигационен заем • Финансиране от бюджета на Община Варна до 3 000 000 лв. с ДДС

Проект "Реконструкция и модернизация на Зоопарк Варна“ Предназначение: Модернизиране и реконструкция на зоопарка в съответствие на нормативните изисквания и стандарти, превръщането му в привлекателно място за отдих и развлечение за гражданите и гостите на града. Стойност на проекта: 1 200 000 лв. с ДДС, осигурени чрез заем.

Проект "Подобряване на социалната инфраструктура в гр. Варна“ Предназначение: Осигуряване на подходяща общинска инфраструктура за предоставяне на социални услуги в общността – "Кризисен център за деца“ и "Приют за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица“. Стойност на проекта: 2 473 741 лв.

Начин на финансиране и обезпечаване: Безвъзмездна финансова помощ от ОП "Региони в растеж“ 2014-2020 за допустими разходи в размер до 1 924 619 лв.; • Дофинансиране на недопустими разходи от Община Варна до 549 122 лв. в т.ч.; дългово финансиране до 500 935 лв. - заем от “Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ" ЕАД).

Финансиране от бюджета на Община Варна до 48 187 лв.;

Проект "Ремонт, реконструкция и модернизация на сграда филиал ТМПЦ – Варна“ Предназначение: Модернизация на културната инфраструктура и подобряване условията за достъп до културен живот чрез реконструкция, обновяване и обзавеждане на сградата на филиала на Драматичния театър.
 Стойност на проекта: 7 163 218 лв.

Начин на финансиране и обезпечаване: Безвъзмездна финансова помощ от ОП "Региони в растеж“ 2014-2020 за допустими разходи в размер до 5 730 574 лв.; • Финансиране със заем от Фонд за градско развитие за Северна България в размер до 1 432 644 лв.

Проект "Модернизация на културна инфраструктура в град Варна – НЧ “Петко Рачев Славейков 1928“. Предназначение: Модернизация на културната инфраструктура на град Варна и подобряване на условията за достъп до културен живот. Стойност на проекта: 593 060 лв.

Начин на финансиране и обезпечаване:  Безвъзмездна финансова помощ от ОП "Региони в растеж“ 2014-2020 за допустими разходи в размер до 473 011 лв.;

Проект "Реставрация, консервация и социализация на туристически обекти в община Варна“ Предназначение: Опазване и популяризиране на културното наследство и подобряване на конкурентноспособността на българския културен туризъм, чрез развитието на регионалния туризъм.

Стойност на проекта: 9 779 150 лв. Начин на финансиране и обезпечаване: • Безвъзмездна финансова помощ от ОП "Региони в растеж“ 2014-2020 за допустими разходи в размер до 4 889 575 лв.;

Финансиране със заем от Фонд за градско развитие за Северна България в размер до 4 889 575 лв.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29