Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите блокираха бензиностанцията на Лукойл на магистрала "Хемус"

Пети пореден ден варненци се събират, за да протестират - срещу високите цени на горивата, в подкрепа на майките на деца с увреждаия, за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, срещу партиите, за смяна на системата, за Южен поток...

Както и снощи протестиращите се събират в 18.30 пред Катедралата. В момента - 18.50, тук има около 150 човека, от тонколона звучат възрожденски песни.

Хора продължават да прииждат от всички околни булеварди. На площада отново са и рокерите. 

В първите минути след насрочения за начало на протеста час тук беше и зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов. 

Какъв е сценарият на днешния протест и изобщо има ли такъв, все още не е ясно. В понеделник недоволните блокираха Аспаруховия мост, снощи тръгнаха към магистрала "Хемус", но се отказаха и само обиколиха централните улици. Накъде ще тръгнат днес предстои да разберем. 

Междувременно стана ясно, че се отменя планираният за тази вечер протест срещу лошото качество на живот, високите цени и ниските доходи в Добрия. Организаторите обясниха, че това се налага тъй като не е спазено изискването за внасяне на уведомление за митинга в Общината. 

19.05 Протестиращите един по един взимат микрофона. Първо говори майка на дете с увреждания, която се представи като Дияна. Тя обясни, че исканията на майките не са само за техните болни деца, а това, за което те настояват, е важно и за всички останали българи - за майките с колички, за хората, които се грижат за възрастни близки и т.н. Дияна се опита да вдъхнови присъстващите с няколко въпроса. "Харесва ли ви, попита тя, да има 292 неразследвани случая на смърт на деца в социални заведения, всяка зима от премръзване на умират по 3000 човека, да умират майки, а до тях от глад и техните деца?". 

"Искаме оставката на цялото правителство, не само на Валери Симеонов", каза друг оратор.

"Протестът е за всичко, не само за горивата и застраховките, идвайте с нас, не ни подкрепяйте само от прозорците на домовете си", обърна се към тези, които протестират "от къщи", трети. 

19.15 Шествие от около 500 души тръгна по бул. "Мария Луиза" към сградата на Община Варна. "Оставка", "Мафия", "Българи-юнаци", "Елате с нас - протестът е за вас", скандират протестращите. 

19.25 Пред сградата на Общината колоната беше пресрещната от 15-ина рокери на мотори. 

19.30 "Казвам се Красимир и от 20 години карам мотор. Аз съм обикновен човек и имам 3 деца". Така започна следващият оратор и продължи, че с гледане и чакане нищо няма да стане.  Тези, които управляват чрез партиен режим вече 30 години България, са вирус, който трябва да бъде изринат и унищожен, каза Красимир. "Оставка, съд, затвор", започна да скандира множеството в отговор. Следващите думи на говорещия бяха заглушени от друг оратор с призив да се почита Бог - по същото време пред Общината се провежда и протест за свободата на вярата.

"Всеки ден в 18.30 се събираме пред Катедралата. Трябва, обаче, да стигнем до София", каза следващият оратор.

19.40 С думите: "Искате ли да живеете цял месец с 510 лева заплата? Не? Какво чакате тогава?", младеж призова да се нахлуе в Общината. Микрофонът му беше отнет от младо момиче, което каза: "Започнете ли със зулумите, всичко приключва. Ние не сме тук да рушим и да вандалстваме. Започнете ли, студентите няма да ви подкрепят повече".

19.45 Протестиращите се връщат обратно към Катедралата с идеята да се хванат на голямо хоро там. 

20.00 Шестивето отново е пред Катедралата. Чуват се предложения за блокиране на бул. "Владислав Варненчик", други са за посока "Аспарухов мост", трети настояват за хоро на площада. 

20.05 Въпреки че пред Катедралата вече свири народна музика, повечето от протестиращите тръгнаха по бул. "Владислав" със скандирания "Оставка". 

20.25 Колоната вече е на Автогарата, където продължава асфалтирането на бул. "Владислав" на кръстовището с новия "Васил Левски". Шествието се е насочило към Двете кули и началото на магистрала "Хемус".

20.30 Започва да вали. Протестиращите стигнаха до полицейските патрули, които са спрели движението до светофара на ул. "Акад. Сахаров". Те се движат по двете платна на  бул. "Владислав Варненчик".

20.35 В района на Старите гробища полицаи спряха автомобил, който се движеше между протестиращите. Това предизвика недоволството на хора от колоната, тъй като, според тях, шофьорът е един от тях. Полицаите направиха кордон около автомобила. Вървят преговори, но полицаите категорично отказват да пуснат кола да се движи сред пешеходците. След кратки пререкания по предложение на униформените протестиращите направиха коридор, по който автомобилът се изтегли от заетите с хора ленти на бул. "Вадислав". С викове "Оставка" множеството продължава към края на града. 

21.05 Протестът продължава. Колоната вече е на изхода от Варна в началото на магистрала "Хемус". 

Снимка

21.20 Протестиращите обсадиха бензиностанцията на Лукойл в началото на магитрала "Хемус".

Снимка

21.30 Шествието тръгна обратно към Варна. То значително оредя по пътя дотук и в момента протестиращите са около 100 човека. 

Видеорепортаж на живо от репортера на Радио Варна Румен Сарандев можете да следите тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12