Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морският фар на Красимир Чернев

Снимка: Радио Варна

Новата поетична книга на административния секретар на варненския Окръжен съд Красимир Чернев – “Портрет на морски фар по залез“ ще бъде представена на 5 декември в Арт салона на Радио Варна. Това е осмата книга за родения във Варна поет. Има десетки публикации в регионални и национални периодични издания, алманаси, антологии на съвременната българска поезия. Член на Съюза на българските писатели от 2001 г.

Красимир Чернев е роден на 15 януари 1960 г. във Варна. Възпитаник е на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон”, завършва „Българска филология” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, а в  Бургаския свободен университет – право. Поста административен секретар на ВОС заема от 2005 година.

Опитвам се да мисля в картини, когато пиша стихове. Понякога се опитвам, макар и да е силно казано, да мисля в музика. Нещо ми звучи някъде и се старая стихът ми да бъде успореден на това звучене.
Много са морските теми, много са морските символи и във тази Ваша книга. Брегът като място, което разделя водата и земята ли е или има друг смисъл?
За мен брегът е този, който е надвесен над залива. Това е истинския бряг. Морето е присъствало в стиховете ми и тогава, когато не съм живял на неговия бряг, така че явно съм орисан с него, не мога да го загърбя! Имам удоволствието, когато сутрин се събуждам, да виждам изгрева!
Вие живеете съвсем близо до морето?
По въздух е близо, но съм достатъчно високо и имам изглед. Е, не съм на първа линия, но при ясно време виждам Калиакра и това е един разкош, който много малко хора могат да си го позволят и да го оценят. За пътеките на изгрева мога да Ви говоря със седмици!
СнимкаА за залива?
За залива - също! Вярвам, че всеки един залив е с неограничена памет и помни толкова, колкото един човек не може!
Могат ли да се съберат в книга тези "Заливи"?
Могат! Както и хората, така и заливите, така и обитателите на залива. В моите стихове има раци, риби, медузи, както и всякакви други жители на залива!
Едни от най-често повтаряните думи в книгата са надежда, очакване, самота, есен. Случайно ли е това?
Книгата е плод на едно пропадане и може би никак не е случайно. Не мога да кажа, че съм свръхоптимист, но винаги съм очаквал нещо по-светло да се случи, заради това са и надеждите. От друга страна - когато загубиш илюзиите, идва самотата . Самотата я олицетворям с есента и така се навързват, даже ако се постарая, може и стих да стане в момента.
А защо самотата? Има две стихотворения "Уроци по самота"?
Защото при по-младата си възраст въобще не допускаме, че може да съществува. Връщайки се назад в годините и аз с безгрижния си начин на живот никога не съм допускал, че мога да се затворя и да стоя с дни и часове сам. Колкото е по-млад човек, толкова повече приятели има. Колкото повече годините се натрупват, остават само истинските! С тях можеш да си говориш, а можеш и да си мълчиш, като в една моя предишна книга. А можеш и мислено да си контактуваш, защото знаеш как разсъждава, как мисли и какво ще каже на твоите мисли!
СнимкаИстинските приятели са до теб, без значение от разстоянието!
Така  е и дай, Боже, всекиму такива приятели!
Един от Вашите истински приятели сподели, че Вие сте от най-неуморните хора, които познава - обичате да пишете, работите в професионален план нещо съвсем далеч от поезията - Вие сте административен секретар на Варненски окръжен съд, а в същото време и не спирате да строите тази къща край залива!
Тази къща условно съм я нарекъл "ФАР", защото тя наистина завършва с мансарда, която има поглед в почти всички посоки!
Тя като светне и свети като фар!
Имам огромното удоволствие да се наслаждавам на това помещение. Изработил съм го сам - доколкото мога, както мога, поне не се сърдя на майстори!
Сам направих този етаж за собствено удоволствие. Много години се мъчих, но  направих това, което исках. Сега мога да си каня приятели и да оценяваме залезите, изгревите, написаното, ненаписаното, плановете ...
А конкретно "морският фар" в книгата?
И морският фар,  и фаропазачът !
Има много символи между книгата, животът и Вие!
Абсолютно! Има много автобиография в поезията ми! Напълно съм пресъздал това, което мисля и което си представям. Един такъв фар се споменава и в предните ми две книги, фаропазачът го има и там. Предполагам - ще ги има и в следващите книги да разкажат още нещо!
Той има богата история, защото събира много истории на фара!
Да! С годините човек трупа преживявания - хубави и лоши! Нека да са повече хубавите! Но има и възможност да ги осмисля! Пазителят на морския фар продължава да събира по скалите люспи от щастие, както го казах в едно стихотворение. Дали е щастие, дали е нещастие - но това са люспи!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15