Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джина Брия: Какви ще бъдем след 10 години зависи от това каква вода пием и каква храна ядем

Водата ни връща като резонанс нашето отношение към нея

Джина Брия
Снимка: Славена Илиева

"Водата е много дълбока и тайнствена материя, чието изучаване изисква методи на физиката, химията и биологията. Отскоро започнах да разбирам тази материя. Много е вълнуващо да се занимаваш с науката за водата." Това каза за предаването "Закуска на тревата" антропологът Джина Брия, която участва в международен научен форум по проблемите на водата в София. 

Ябълка и чаша вода е по-добре от две чаши вода, защото комбинацията им хидратира по-добре отколкото повече количество вода. Можете да консумирате повече пресни плодове и зеленчуци, например ябълки и краставици, и да бъдете добре хидратирани, без да пиете големи количества вода, съветва Джина Брия. "Това е много важна констатация ‒ че можем да избегнем приемането на прекалено голямо количество вода, за да си осигурим необходимата хидратация ‒ достатъчно е да консумираме повече пресни градински плодове и зеленчуци."

Съвместно с д-р Джералд Полак, Брия е част от екипа на американската Фондация по хидратация, която провежда практически обучения за осигуряването на повече хидратация в свят, в който водата е все по-ценен ресурс - било то заради недостига или поради замърсяването й. 

лагаме всичките си рецепти и идеи на нашия уебсайт. /.../ Моята работа във Фондацията по хидратация в Ню Йорк е да споделям и довеждам научните познания на всички големи умове до широката публика, по походящ начин, така че тези познания да влизат в обществена употреба ‒ за да могат хората, които пият вода, а това сме всички ние, да имат нови начини да разбират и ползват водата. Моята работа се състои в това да правя научните резултати ползваеми за обществото, за да може всеки да получава водата за здраве и красота, за силен ум, при застаряване, за добро функциониране и защита. Водата има изключителни свойства като фактор на защита", разказва Джина Брия пред "Хоризонт".

"Най-важната новина е фактът, че ние сме 99 % вода като брой молекули. Това е удивителен факт ‒  изградени сме много повече от вода, отколкото от каквото и да е друго.  Това значи, че хидратацията е най-ефикасна, проста, лесна и здравословна дейност, която извършваме ежедневно", подчертава Джина Брия. "Тоест, отношението ни към водата е отношение към самите нас и към нашия живот, нашето бъдеще. Какви ще бъдем след 10 години зависи от това каква вода пием и каква храна ядем", допълва тя.

Джина Брия има интерес към симбиозата между наука и изкуство. "Пристъпих към тази тематика като антрополог. Занимавала съм се с културата на различни народи по света. Проучвала съм начините, по които се учат и препредават знанията за природата. Като пример мога да дам проект, по който работихме в САЩ при индианците алгонка. Традиция в това племе е жените всеки ден да пеят на водата песен, кратка песничка. Те учат и другите жени да пеят тази песен. Чрез нашия проект искаме да разпространим песента по света ‒ за да може всяка жена, когато взима чаша вода, да пее на тази чаша вода, на водата в нея. Когато мие съдовете, жената може да пее, може да пее и когато взима душ. Тази песен или пък друга песничка, която вие сте съчинили, ще предава към водата вашето отношение и водата ще ви връща това отношение като резонанс. Онлайн ще намерите индианската песничка и можете да я научите. Песничката е много лесна и всеки по света може да се научи да я пее."

Брия вярва, че освен корени, към които се връщаме, имаме и клони, с които се протягаме към нови средства и нови форми на изкуство. И връщайки се към темата за науката и изкуството, обяснява как използват вода като вибрираща среда, когато през нея минава звук:

"Виждаме звука през леща от воден филм. Това е нещо ново, революционно и много вълнуващо. Иначе отдавна е известно, че звукът резонира във вода. Водата е средство за изкуствата като рисуване и танц, в нея има дух. Тоест, ако повече работим с вода, можем да имаме по-фино изкуство и мислене, защото не бива да забравяме, че сме 99% вода. Животът има нужда от вода, звук, резонанс и вътре в нас, и извън нас ‒ трябва да съчетаваме науката и изкуството."

Цялото интервю е в звуковия файл.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

публикувано на 10.05.24 в 08:00

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00