Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закриване на ветроходен сезон 2018 в Яхт Клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна”

Автор:

На 8 и 9 декември Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна” ще бъде домакин на първото издание на регата „Св. Николай Чудотворец – Порт Варна” за шверботните класове Оптимист, Лазер 4,7 и 420. Зимното състезание се подготвя изцяло по инициатива на родители и клубни членове, като покана е разпратена до всички български черноморски кубове, които развиват детско ветроходство. Регатата цели да удължи максимално спортния сезон, като поддържа състезателния дух и изпита спортното майсторство на младите ветроходци при по-суровите зимни условия.

Такива зимни регати у нас не са провеждани от може би десетина години, докато при южните ни съседи например, състезателния сезон тепърва започва, което дава възможност на състезателите да достигнат максимално добра спортна форма и да се подредят обективно в класациите и националните ранглисти преди европейските и световни първенства.

Съгласно регламента на регата „Св. Николай Чудотворец” ще бъдат раздадени 6 комплекта купи и медали в следните категории: Оптимист: генерално, момичета, момчета, детска школа, Лазер и 420. Грамоти ще има за всички участници. Главен съдия на регатата е Андрей Стафунски, регатните съдии ще бъдат подпомагани в дейността си от младши-стажантите – деца-ветроходци от школата на клуба, които се обучават на клас Петерсон. Очаква се освен младите ветроходци от клуба-домакин в зимната надпревара да се включат състезатели на ЯК „Синева” – Варна, МК Балчик, ЯК Порт Бургас, ОМК „Циклон” – Поморие.

Завърши официално и в срок проект „S3S – Ветроходство на три морета”, разписан и ръководен от ЯК „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна” и финансиран по програма Erasmus+ Sport, Small Collaborative Partnerships. Партньорите от трите клуба се срещнаха за последен път в рамките на този проект за да работят по документалното отчитане на проекта. Домакин на срещата състояла се на 25-28 ноември беше клуб Активидадес Наутикас де Тенерифе, ръководен от Алехандро Кабрера и Сара Родригес. Испанският клуб беше подпомаган в дейността си по комуникациите по проекта от Вяра Бъчварова.

От Сирос Наутикал Клуб, Гърция, за срещата пристигнаха треньорите Михаил Евстратис, Янис Грипарис и Орестис Велис, а варненския клуб беше представен от треньорите Николай Василев, Николай Иванов, координатора на проекта Гергана Георгиева и ръководителя на проекта Мирослава Попова-Кирова. След приключване на трите дни работни сесии домакините бяха подготвили социална програма, с активното участие на родителите, чиито деца са били участници в проекта. Желанието на треньорите от трите клуба е да продължат сътрудничеството си и занапред, като организират участие на своите възпитаници в регати Сирос, Тенерифе и Варна.

На 22-23 ноември се проведе последната международна среща по проект „WOW – Вълна след Вълна” на Община Пезаро, Италия, в който партньор е и ЯК „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна”. Проектът е двугодишен и се финансира по програма Erasmus+. Срещата се проведе в Културния дом на град Гечо, където беше официално подписан Меморандум за сътрудничество между петте партньора по проекта: Община Пезаро, представена от зам. кмета, кметът на Гечо, председателя на Асоциация за развитие, образование и труд, Братислава, представител на Спортен клуб Нанси, Франция и бившия председател на ЯК „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна”, Гергана Георгиева

В първият ден от срещата се разгледаха различни текущи въпроси, като беше потвърдено, че проектът е официално удължен с три месеца, до 31 март, по молба на испанските и френските партньори. Независимо от това, варненският клуб получи специални комплименти за добре свършената работа от назначените по изискванията на програмата външни одитори. Във втория ден проектът беше публично представен на специална церемония в Културния дом, като партньорите представиха определен аспект от  работата по проекта. ЯК Порт Варна имаше задачата да разкаже за въвличането на местните клубове по  водни спортове в организацията на празници на водните спортове. Презентацията беше посрещната с голямо въодушевление. След официалното подписване на Меморандума участниците в срещата бяха поканени на тържествен обяд в Кралския ветроходен клуб на Гечо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силен турнир по конен спорт във Варна

На 6 май във Варна ще има голямо състезание по конен спорт. На базата във Виница ще се проведе първият квалификационен кръг от държавното първенство. Очакват се най-добрите ездачи и коне от Североизточна България да участват в тази надпревара. Ще се проведат няколко такива квалификационни турнира, като всеки носи точки и накрая ще бъде излъчен държавният..

публикувано на 26.04.24 в 16:52
Снимката е илюстративна

Спортните обекти във Варна - с празничен график

Спортните игрища на територията на Общинския спортно-развлекателен комплекс  „Младост“, спортния комплекс „Морска градина“ и плувния басейн „Делфини“ ще бъдат отворени от 8 до 20 часа за майските празници и почивните дни този месец, съобщиха от Общинското предприятие "Спорт".  Детските площадки и кътове, стопанисвани от ОП „Спорт“, на територията на..

публикувано на 26.04.24 в 11:00

"Черно море" запазва шансове за финалите

Волейболистите на „Черно море“ до 16 години все още са в играта и битката за продължаване напред в първенството. Варненци останаха на трето място след квалификационния турнир в Ябланица и ще участват на допълнителна квалификация. Тя ще се проведе от 18-19 май. Състезателите на треньорката Диана Дянова записаха две загуби и победа в надпреварата,..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Победа за Шиникова, загуби за Глушкова и Каратанчева

Националката на България за "Били Джийн Кинг Къп" Изабелла Шиникова се класира за втория кръг на сингъл на турнира в Хамамет (Тунис) с награден фонд 25 хиляди долара. Поставената под №2 в схемата българка победи Мария Гонсалес (Колумбия) със 7:5, 4:6, 6:3 в мач продължил 2 часа и 51 минути. Шиникова спечели и първия сет с 6:3 от двубоя си от..

публикувано на 26.04.24 в 07:59

Киуан е на финал

Рами Киуан осигури поредния финал за България на Европейското първенство в Белград. Фурорът на националите ни в сръбската столица продължава, след като носителят на квота за Игрите в Париж ще боксира за златото при 75-килограмовите. Това е първи финал в кариерата на Рами при мъжете. Българинът се справи с 4:1 съдийски гласа със здрави Ремо..

публикувано на 26.04.24 в 07:56

Юношите ни с втора победа

Юношеският национален отбор на България до 16 г. постигна втора поредна победа в Турнира за развитие на УЕФА, който се провежда в Молдова. След успеха си срещу домакините на старта на надпреварата селекцията на Тодор Симов надигра и Армения с 3:0. Точни за “лъвчетата” бяха Димитър Челебиев с удар от дистанция, Мартин Пейчев от дузпа и Александър..

публикувано на 26.04.24 в 07:49

Отпуснаха 200 хиляди лева на БК "Черно море - Тича"

Общинският съвет във Варна отпусна 200 хиляди лева на Баскетболния клуб "Черно море-Тича". Решението беше взето по време на редовното заседание с подкрепата на 28 общински съветници. Средствата ще бъдат вложени в подпомагане на всички възрастови гарнитури на отбора, включително и на клуба по баскетбол на колички "Черно море - Тича".  Над 200 са..

публикувано на 25.04.24 в 18:13