Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съучастник на Борислав Манджуков отново застава пред съда

Снимка: Радио ВИДИН

Съучастник на застреляния през 2014-а година Борислав Манджуков отново ще застане пред съда. Окръжната прокуратура във Варна обвинява бизнесмена Тинко Димитров в длъжностното присвояване зърно на стойност близо 2,5 млн. лева.

Според обвинението Димитров е откраднал 5 190 800 кг пшеница,  1 433 900 кг слънчоглед и 32 400 кг ечемик, поверени му да ги пази като собственик на зърнобаза в Провадия. Стойността на присвоените количества зърно възлиза на 2,498 млн. лева. Длъжностното присвояване е в особено големи размери и се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години.
     
В периода от 4 юли до 3 октомври 2014 г. в Провадия и Варна като управляващ  и представляващ на “ТинкомИнвест” ЕООД - Варна, подсъдимият присвоил зърното на 7  земеделски производители, кооперации и юридически лица, като потърпевш от престъплението му е и Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия. Така училището било принудено да намали разходите за храна и карти за пътуване на учениците си, а учебният процес бил затруднен.

В хода на разследването безспорно било установено, че през този период Тинко Димитров сключил договори със седемте ощетени производители на зърно да съхранява произведената от тях продукция в зърнобазата на фирмата си в Провадия. По договор бизнесменът поел задължение да съхранява, да пази с грижата на добър стопанин вложеното за съхранение зърно на вложителите и да им го върне при поискване от тяхна страна. По тези договори вложителите плащали възнаграждение за съхранението на продукцията им.

Вместо да изпълни поетите задължения с тези договори, Димитров продал вложената за съхранение земеделска продукция на вложителитеот името на собствените си фирми - „Тинкоминвест“ ЕООД и „Агротинком“ ЕООД.
 
Към момента на извършване на присвояванията на зърното на вложителите  Тинко е бил подсъдим по дело за данъчно престъпление в особено големи размери, по което е бил признат за виновен. Заедно с известния варненски бизнесмен Борислав Манджуков той е обвинен, че през лятото на 2007-ма е имитирал фиктивни сделки със зърно. Според прокуратурата чрез хватките между „Тинком инвест“ и „Арго-2002“ Димитров е избегнал данъчни задължения за 175 600 лв.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12