Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Профилактиката е в основата на доброто здраве

Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна е едно от модерните и най-добре оборудвани лечебни заведения за извънболнична помощ в България. Лечебното заведение е част от най-голямата частна верига в здравеопазването у нас - Acibadem City Clinic.

Разработени са и се прилагат превантивни програми за различни групи от населението.

Успешно работят с Национална здравна каса и с фондове за здравно застраховане и са предпочитан партньор поради комплексната ни грижа за пациентите и разнообразието на услугите, които предлагат.

Репортерът ни Ваня Славова разговаря с с д-р Невен Недялков, медицински представител на Аджибадем Сити Клиник Варна:

Здравейте, д-р Недялков, какво означава профилактика?
-Това е комплекс от прегледи и изследвания, които са насочени първо към ранно откриване на болестта, второ: недопускане на нейното развитие и трето - контрол на предаването й на други хора. Нашите специалисти споделят виждането, че е важно поне веднъж годишно пациентите да си правят профилактични прегледи, които помагат за ранна диагностика на заболяванията и навременно назначаване на лечение. Откриването на отклонения в най-ранен етап на болестта дава възможност за пълното излекуване на пациента, дори когато става въпрос и за по-тежки заболявания. Профилактичните прегледи и изследвания се провеждат от специалисти според възрастта на пациента, неговия пол и рисковите фактори.
- Какви възможности дава Аджибадем Сити Клиник Варна, за да мотивира хората да се изследват?
-В нашата клиника въведохме пакети с 35-процентна отстъпка от платената услуга; според нуждите на всеки пациент са предвидени изследвания на бъбречна, чернодробна функция, сърдечна дейност и функция на щитовидната жлеза. Има и вариант, при който изследванията са придружени от ехография на бъбреци, черен дроб и щитовидна жлеза. Резултатите от изследванията се консултират с лекар, който може да препоръча подходящи мерки за профилактика или да предложи план за лечение.
- За какво трябва да се изследват мъжете и жените конкретно?
-Според възрастта на пациента, наследствеността и други рискови фактори като наднормено тегло, високо кръвно налягане, захарен диабет, работа във вредна среда и други, се определя и съответното изследване. Тъй като ние разполагаме с най-добрия сектор по образна диагностика в доболничната помощ, сме разработили програми за женско и мъжко здраве, които определят риска за възникване на най-често срещаните онкологични заболявания и при двата пола: за жените под 40-годишна възраст ние предоставяме възможност за 35-процентно намаление от цената на платеното ехографско изследване на млечни жлези, както и консултация с хирург мамолог. Дамите над 40-годишна възраст могат да си направят мамография и да се консултират с хирург-мамолог. Също така 35-процентно намаление от цената на платените изследвания правим и за мъжете, тъй като за тях е важно да следят състоянието на простатната жлеза техният пакет от изследвания включва туморен маркер и ехографско изследване на простатата.
- Наред със сърдечно-съдовите заболявания онкологичните заболявания все още заемат висок дял в световен мащаб, не само в България, каква е ролята за профилактика по отношение на тях?
-Прегледът при специалист и проследяване на туморните маркери са част от мерките, които всеки пациент може да предприеме като профилактика. В нашата програма за отстъпки за лабораторни изследвания сме предвидили и намаление на цената на туморните маркери на яйчници, млечна жлеза, панкреас и простата. Желаещите пациенти могат да си направят тези изследвания срещу 14 лева за всеки маркер. В Аджи Бадем Сити Клиник разполагаме с широк кръг от специалисти, които могат да назначават изследвания и съответно след това да коментират получените резултати.

Интервюто под формата на звук бихте могли да чуете в прикачения файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05