Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леонардо да Винчи - символ на сложните отношения между Италия и Франция

Леонардо

Отбелязването на 500-годишнината от смъртта Леонардо да Винчи през 2019 година стана пример за сложните отношения в света на изкуството, в конкретния случай между Италия и Франция, предаде Франс прес. "Леонардо е италианец", "Французите не могат да имат всичко". Репликите варират от взаимно възхищение до съперничество.
През миналата година двете правителства се договориха италианските музеи да предоставят на Лувъра всички свои платна на ренесансовия майстор във връзка с изложба за 500-годишнината от смъртта му през 2019 г.

Една година и едни избори по-късно обаче Лучия Боргондзони от крайнодясната партия "Лига" - сега заместник-министър на културата - реши да промени условията на споразумението между Франция и Италия, като го определи като "необяснимо". "Леонардо е италианец, той само е починал във Франция (...). Отдаването под наем на Лувъра на картините би поставило Италия в периферията на мащабно културно събитие", каза Боргондзони. "Зачитането на автономността на музеите не може да измества националния интерес, не трябва всичко да е за французите", заяви Боргондзони и добави, че всичко трябва да се предоговори.

Италия и Франция са отдавнашни съпернички в областта на културата. "Те са като две сестри - наследници на Римската империя", пояснява историкът Жан-Ив Фретиние, съавтор на книгата "Франция и Италия. История на две нации-сестри". "От една страна Италия претендира, че е първородната дъщеря - наследница на Римската култура и матрица на западното изкуство. От друга страна Франция изпитва чувство на превъзходство спрямо южната си съседка. През различните епохи, тя предпочита да се обръща към Германия и към Великобритания". 

По време на военните кампании на Наполеон в началото на XIX век много от картините на Леонардо влизат в колекциите на френски музеи. Италианците изпитват чувство, че са ограбени. Това създава продължително напрежение между двете страни. То засяга дори шедьоври като "Мона Лиза", въпреки че Леонардо сам я продава на крал Франсоа I (1515-1547 г.), който го поканил да прекара последните години от живота си в двореца Амбоаз. Една от хипотезите, свързани с опита за кражба на "Джокондата" от Лувъра през 1911 година, е че извършителят - скромен италиански работник - се е водел от чувство на патриотизъм. "Въпреки че може да бъде символ на френско-италианската дружба, Леонардо да Винчи се превръща в тема за една достойна за съжаление полемика", добави Жан-Ив Фретиние. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35