Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писма от околосветска обиколка

Снимка: Радио Варна

Двайсетина писма на капитана на "Кор Кароли" Георги Георгиев, снимки и картички дари съпругата на ръководителя на варненския яхт клуб – Иван Георгиев – Зъбата,  Евсевия. С това се обогати раздела за околосветското пътуване на Военноморския музей във Варна.

Писмата са добре съхранявани в дома на семейство Георгиеви, което имало  голяма лична кореспонденция с капитан Георги Георигев от времето преди той да стане известен с околосветската си обиколка. Ето и началато на едно, което е от август 1977 година до Иван Георгиев, ръководител на Яхт клуба: "Зъбе, здравей. Дойде ред да пиша и на теб, и правя това преди заминаване, та да обхвана събитията дотук". Евсевия Георгиева продължав: 

Ние си го знаем Жоро, защото преди да стане толкова известен капитан Георги Георгиев, той си беше наш приятел от много години. Приятелството на моя съпруг Иван Георигев, както е известен Зъбата, с Георги Георгиев датира от детските им години. Жоро не е роден във Варна, но когато идва тук, така се влюбва в морето, че това се оказва любов за цял живот. Местните варненчета, хъшлаци на тийнейджърска възраст, също много обичали морето и с тях започва приятелство около гребните лодки, около ветроходните лодки.   
СнимкаКакво пише в писмата?
Моят съпруг Иван Георгиев тогава беше секретар на яхт-клуба. Жоро много държеше на това да се знае, че той е войник на този клуб. Каквото каже клубния съвет, Жоро го изпълняваше. Той имаше желание да мине по друг маршрут, но клуба прецени, че това е  серийна полска яхта и не е нищо особено за такова плаване. Той се подчини и смени маршрута.  Докладва къде минава, какво се случва, какво е купил, разказва за интересните си срещи. В края на писмата задължително изреждаше  всички имена, за които си спомня, да бъдат поздравени, целувки и така нататък.
За колко време пристигаха писмата?
Това не мога да си спомня, но много време. Той трябва да ги изпрати от пристанище все пак. Там получава цял чувал с писма за него. Пощата започна да нараства с неговата популярност. Несъществуващият вече в. "Отечествен фронт" беше поел шевство над експедицията и благодарение на това се изпращаха писма до предполагаемо пристанище, където той трябва да слезе. В един момент се сетиха да изпращат писмата до ръководителя на съответното пристанище и те винаги пристигаха.
СнимкаЖоро пишеше много писма. Изпращаше картички. Използваше прекрасен български език и имаше прекрасен почерк. Той беше високо интелигентен човек със златни ръце.
Почеркът е много четлив за човек, който пише от яхта в морето!
Страхотен, като почерк на ученичка! Аз съм филолог и много съм следила, но той нямаше нито една правописна или граматическа грешка. Трябва да се има предвид, че той е имал труден живот и завърши вечерна гимназия във Варна!
Капитан Георгиев е писал и за пробойната?

СнимкаТя е на втора или трета страничка от писмото, дори я е нарисувал. Той трябва да докладва в колко часа, къде ...
Той засяда вече към края на обиколката. / Показва снимката в една от залите на Военноморския музей, посветена на околосветското пътуване на кап. Георги Георгиев/.  Той как си освобождава лодката от това засядане - класическо! С малка негова лодка, която е на яхтата, отива във водата и хвърля две котви. След това се качва на яхтата  и издърпва веригите на котвите, така яхтата се изправя. Ювелирно се е справил сам! Даже едни американци са искали да му помогнат, но гордият българин отказва! (смее се!).  
Ето го Жоро! Той беше и хубавец! Беше с изпито лице, живееше с бисквити, кафе и  цигари!
Всяка година на 20 декември, когато започва и завършва плаването от Хавана, се награждават най-добрите ветроходни постижения за годината и аз не съм изпускала този празник.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03