Ключов свидетел по "Суджукгейт" и семейството му с полицейска охрана

Досъдебното производство срещу ексдепутата от ГЕРБ Живко Мартинов (на снимката) е във финална фаза и в кратки срокове предстои внасяне обвинителен акт, съобщават от прокуратурата.
Снимка: БГНЕС

Ключов свидетел по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живо Мартинов е поставен под полицейска охрана, съобщиха днес от специализираната прокуратурата. Под денонощна защита е и семейството на свидетеля, чието име от държавното обвинение не съобщават.

Лаконичното обяснение на спецпрокуратурата е, че са „налице основания да се предполага, че заради дадените от него свидетелски показания може да възникне реална опасност за живота и здравето - на него и на семейството му“.

Защитата е осигурена по негово искане. От съобщението на държавното обвинение става ясно, че охрана е била предложена и на друг свидетел, но той е отказал.

Живко Мартинов е основен обвиняем по т.нар. афера „Суджукгейт“, свързана с оплакване на добрички бизнесмен. Ексдепутатът от ГЕРБ му поискал 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско месо, както и 60 килограма филе „Елена“ от името на премиера Борисов.

Мартинов се разследва от миналия юли и за принуда, лично укривателство и натиск върху полицейски шефове.

От спецпрокуратурата уточняват, че делото срещу него е на финала и в кратки срокове в спецсъда ще бъде внесен обвинителен акт.

Успоредно с това се проверяват стари разследвания на добричката прокуратурата и сигнали до местната полиция, свързани с Мартинов, както и данни за посегателства срещу други свидетели по делото срещу него.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва ремонтът на улици в девет добрички села

Кметът на община Добричка инж. Тошко Петков сключи договор за безвъзмездна финансова помощ за ремонт на улици в девет населени места. Проектът „Реконструкция и рехабилитация на улична мрежа на територията на община Добричка“ е на стойност от малко над един милион лева. С него ще бъде подобрено състоянието на улици в селата – Стожер, Победа,..

публикувано на 20.05.19 в 10:28

Младите европейци със смесени чувства към евроизборите

400-те милиона потенциални европейски избиратели са призовани пред урните тази седмица, за да гласуват за своите представители в Европейския парламент – общо 751-н депутати , които ще представляват техните интереси на европейско ниво. Всеки европеец над 18 години, може да гласува, ако е гражданин на България или друга държава - член на Съюза. В..

публикувано на 20.05.19 в 08:48

В две села във варненско водата не става за пиене

Водата в селата Бърдарево и Попович във Варненско не се препоръчва за пиене и приготвяне на храна. Това сочат резултатите от проверки на инспектори от Регионалната здравна инспекция. В Попович са констатирани отклонения от нормата за остатъчен свободен хлор, а в Бърдарево - превишение на нормата за колиформи. От РЗИ са връчили предписания до..

публикувано на 20.05.19 в 06:29

Автоматизирано известяване от Имотния регистър

Агенцията по вписванията обяви, че вече предоставя нова услуга - автоматизирано известяване от Имотен регистър на посочен от потребителя e-mail адрес. Услугата предоставя възможност за получаване на уведомителни съобщения при вписвания, отбелязвания и заличавания в книгите за вписване, отказите и постановените по тях определения.Подробна..

публикувано на 20.05.19 в 06:26

Дарение за АГ-болницата във Варна

В АГ  болницата във Варна в 12 часа ще връчат дарението от Клуб за народни танци "Моряците" на стойност 21 700 лв. Танцовият клуб организира голяма благотворителна кампания с мото "Заедно за най-малките" за събиране на средства за купуване на автомобил за целите на АГ болница и отделение "Неонатология".

публикувано на 20.05.19 в 06:24

Променлива облачност в понеделник

Днес ще има променлива облачност, предимно средна и висока. Привечер над Лудогорието и по поречието на Дунав ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места там ще да превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток и температурите ще останат високи - максимални между 23 и 28, по Черноморието с..

публикувано на 20.05.19 в 06:12

Европа се самоубива демографски, твърди „Ел Паис“

В цяла Европа се наблюдава укрепване на крайнодясната идеология, която е последствие от неприязънта към имигрантите и все по-засилващия се страх от загуба на самобитността, пише Милагрос Олива. Привържениците на подобна идеология искат да превърнат Европа в..

публикувано на 19.05.19 в 16:46