Ключов свидетел по "Суджукгейт" и семейството му с полицейска охрана

Досъдебното производство срещу ексдепутата от ГЕРБ Живко Мартинов (на снимката) е във финална фаза и в кратки срокове предстои внасяне обвинителен акт, съобщават от прокуратурата.
Снимка: БГНЕС

Ключов свидетел по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живо Мартинов е поставен под полицейска охрана, съобщиха днес от специализираната прокуратурата. Под денонощна защита е и семейството на свидетеля, чието име от държавното обвинение не съобщават.

Лаконичното обяснение на спецпрокуратурата е, че са „налице основания да се предполага, че заради дадените от него свидетелски показания може да възникне реална опасност за живота и здравето - на него и на семейството му“.

Защитата е осигурена по негово искане. От съобщението на държавното обвинение става ясно, че охрана е била предложена и на друг свидетел, но той е отказал.

Живко Мартинов е основен обвиняем по т.нар. афера „Суджукгейт“, свързана с оплакване на добрички бизнесмен. Ексдепутатът от ГЕРБ му поискал 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско месо, както и 60 килограма филе „Елена“ от името на премиера Борисов.

Мартинов се разследва от миналия юли и за принуда, лично укривателство и натиск върху полицейски шефове.

От спецпрокуратурата уточняват, че делото срещу него е на финала и в кратки срокове в спецсъда ще бъде внесен обвинителен акт.

Успоредно с това се проверяват стари разследвания на добричката прокуратурата и сигнали до местната полиция, свързани с Мартинов, както и данни за посегателства срещу други свидетели по делото срещу него.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чували ли сте за Варненския халколитен некропол? А да сте го виждали?

Няма варненец и дори българин, който да не е чувал за Варненския халколитен некропол. Знаят го и мнозина по света. Но на пръсти се броят хората, които наистина са го виждали. Мястото, на което преди 47 години беше намерено най-старото обработено злато в историята на човешката цивилизация в момента тъне в забрава. Затова студенти от Варненския свободен..

публикувано на 18.09.19 в 15:06
Премиерът Борисов с руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Подписан е договорът за изграждане на българския участък от "Турски поток"

Договор за изграждане на българския участък от газопровода "Турски поток" беше подписан между "Булгартрансгаз" и консорциума "Аркад", в който участват саудитски фирми. Трасето на транзитния газопровод е от българо-турската до българо-сръбска граница и по него руски природен газ ще бъде пренасян към Западна Европа. Той е на стойност 1,102..

публикувано на 18.09.19 в 14:03

Парламентът отказа да задължи кметовете да приемат граждани

Парламентът не прие днес предложението киметовете да са задължени по закон да имат приемни дни за гражданите. С 18 гласа "за", 20 -"против" и 87 "въздържал се" депутатите отхвърлиха на първо четене проекта на Славчо Атанасов ("Обединени патриоти") в Закона за местното самоуправление и местната администрация да се запише, че кметът приема и изслушва..

публикувано на 18.09.19 в 11:28

С велосипед и пеша из Варна в Деня без автомобили

Инициативите „Върви с нас“ и "С велосипед из Варна"  канят за участие всички привърженици на безмоторното придвижване в градски условия по повод Европейския ден без автомобили, който по традиция се отбелязва на 22-ри септември. Организатори са Община Варна, велоклуб "Спартак", сдружение „Варна-Европейска младежка столица“. За събитието „С велосипед..

обновено на 18.09.19 в 11:13

Внимание: "Ало"-измамниците вече звънят и на деца!

След пенсионерите "ало"-измамниците вече се пренасочиха и към деца. 12-годишно момче от Добрич е станало жертва на телефонна измама.  Детето е било заблудено по познатата схема – съдействие на полицейски служител, съобщават от Областната дирекция на МВР. Около 15.30 часа вчера на домашен телефон се обадил непознат мъж, представящ се за служител на МВР...

публикувано на 18.09.19 в 11:03

Интерактивна площадка за пътна безопасност има вече в ОУ ,,Захари Стоянов“ във Варна

Интерактивна площадка за обучение по безопасност на движение по пътищата получиха в началото на учебната година първокласниците от ОУ ,,Захари Стоянов“ във Варна.  Мащабното съоръжение, което е предоставено от голяма енергийна компания, дава възможност на децата да се забавляват и да научат пътните знаци и правилата за движение. Обучението се..

публикувано на 18.09.19 в 10:52

Евродепутатите обсъждат днес ситуацията с Брекзит. Какво следва?

Евродепутатите ще обсъдят и гласуват днес проекторезолюция за актуалното състояние по оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз на пленарното си заседание в Страсбург. В дебата ще участват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главният преговарящ за Брекзит Мишел Барние. Засега датата, на която трябва да се..

публикувано на 18.09.19 в 09:54