Три месеца фитнес гарантират тонус и по-хубава фигура

Преминаха много празници, но в зимния календар на българите предстоят още имени дни и поводи за почерпки. А вече сте уморени от маси, ядосани, че не се побирате в дънките си, сърдити на слабостта си да се борите с калориите от всички вкусни ястия. И защо, Господи, доядох онази, макар и домашна, руска салата, и сармчките, и баклавичките,  преядох с тях. Не се отчайвайте! Имате време: до пролетта, до лятото даже, само че трябва да започнете сега.

Борбата с килограмите е една от вечните битки в живота, на всеки от нас, в различна фаза от нашето съществуване. Тази борба е безмилостно жестока, на моменти изчезваме от нея, казваме си, че и без това ежедневието ни не е от най-вкусните и решаваме да го гарнираме с подобаващо парче торта в най-добрия случай. Понеже понякога ни изкушават и бързите храни. Хапваме ги и те не ни засищат, а ни карат да искаме още. И още, докато се превърнат в целулит по нас. А тогава започваме да се чувстваме зле, без самочувствие, тъжни. Особено във време като нашето, в което тържествува блясъкът, модата все още налага слаби модели, макар че поне вече не са кльощави. Те кльощавите, да си признаем, са и грознички. Особено за нашата балканска представа за красота.

Хубавото тяло е идеална величина още от времето на Древна Гърция. Древните гърци се прекланят пред съвършенството, те изчисляват пропорциите на отделни части от тялото математически и издигат в култ красотата и идеалните съответствия. Според древните елини красотата е в хармонията на тялото и ума. В основата стои спортът и спазването на диети за хранене, тъй като красотата е именно в здравото и мускулесто тяло.

Да се върнем обаче към нашия век. Днешните критерии за женска красота са дефинирани като 90-60-90, ръст 175 сантиметра и тегло 55 килограма. Здравето и закаляването на тялото са издигнати до култ. Фитнесът навлиза във всеки дом.

А вече има и персонални фитнес треньори. Сега ще Ви срещнем с Иван Кулев. Запален по фитнеса, още от времето, когато е гледал филмите с участието на Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун и други актьори със завидни мускули, днес той развива фитнеса като своя професия във Варна. Преди това за известно време е бил треньор и в Съединените щати. Търсят го хора от различни възрасти с едно желание: да им помогне да направят тялото си чудесно.

Репортерът ни Ваня Славова го попита как започва дуетът персонален треньор и трениращ:

-  Провеждаме едно кратко интервю за това какво ги притеснява, какви цели имат, колко пъти седмично могат да посещават фитнеса. Обикновено питам за храненето, алкохола и стреса в забързаното ни ежедневие.

-  Колко време трябва да ходим на фитнес, за да постигнем резултат ?

-  Три месеца. Три месеца като за едно добро начало от нетрениращ човек до начално положение, тоест на третия месец официално може да се съди с колко сте отслабнали, ако имате страх от кантара: по дрехи, по колан или просто визуално.

-  Каква е ролята на индивидуалния треньор, защото знаем, че има много фитнес зали и повечето хора решават сами да тренират, а не да плащат за треньор?

-  Работата на персоналния треньор е да продължава да те мотивира. Да те насочва, да си виждаш прогреса и да излизаш доволен след тренировка. По време на персоналните тренировки се постига и изолиране от околния свят. Един час, прекаран с треньор, който регулира всеки един аспект, спомага да забравите, че всичко друго съществува.

-  Добре, да насочим вниманието си и към здравословното хранене: какво трябва да избягваме, когато ходим на фитнес и каква храна да консумираме?

-  Всеки търси магическа формула, но за съжаление такава не съществува. Най-голям успех съм имал, имам и ще имам с хора, които закусват, обядват и вечерят. Това е задължително за всички възрастови групи. Големият проблем е, че хората масово не закусват, стават, пият кафе, понякога в комбинация с цигара, или само кафе, което убива апетита. Обядът, поради забързаното ежедневие, се пропуска или се консумират някакви солети и крекери, а вечерта, в 17 часа сме озверели от глад и ядем каквото намерим.

-  Кой са петте съвета за здравословен начин на живот? Вашите правила?

-  От две до пет тренировки седмично, закуска, обяд и вечеря, поне седем часа сън в денонощието, да отделяме време за медитация, тоест малко вдъхновение, да избягваме пържено, мазно, сладко и тестени изделия. Ако можем, ако не можем, приемът да е на последните да бъде само сутрин, за да има възможност да изгорим калориите през деня!

Цялото интервю бихте могли да чуете в прикачения звуков файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Илия Желев: Студени билкови чайове освежават през лятото

Доц. Илия Желев е на 39 години. Роден е в гр. Дулово. През 2003 год. завършва МУ-София, Фармацевтичен факултет. От 2006 г. до 2012 г. е асистент към катедра „Фармацевтични науки”, секция „Фармакогнозия” гр. Пловдив. От 2012 г. е асистент към Фармацевтичен факултет на МУ– Варна, Катедра “Фармацевтични науки”. Придобива специалност "Лечебни растения и..

публикувано на 24.06.19 в 16:32

Архитект Станчо Веков: Имам сграда - мечта!

До 28 юни 2019 г. в Дома на архитекта – Варна може да видите ретроспективната изложба на доц. д-р арх. Станчо Веков „Построено/Непостроено. 50:50“ . Тя е по повод 45-годишната му творческа дейност и неговата 70-годишнина. Отразява творческия път на автора в архитектурни табла с негови реализирани обекти и нереализирани проекти в..

публикувано на 24.06.19 в 10:56

Музиката е музика и няма нужда от обяснения

Под майсторската палка на маестро Грегъри Бухалтер от Метрополитън опера три поредни вечери варненската публика се срещна с духа на приказната Флоренция от 1298 година чрез оперите на Пучини - "Сестра Анджелика" и "Джани Скики". Диригент на оркестъра е маестро Грегъри Бухалтер от Метрополитън опера, който за втори път работи в България. За мен..

публикувано на 21.06.19 в 13:06

Майстор на късия разказ гостува във Варна

Сборникът с разкази “Техническа проверка“ e дебютна книга на Ангел Иванов, донесла му наградата за дебют "Южна пролет" 2019. Книгата съдържа текстове, писани през последните 12 години. В представянето на 20 юни от 18 ч. във Варна ще участват актрисата ИНА ДОБРЕВА и писателят ЛЮДМИЛ СТАНЕВ. Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г...

обновено на 20.06.19 в 16:03
Ерик Уайнър в Античния театър в Пловдив.

Ерик Уайнър: Журналистиката не може да е абсолютно точна, но може да е 100% безпристрастна

Ерик Уайнър е автор на няколко книги, бивш журналист и чуждестранен кореспондент на Националното Обществено радио на САЩ, с репортажи от повече от 40 държави. Той беше един от основните говорители на 6-ия Световен конгрес на информационните агенции „Бъдещето на Новините“, който се проведе в София по инициатива на БТА. На тържествена церемония..

публикувано на 20.06.19 в 15:54
Ибрахим от Рибново

Валерий Пощаров: Фотографията може да накара времето да спре

Винаги съм смятал, че фотографията е сравнима с поезията. Тя е поезията на визуалните изкуства, защото при нея няма толкова техника. При нея си освободен от много условности, които откриваме в други жанрове на визуалните изкуства. Там има един директен прочит, особено що се отнася до документалната фотография, когато фотографът усеща света..

публикувано на 19.06.19 в 11:20

Атанас Киряков: Животът ми беше шарен, разнообразен и много интересен

Голямата награда на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми спечели бразилската лента „ТВОЙ РЕД Е“ на режисьорката Елиза Капаи. Според журито той е особено смел, майсторски, оригинален и въздействащ филм за осъзнаването на силата на социалния протест. 59 филма бяха включени в четирите конкурсни фестивални..

публикувано на 18.06.19 в 11:23