Три месеца фитнес гарантират тонус и по-хубава фигура

Преминаха много празници, но в зимния календар на българите предстоят още имени дни и поводи за почерпки. А вече сте уморени от маси, ядосани, че не се побирате в дънките си, сърдити на слабостта си да се борите с калориите от всички вкусни ястия. И защо, Господи, доядох онази, макар и домашна, руска салата, и сармчките, и баклавичките,  преядох с тях. Не се отчайвайте! Имате време: до пролетта, до лятото даже, само че трябва да започнете сега.

Борбата с килограмите е една от вечните битки в живота, на всеки от нас, в различна фаза от нашето съществуване. Тази борба е безмилостно жестока, на моменти изчезваме от нея, казваме си, че и без това ежедневието ни не е от най-вкусните и решаваме да го гарнираме с подобаващо парче торта в най-добрия случай. Понеже понякога ни изкушават и бързите храни. Хапваме ги и те не ни засищат, а ни карат да искаме още. И още, докато се превърнат в целулит по нас. А тогава започваме да се чувстваме зле, без самочувствие, тъжни. Особено във време като нашето, в което тържествува блясъкът, модата все още налага слаби модели, макар че поне вече не са кльощави. Те кльощавите, да си признаем, са и грознички. Особено за нашата балканска представа за красота.

Хубавото тяло е идеална величина още от времето на Древна Гърция. Древните гърци се прекланят пред съвършенството, те изчисляват пропорциите на отделни части от тялото математически и издигат в култ красотата и идеалните съответствия. Според древните елини красотата е в хармонията на тялото и ума. В основата стои спортът и спазването на диети за хранене, тъй като красотата е именно в здравото и мускулесто тяло.

Да се върнем обаче към нашия век. Днешните критерии за женска красота са дефинирани като 90-60-90, ръст 175 сантиметра и тегло 55 килограма. Здравето и закаляването на тялото са издигнати до култ. Фитнесът навлиза във всеки дом.

А вече има и персонални фитнес треньори. Сега ще Ви срещнем с Иван Кулев. Запален по фитнеса, още от времето, когато е гледал филмите с участието на Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун и други актьори със завидни мускули, днес той развива фитнеса като своя професия във Варна. Преди това за известно време е бил треньор и в Съединените щати. Търсят го хора от различни възрасти с едно желание: да им помогне да направят тялото си чудесно.

Репортерът ни Ваня Славова го попита как започва дуетът персонален треньор и трениращ:

-  Провеждаме едно кратко интервю за това какво ги притеснява, какви цели имат, колко пъти седмично могат да посещават фитнеса. Обикновено питам за храненето, алкохола и стреса в забързаното ни ежедневие.

-  Колко време трябва да ходим на фитнес, за да постигнем резултат ?

-  Три месеца. Три месеца като за едно добро начало от нетрениращ човек до начално положение, тоест на третия месец официално може да се съди с колко сте отслабнали, ако имате страх от кантара: по дрехи, по колан или просто визуално.

-  Каква е ролята на индивидуалния треньор, защото знаем, че има много фитнес зали и повечето хора решават сами да тренират, а не да плащат за треньор?

-  Работата на персоналния треньор е да продължава да те мотивира. Да те насочва, да си виждаш прогреса и да излизаш доволен след тренировка. По време на персоналните тренировки се постига и изолиране от околния свят. Един час, прекаран с треньор, който регулира всеки един аспект, спомага да забравите, че всичко друго съществува.

-  Добре, да насочим вниманието си и към здравословното хранене: какво трябва да избягваме, когато ходим на фитнес и каква храна да консумираме?

-  Всеки търси магическа формула, но за съжаление такава не съществува. Най-голям успех съм имал, имам и ще имам с хора, които закусват, обядват и вечерят. Това е задължително за всички възрастови групи. Големият проблем е, че хората масово не закусват, стават, пият кафе, понякога в комбинация с цигара, или само кафе, което убива апетита. Обядът, поради забързаното ежедневие, се пропуска или се консумират някакви солети и крекери, а вечерта, в 17 часа сме озверели от глад и ядем каквото намерим.

-  Кой са петте съвета за здравословен начин на живот? Вашите правила?

-  От две до пет тренировки седмично, закуска, обяд и вечеря, поне седем часа сън в денонощието, да отделяме време за медитация, тоест малко вдъхновение, да избягваме пържено, мазно, сладко и тестени изделия. Ако можем, ако не можем, приемът да е на последните да бъде само сутрин, за да има възможност да изгорим калориите през деня!

Цялото интервю бихте могли да чуете в прикачения звуков файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Василена Шопова: „Танцувала съм всичко, без дервишки танци“

Във Варна се състоя голям танцов форум. Дворецът на културата и спорта беше домакин на световна танцова квалификация. Това се случва за първи път у нас. Много български таланти изпробваха късмета си на сцената. Водеща на това тържество беше 5-кратната световна шампионка по модерни танци Василена Шопова. Буквално часове преди началото на..

публикувано на 19.03.19 в 13:23

Петя Панева: В музиката трябва да има душа!

Името на младата народна певица Петя Панева се носи крилато през последните няколко години из цяла България. Съвсем заслужено при това, тя въплъщава всичко, което бихме искали да виждаме и чуваме от младата генерация певци – изключително добра вокална техника, увличаща кантилена, завладяващо присъствие, зряла любознателност и вярност към..

обновено на 19.03.19 в 12:33

Варненски дизайнери спечелиха конкурс за лого за ЮНЕСКО

Илиян Начев и Христо Христов с печелиха конкурс за лого за ЮНЕСКО. Двамата надделяха в конкуренцията на 435 проекта, 260 от които чуждестранни. Начев и Христов са автори на дясната част, в която всеки град решава как да представи себе си. Какво обаче са вложили в графичния символ, подобен на спирала, в цвят злато Илиян Начев (И.Н.) и Христо..

публикувано на 18.03.19 в 16:51

Калина Влайкова направи "Разбери ме", за да помага на хората да пишат и да се изразяват

„Ние, като журналисти, владеем базата на писането. Ако я овладееш, след това можеш да напишеш всичко, без значение с какво е свързано. Ако успея да обясня на аудиторията, че тази база им дава неограничени възможности да напишат каквото си пожелаят, мисля, че ще успея да ги привлека. Ако не – ще търся начин да го усъвършенствам“. Това каза пред БНР..

публикувано на 18.03.19 в 11:02

Здравната ни система няма полза от здрави граждани, тъй като лекарите ще останат образно казано, гладни

През последните седмици станахме свидетели на поредните оставки в здравната система. При това на работещи специалисти, тези които са във всекидневен досег с пациентите. Постоянно се говори, че има криза за кадри в здравеопазването, но освен че медицинските университети бълват работна ръка за чужди държави, изход в тази своеобразна криза не се вижда...

публикувано на 16.03.19 в 14:34
Иво Илиев

Иво Илиев: Цензурата в интернет може да бъде и полезна

Заплашена ли е свободата на свободното изразяване и до колко свободното изразяване наистина се използва по предназначение? Задаваме тези въпроси, защото тази седмица беше Световният ден срещу цензурата в интернет. Той се отбелязва от 2008 година по предложение на неправителствените организации "Репортери без граници" и "Амнести..

публикувано на 13.03.19 в 16:29

Да пазим езика си!

Започва кампанията „Пазим езика си“ на Фондация „Живата вода на България“. Тази година състезанието по български език за ученици от 5-и и 6-и клас ще бъде национално. Те ще се съревновават помежду си като покажат колко добре владеят българския език. БНР e медиен партньор на инициативата, която фокусира общественото внимание към все по-ширещата се..

публикувано на 13.03.19 в 11:07