30 години делят Варна от първата фотография в Париж

Едва около 30 години след началото на фотографията във Франция и първата снимка дело на Луи Дагер, във Варна се появяват и първите фотографски ателиета. Това сочат проучванията на Георги Генчев, фотограф и дългогодишен кореспондент на БТА във Варна. Монографията му, която е с работно заглавие „Фотографията във Варна оттогава досега", предстои да бъде издадена, но по отколешната си мечта да разкаже какво се случва с културния живот на Варна и в частност във фотографията, Генчев работи от години.

57 са фотографите, които работят във Варна от края на 19-ти век до 1947 г., когато настъпва национализацията. Всеки един от тях живее и работи тук на място. Това не са пътуващи фотографи и сред тях има и много известни имена. Въпреки това за много от тях почти няма информация, а тази, която е оцеляла понякога изисква седмици ровене, за да разбереш повече.

- Можем ли да отличим някой от по-характерните кадри за Варна между 1880 г. и национализацията през 1947 г.?

- Разбира се. В това отношение Онори Маркулеску е може би първият, заедно с Карл Албрехт. Това са първите хроникьори на Варна. Маркулеску на практика запечатва строителството на пристанището, на вълнолома - камъче по камъче. Не само във Варна, но и в Евксиноград, на тази визия на Варна, в която момента се възхищаваме. В тези фотоси ние на практика търсим онова, което е останало непроменено.

- А, има ли нещо, което е останало непременено оттогава във Варна?

- Има няколко сокака, които са останали незаети.

- Кои са те?

- Някои улички, които са около Сточна гара "намигат" за миналото си. в "Гръцката махала" има още някоя и друга къщичка. Забелязвам, че все повече и повече хора се обръщат към спомените си.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:Освен имената на Онори Маркулеску, Панайот Кенков, Карл Албрехт и Ото Либих, сред любопитните личности фотографи са и тези на първата жена фотограф във Варна – Шарлоте Маркулеску, коятовече омъжена за приемника на баща си – Карл Курциус, е работела в ателието на Виктор Рембранд, а 10 години след като напуска Варна създават фотографско ателие в София със същото име – Рембранд.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Василена Шопова: „Танцувала съм всичко, без дервишки танци“

Във Варна се състоя голям танцов форум. Дворецът на културата и спорта беше домакин на световна танцова квалификация. Това се случва за първи път у нас. Много български таланти изпробваха късмета си на сцената. Водеща на това тържество беше 5-кратната световна шампионка по модерни танци Василена Шопова. Буквално часове преди началото на..

публикувано на 19.03.19 в 13:23

Петя Панева: В музиката трябва да има душа!

Името на младата народна певица Петя Панева се носи крилато през последните няколко години из цяла България. Съвсем заслужено при това, тя въплъщава всичко, което бихме искали да виждаме и чуваме от младата генерация певци – изключително добра вокална техника, увличаща кантилена, завладяващо присъствие, зряла любознателност и вярност към..

обновено на 19.03.19 в 12:33

Варненски дизайнери спечелиха конкурс за лого за ЮНЕСКО

Илиян Начев и Христо Христов с печелиха конкурс за лого за ЮНЕСКО. Двамата надделяха в конкуренцията на 435 проекта, 260 от които чуждестранни. Начев и Христов са автори на дясната част, в която всеки град решава как да представи себе си. Какво обаче са вложили в графичния символ, подобен на спирала, в цвят злато Илиян Начев (И.Н.) и Христо..

публикувано на 18.03.19 в 16:51

Калина Влайкова направи "Разбери ме", за да помага на хората да пишат и да се изразяват

„Ние, като журналисти, владеем базата на писането. Ако я овладееш, след това можеш да напишеш всичко, без значение с какво е свързано. Ако успея да обясня на аудиторията, че тази база им дава неограничени възможности да напишат каквото си пожелаят, мисля, че ще успея да ги привлека. Ако не – ще търся начин да го усъвършенствам“. Това каза пред БНР..

публикувано на 18.03.19 в 11:02

Здравната ни система няма полза от здрави граждани, тъй като лекарите ще останат образно казано, гладни

През последните седмици станахме свидетели на поредните оставки в здравната система. При това на работещи специалисти, тези които са във всекидневен досег с пациентите. Постоянно се говори, че има криза за кадри в здравеопазването, но освен че медицинските университети бълват работна ръка за чужди държави, изход в тази своеобразна криза не се вижда...

публикувано на 16.03.19 в 14:34
Иво Илиев

Иво Илиев: Цензурата в интернет може да бъде и полезна

Заплашена ли е свободата на свободното изразяване и до колко свободното изразяване наистина се използва по предназначение? Задаваме тези въпроси, защото тази седмица беше Световният ден срещу цензурата в интернет. Той се отбелязва от 2008 година по предложение на неправителствените организации "Репортери без граници" и "Амнести..

публикувано на 13.03.19 в 16:29

Да пазим езика си!

Започва кампанията „Пазим езика си“ на Фондация „Живата вода на България“. Тази година състезанието по български език за ученици от 5-и и 6-и клас ще бъде национално. Те ще се съревновават помежду си като покажат колко добре владеят българския език. БНР e медиен партньор на инициативата, която фокусира общественото внимание към все по-ширещата се..

публикувано на 13.03.19 в 11:07