"Хидрострой" ще обновява Морската градина във Варна

Мостчето на желанията в Морската градина
Снимка: Д.Дончева

Рехабилитация на алеи и паркове в Морската градина във Варна предстои през 2019 година. Ремонтните дейности и подновяването на зелените площи ще извърши фирма „Хидрострой”.  При  подходящо време работата може да започне още през февруари и трябва да приключи до края на месец май, каза за радио Варна Николай Пашов, изпълнителен директор на фирма „Хидрострой”.

Общата сума, която фирмата ще вложи е 2 450 000 лева -  средства осигурени безвъзмездно по програма „Региони в растеж“.

"Ще извършим почистване и ремонт на съществуващи алеи и ще подменим частично зелената растителност. Ще изработим малки архитектурни елементи и форми, които ще обогатят парковото обзавеждане на градината. Ще подновим няколко зони - Алпинеума, Розариума и подпорната стена при слизането за Алея първа, Зона "Под дъгата" и др.", каза Николай Пашов.

Успоредно на бул. "Княз Борис Първи", по съществуващата в момента алея,  ще бъде изградена велоалея в частта от Икономическия университет до пресечката от булеварда към Зоопарка.

В момента в най-лошо състояние е подпорната стена, която е към Алея Първа, каза Николай Пашов. Тя се руши заради растителността, а има и опасно наклонени дървета, които може би трябва да бъдат премахнати, уточни той. Трябва да се направят и отводнителни дейности и стената ще се изгради наново.

В незадоволително състояние са парковата растителност,  Розариума, където почти няма рози, Мостчето на желанията /на снимката/. В района на мостчето предстои да се възстанови водната каскада, да се подмени осветлението и да се възстанови самия мост, който към настоящия момент  е доста компрометиран, каза още Пашов.

Чуйте още в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

РИК-Варна проверява сигнали за неработещи машини за гласуване

Два сигнала за неработещи машини в секции във Варна са подадени в Районната избирателна комисия-съобщи Велин Жеков-председател на РИК.В момента представители на фирмата,която отговаря за техническата им поддръжка отстраняват проблема.Три са мобилните секции за лежащо болни хора-във Варна ,Дългопол и Вълчи дол.173 са секционните комисии за..

обновено на 26.05.19 в 09:25

Сериозен интерес от варненци в първите часове на гласуването

4 СИК има в ОУ “Захари Стоянов”, в 2 от които се гласува машинно. 2864 души имат право на глас, упражнилите го към този час са 62-ма, 4-ма от които-машинно. Спокойно протича изборният ден и в спортното училище в кв. Чайка, “Георги Бенковски”. Имащите право на глас тук са 3565-ма в 5 СИК. Една от секциите има възможност за машинно гласуване. До..

публикувано на 26.05.19 в 09:22

Къде гласувам?

43 избирателни секции във Варна са на нов адрес Адресът на избирателната си секция може да проверите чрез  SMS, през Интернет или като звъннете на национален номер SMS-ът  се изпраща на номер 18 429, той е  общ за трите мобилни оператора.  Цената на услугата е 25стотинки без ДДС. В текста на SMS-а се изписват единствено десетте цифри на ЕГН- то,..

публикувано на 26.05.19 в 09:10

Още автобуси между Варна и Галата, Ракитника, Боровец заради вота

Днес са предвидени допълнителни курсове по направление кв. "Галата" – Боровец -север - Боровец - юг - Прибой – Ракитника, съобщават от общинската фирма „Градски транспорт”. Запазва се неделното разписание, а допълнителните курсове ще се изпълняват както следва: -За кв. "Галата" от сп. "Моста" в 08:20 - сп. "Малък обръщач Боровец" в 08:40 часа;..

публикувано на 26.05.19 в 08:58

МВР приема сигнали за изборни нарушения

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално, съобщават от полицията във Варна. Към 07:30 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на безпроблемното..

публикувано на 26.05.19 в 08:52
Спокойно е пред секциите във Варна

642 са секционните избирателни комисии във Варненско

Изборният ден започна преди около час. 642 са секционните избирателни комисии във Варненски избирателен район, от тях 3 са подвижни избирателни секции.  Общият брой бюлетини за Варненско е 442 000.  В над 170 секции във Варна и областта има машинно гласуване. Вече е забранена  продажбата на спиртни напитки в магазините, заведенията за..

обновено на 26.05.19 в 07:41

Абитуриенти излизат на протест пред МОН заради матурата по английски език

Абитуриенти излизат на протест пред Министерството на образованието и науката в понеделник с искане да бъде променена матурата по английски език, на която те се явиха в четвъртък. Според зрелостниците, изпитът е съдържал „неточности, двусмислици и граматични грешки”. Срещу матурата по английски стартира онлайн петиция часове след провеждането..

публикувано на 26.05.19 в 07:15