"Хидрострой" ще обновява Морската градина във Варна

Мостчето на желанията в Морската градина
Снимка: Д.Дончева

Рехабилитация на алеи и паркове в Морската градина във Варна предстои през 2019 година. Ремонтните дейности и подновяването на зелените площи ще извърши фирма „Хидрострой”.  При  подходящо време работата може да започне още през февруари и трябва да приключи до края на месец май, каза за радио Варна Николай Пашов, изпълнителен директор на фирма „Хидрострой”.

Общата сума, която фирмата ще вложи е 2 450 000 лева -  средства осигурени безвъзмездно по програма „Региони в растеж“.

"Ще извършим почистване и ремонт на съществуващи алеи и ще подменим частично зелената растителност. Ще изработим малки архитектурни елементи и форми, които ще обогатят парковото обзавеждане на градината. Ще подновим няколко зони - Алпинеума, Розариума и подпорната стена при слизането за Алея първа, Зона "Под дъгата" и др.", каза Николай Пашов.

Успоредно на бул. "Княз Борис Първи", по съществуващата в момента алея,  ще бъде изградена велоалея в частта от Икономическия университет до пресечката от булеварда към Зоопарка.

В момента в най-лошо състояние е подпорната стена, която е към Алея Първа, каза Николай Пашов. Тя се руши заради растителността, а има и опасно наклонени дървета, които може би трябва да бъдат премахнати, уточни той. Трябва да се направят и отводнителни дейности и стената ще се изгради наново.

В незадоволително състояние са парковата растителност,  Розариума, където почти няма рози, Мостчето на желанията /на снимката/. В района на мостчето предстои да се възстанови водната каскада, да се подмени осветлението и да се възстанови самия мост, който към настоящия момент  е доста компрометиран, каза още Пашов.

Чуйте още в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Законови промени предвиждат общинските съветници да не подават имуществени декларации

Комисията по правни въпроси окончателно ще обсъди днес промените в Изборния кодекс, които връщат старите по-ниски прагове на преференциите. На първо четене правната комисия ще разисква и промени в Антикорупционния закон, които изключват общинските съветници от кръга лица, които трябва да подават имуществени декларации. ГЕРБ връщат..

публикувано на 26.03.19 в 07:50
Цвета Караянчева

Председателят на НС Цвета Караянчева ще участва в честването на Деня на Тракия във Варна

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват във Варна в отбелязването на 106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост и Деня на Тракия. Церемонията започва   от 11.00 часа при Арката на 8-ми приморски пехотен полк във Варна. Председателят на парламента ще приеме рапорта на командващия..

публикувано на 26.03.19 в 07:23

Слънце и дъжд на места

Днес денят ще започне със слънчево време. Около обяд от северозапад бързо ще се заоблачава и предимно във вътрешността на Североизточна България, по преминаващ фронт, ще завали дъжд. Преди обяд вятърът ще е слаб, следобед и вечерта ще се обърне от север-североизток и за кратко ще се усили до 10-15 м/сек. Ще започне да прониква по-студен..

публикувано на 26.03.19 в 06:43

Адресите без ток на 26 март

В делничните дни до края на седмицата без ток от 9 до 16 ч. , заради неотложни ремонти без ток ще са в селата Аврен, Тутраканци, Величково, Дъбравино, Чайка, Царевци и Сава, както и в Радан войвода и. Ген. Колево.  По същата причина и в същия делничен порядък, от 9 до 17 ч. , ще са без ток в местността Боровец - юг. Временни смущения между 9 и..

публикувано на 26.03.19 в 06:32

Булевард " Осми Приморски пехотен полк" ще е затворен за час днес

Във връзка с честването на 106 години от битката при Одрин във вторник преди обед ще бъде затворена част от бул. "Осми приморски полк", съобщават от общинската администрация.  Движението на превозни средства ще бъде забранено от 10.45 до 12.00 ч. само в платното в посока „Почивка“от кръстовището с бул. „Чаталджа“ до кръстовището с ул. „Царевец“...

обновено на 26.03.19 в 06:22

Стари лекарства и други опасни отпадъци - къде да ги изхвърлим?

Три кампании за събиране на опасни отпадъци от домакинства са планирани във Варна до края на септември. Мобилният пункт, който ще ги приема безвъзмездно, ще бъде в различни точки на града, като местата предварително ще бъдат съобщавани. Видовете отпадъци, които гражданите могат да предават, са: лекарства с изтекъл срок на годност;..

публикувано на 25.03.19 в 15:52

Записването за Варненския карнавал продължава до края на седмицата

Записването за участие във Варненския карнавал продължава до 1-ви април. Граждани и организации могат да подават документи за участие в петото издание на възродения "Празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия - Варненския карнавал", който тази година ще се проведе на 13-ти април. Организатори на събитието са дирекциите..

публикувано на 25.03.19 в 15:28