Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият командир на 61-ва Стрямска бригада зове колегите си от профила си във Фейсбек

Стотици военни се събират довечера във Войводиново на протест срещу циганския произвол

Ген. Димитър Шивиков: Търпението е на предела, не може лумпени да се гаврят с българския народ!

Очаквам над хиляда човека да се съберем тази вечер във Войводиново. Това обяви пред Радио Пловдив бившият командир на 61-ва Стрямска бригада ген. Димитър Шивиков. Той уточни, че „стотици, да не кажа хиляди са военните, изявили желание да участват в този протест“. Потвърдено е участието на военнослужещи от София, Монтана, Враца, Варна,  Русе, Сливен, Шумен, Плевен.

Генералът обясни, че мотивът, накарал го да призове колегите си и всички сънародници, е огорчението от „тази поквара, от побоя над нашия колега“.

Припомням, ефрейтор Валентин Димов е служител на 68-ма бригада Специални сили и има три задгранични мисии.

Бившият командир на 61-ва Стрямска бригада припомни, че по закон военнослужещият се намира под защитата и закрилата на държавата. И държавата е длъжна да защитава честта и достойнстовто на военнослужещите, подчерта той.

Народът ни изстрада достатъчно през последните 30 години и неговото търпение е на предела. Не може лумпени да се гаврят с българсксия народ!, категоричен е генералът от резерва.

По думите му, на протеста довечера военните ще обявят съпричастност и подкрепа към своя колега и страданието и болката на семейството му. Те обаче ще декларират подкрепа и за силите на полицията и жандармерията, които охраняват обществения ред и сигурност.

Ще отправя призив под формата на декларация към всички държавни институции да предприемат незабавни мерки за решаване на проблемите на българския народ – не само този във Войводиново, каза ген. Шивиков.

Той заяви, че проблемът с циганската престъпност не е от вчера, нито от днес, но през годините на прехода политиците са си затваряли очите, тъй като са използвали циганския етнос като електорална маса само при избори.

Нищо лично не целя! Спъричастен съм, имам 30 години служба в Българската армия, подчерта ген. Шивиков.

По думите му, решаването на наслояваните с години проблеми няма да стане днес или утре. Необходим е широк обществен дебат, който да набележи правилните решения, а политиците и властимащите да ги прилагат дългосрочно.

Ген. Димитър Шивиков отправи в профила си във Фесбук призив към колегите си да се съберат в днешния петък от 18 часа пред църквата във Войводиново, за да подкрепят семейството на ефрейтор Валентин Димов. 

В социалната мрежа генералът от резерва написа:

"До всички парашутисти елате да се съберем на 11 януари 2019 г. в 18:00 часа пред църквата на село Войводиново да подкрепим нашия брат Вальо и семейството му. Да кажем не на циганския произвол. С българските знамена и синята барета", написа в социалната мрежа Фейсбук ген. Шивиков.

Повод за протеста е побоят, който двама цигани от Войводиново нанесоха на командоса Валентин Димов, след като той им направил забележка да не създават опасност на пътя. 

Снимка

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мият центъра на Варна (СНИМКИ)

Два пъти седмично по график мият през този месец центъра на Варна, съобщиха от общинския пресцентър.  Рано тази сутрин специализираните екипи бяха в района на Фестивалния и конгресен център и входа на Морската градина, видя репортер на Радио Варна.  Улиците се почистват с препарат и тежка техника. Чистят се улици, кошчета за боклук и..

публикувано на 10.05.24 в 08:35

Къде няма да има ток на 10 май

Неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия оставят днес със смущения местността "Св. Константин" и курорта " Св. Св. Константин и Елена" в рамките на деловия ден. Без ток ще са днес в част от Дългопол, Вълчидол, Провадия, Девня, селата Есеница, Изворник, Калоян, Кракра,Искър, Рояк и Партизани. Временни смущения ще има в..

публикувано на 10.05.24 в 06:07

Облачно ще е в петък

Днес ще е облачно, главно над Югоизточна България с валежи от дъжд, които следобед постепенно ще спират. Над североизточна България облачността ще се разкъса и ще е променлива. Ще духа предимно умерен североизточен вятър по крайбрежието с временни по-силни пориви. Максимални температури между 15° и 20°, за Варна около 17°. Вълнение на морето..

публикувано на 10.05.24 в 05:55

ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на парламентарните избори в Северна Македония

ВМРО-ДПМНЕ постигна убедителна победа на парламентарните избори в Северна Македония срещу управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ), предава БГНЕС. При близо 100% преброени бюлетини партията на Християн Мицкоски печели 58 депутатски места в новия македонски парламент.  По този начин формацията е съвсем близо до абсолютното мнозинство - 61..

публикувано на 09.05.24 в 19:43

Варненци се оплакват от шума от заведения в центъра на града

Собственици на апартаменти в централната част на Варна се оплакаха от целогодишен шум от изнесени на улицата тонколони от съседните заведения. Те съобщиха за проблема си по време на приемната на кмета на общината Благомир Коцев. В  момента се разглеждат възможности за промяна в наредбите и въвеждане на по-ефективни мерки срещу източници на шум в..

публикувано на 09.05.24 в 19:31
Снимката е илюстративна

Изтеглят от пазара сокове с наличие на патулин

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на микотоксина патулин в сокове, произведени от оператора „Сантулита“ ЕООД, ЕИК 203555016, предаде БГНЕС.  Потребителите, които вече са закупили смути „Ананас, алое и мента“, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., с партида L16424 и срок на годност 14.12.2024 г., търговска..

публикувано на 09.05.24 в 19:09

Авария оставя без вода хиляди варненци

Авария на магистрален водопровод оставя до 1 часа след полунощ днес абонатите, заключени между бул. "Левски" , ул. "Царевец", бул. "Княз Борис I" , бул. "Христо Ботев" и ул. Тодор Влайков, съобщиха от ВиК-Варна.   Заради авария без вода от 16 часа днес до отстраняване на проблема на другия ден  остават и в село Черноок. 

публикувано на 09.05.24 в 18:58