Контейнери за дрехи и във Варна

| обновено на 15.01.19 в 13:17
Автор:

Варна е третият град след Пловдив и София, в който са поставени контейнери за стари, но годни за употреба, дрехи. Такива вече има в квартал „Аспарухово“, край така наречения „Син пазар“, в Цветния квартал, на Колхозния пазар и на бул. „Чаталджа“ (вляво от централния вход на пазара). Два контейнера са поставени и в жк „Трошево“, срещу входа на голям търговски център на булевард „Владислав Варненчик“.

Инициативата за поставянето на контейнерите е на Българския червен кръст. Изискването към дрехите и аксесоарите е да бъдат прилежно опаковани в торба, която трябва да е затворена и с размери до 30/80 см. Всеки контейнер има капацитет от 300 кг. В него могат да се изхвърлят само текстилни материали – дрехи, хавлии, завеси, покривки, както и чанти и колани. Вътре не бива да се поставят пластмаса, стъкло, хартия, метал, отпадъци и обемни предмети.

Замисълът на червенокръстците е общо 10 контейнера за дрехи да бъдат поставени първоначално в различни точки на града. В подкрепа на организацията - след успешната работа на контейнерите в Пловдив и София, има фирма, която ще се грижи за обработването на дрехите. Текстилът ще се събира периодично от контейнерите, ще се извозва до фабрика, където ще се сортира. Там ще се преценява кои дрехи са за преработка и кои могат да послужат за повторно използване, за да бъдат включени в резерва на БЧК за кризисни ситуации. Част от дрехите ще бъдат изпращани и за нуждаещи се в Африка, Близкия изход и др. По план негодният текстил ще се рециклира.

Българският червен кръст в морската столица още не е публикувал всички локации в морската столица, където варненци могат да оставят ненужни дрехи и аксесоари.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Край на левия завой към и от Гранд мол на бул. "Владислав Варненчик" (СНИМКИ)

Левият завой на бул. "Владислав Варненчик" към и от Гранд мол и Централните гробища от днес е забранен. До края на деня ще бъдат поставени заграждения в разделителната ивица при кръстовището с ул. „Андрей Сахаров“, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ на Община Варна. Така автомобилите, идващи от ул. „Андрей Сахаров“,..

обновено на 26.06.19 в 16:31

Ръстът на икономиката за първото тримесечие е 4.8%

България бележи в последното десетилетие икономически напредък, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на Втория Икономически форум в Пловдив. Като аргумент той посочи, че БВП за този период е почти удвоен, а износът на стоки е нарастнал около 2,4 пъти. Близо 5 пъти повече са изнесените ай ти продукти. За да се доближим до икономическото ядро на..

публикувано на 26.06.19 в 16:22

Регионалната комисия в НС отхвърли ветото на президента върху Закона за Черноморското крайбрежие

Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление отхвърли ветото на президента върху последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В подкрепа на ветото гласуваха само от БСП с аргумента, че така обществото ще бъде успокоено. Държавният глава Румен Радев върна закона с..

публикувано на 26.06.19 в 16:21

15 кг живак събра за часове пункт за опасни отпадъци

15 кг живак, живачни термометри и луминисцентни лампи бяха предадени днес преди обед във Варна. В мобилния събирателен пункт, който бе на Пазар „Чаталджа“, бяха предадени още 18 кг бои, мастила и смоли, 15 кг лекарства с изтекъл срок на годност, 8 кг перилни и почистващи смеси, 5 кг пестициди и други токсични боклуци – общо 62 кг.   В момента..

публикувано на 26.06.19 в 15:59

Роботи ще заменят до 20 млн. работни места в производството в световен мащаб към 2030 г.

До 20 млн. работни места в сферата на производството в целия свят може да бъдат заменени от роботи към 2030 г., сочи но анализ на компанията „Оксфорд Економикс“, предаде Би Би Си. Хората, изместени от тези работи, вероятно ще осъзнаят, че сходни роли в сектора на услугите, също са подложени на автоматизация. Засилената автоматизация обаче..

публикувано на 26.06.19 в 14:09

Клон от болен кестен падна върху кола в Добрич

Огромен клон е паднал върху автомобил на оживен булевард в Добрич днес. В колата е имало и малко дете. Собственикът на пострадалия автомобил е потърсил помощ на спешния телефон 112, но е бил прехвърлен към застрахователите. Прекършеният кестен е растял на бул. „3 март“. Собственикът на пострадалия автомобил разказа, че от полицията не са..

публикувано на 26.06.19 в 14:02
Петър Здравков

Още година към присъдата на шофьора, убил Мартин Чикалов

Варненският апелативен съд увеличи от 9 на 10 години лишаване от свобода присъдата на Петър Здравков, признат за виновен за смъртта на балетиста от Варненската опера Мартин Чикалов. На 10 септември 2018 година на бул. "Приморски"  във Варна при управление на лек автомобил, младежът нарушил правилата за движение по пътищата, превишил разрешената в..

публикувано на 26.06.19 в 13:47