Контейнери за дрехи и във Варна

| обновено на 15.01.19 в 13:17
Автор:

Варна е третият град след Пловдив и София, в който са поставени контейнери за стари, но годни за употреба, дрехи. Такива вече има в квартал „Аспарухово“, край така наречения „Син пазар“, в Цветния квартал, на Колхозния пазар и на бул. „Чаталджа“ (вляво от централния вход на пазара). Два контейнера са поставени и в жк „Трошево“, срещу входа на голям търговски център на булевард „Владислав Варненчик“.

Инициативата за поставянето на контейнерите е на Българския червен кръст. Изискването към дрехите и аксесоарите е да бъдат прилежно опаковани в торба, която трябва да е затворена и с размери до 30/80 см. Всеки контейнер има капацитет от 300 кг. В него могат да се изхвърлят само текстилни материали – дрехи, хавлии, завеси, покривки, както и чанти и колани. Вътре не бива да се поставят пластмаса, стъкло, хартия, метал, отпадъци и обемни предмети.

Замисълът на червенокръстците е общо 10 контейнера за дрехи да бъдат поставени първоначално в различни точки на града. В подкрепа на организацията - след успешната работа на контейнерите в Пловдив и София, има фирма, която ще се грижи за обработването на дрехите. Текстилът ще се събира периодично от контейнерите, ще се извозва до фабрика, където ще се сортира. Там ще се преценява кои дрехи са за преработка и кои могат да послужат за повторно използване, за да бъдат включени в резерва на БЧК за кризисни ситуации. Част от дрехите ще бъдат изпращани и за нуждаещи се в Африка, Близкия изход и др. По план негодният текстил ще се рециклира.

Българският червен кръст в морската столица още не е публикувал всички локации в морската столица, където варненци могат да оставят ненужни дрехи и аксесоари.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Coca-Cola открива финансов офис във Варна

Нов финансов офис открива във Варна Coca-Cola. Това стана ясно днес след среща на кмета Иван Портних  с мениджъри на Coca-Cola European Partners. Вицепрезидентът Тимъти Уолф и директорът Оливие Даниел съобщиха, че планират през май да открият нов финансов офис във Варна, който ще осигури над 90 нови работни места. Разговорите по темата започнаха..

публикувано на 16.01.19 в 17:47

Шест общини обявяват грипна епидемия, утре решават за Варна

Грипна епидемия се очаква да бъде обявена в шест общини във Варненска област. Това са Аврен, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово. Считано от днес, 16 януари, занятията в двете училища на територията на община Девня се преустановяват заради високия процент засегнати от грип и остри респираторни заболявания, съобщи кметът..

публикувано на 16.01.19 в 16:39

Стопаните от Тутраканци ще съдят Агенцията по храните заради убитите прасета

Съдебен иск срещу Българската агенция за безопасност на храните ще заведат хората от провадийското село Тутраканци, чиито прасета бяха евтаназирани миналата година след положителни проби за африканска чума. Това съобщи Стефан Данаилов - един от потърпевшите собственици (чуйте прикачения файл). Жителите на селото събират и подписка с обръщение..

публикувано на 16.01.19 в 16:36

Дюлино - просторно и красиво, липсват му хора

Дюлино е село в Североизточна България, част от община Бяла, Варненска област. Селото е сгушено в подножието на Еминската планина - оттук започва Дюлинският проход. Районът е изключително живописен - къщите са разположени далеч едно от друга и е трудно да се каже, че са част от едно село.  Въздухът в селото е изключително здравословен - уникална..

публикувано на 16.01.19 в 16:19

Британска компания ще управлява от Варна транспортно приложение за Източна Европа

Британската IT компания започва проект за създаване и внедряване на дигитална платформа в България, която ще обединява всички транспортни средства на едно място и ще дава възможност за покупка на билети онлайн за тях, съобщи министерството на икономиката. Инвестицията ще надхвърли 1 млн. лв., а страната ни е избрана за базиране на целия проект и..

публикувано на 16.01.19 в 16:08

Затварят северното платно на бул. "Съборни" във Варна заради ремонт

Във връзка със строително-ремонтни работи по бул. „Съборни“,  в участъка от бул. „Вл. Варненчик“ до бул. „Сливница“ от 17-ти януари /четвъртък/ ще бъде затворено за движение  северното платно, съобщиха от община Варна без да уточняват до кога ще продължат ремонтните дейности. Движението ще бъде насочено по южното платно-двупосочно, няма да..

публикувано на 16.01.19 в 14:49

Искат оставката на председателя на Общинския съвет в Добрич

Втора извънредна сесия ще се проведе в Добрич на 22 януари във връзка с тегленето на дългосрочен заем за финансирането на довършването на блок „Добрич“, в който семейства трябва да получат апартаменти срещу отчуждените си имоти преди повече от 30 години. На вчерашното пленарно заседание съветниците от ГЕРБ отхвърлиха докладната с аргумента, че..

публикувано на 16.01.19 в 13:42