Иван Портних: "Не е важен размерът на дълга, а как той е управляван"

Снимка: Радио Варна

„Радвам се да коментирам въпросът с вземането на заем от общината по повод реализацията на  инфраструктурните проекти на града, тъй като чувам  доста спекулации по тази тема„ каза в предаването „Позиция” на Радио Варна кметът на морската столица Иван Портних. Той обясни,че общината е в изключително добро и стабилно финансово състояние и допълни:

"Дълговите иннструменти са средство за развитие. Това е привличане на един ресурс с който градът да се развива и ще донесе ползи както на варненци с подобрение на градската среда, така и на малкия и среден бизнес". Според Портних не е толкова важен размера на заема, а как той е разчетен и бюджетиран като обслужване през годините. Кметът на Варна допълни, че заемите които тегли общината отговарят на всички изисквания на закона за публичните финанси.

По повод изграждането на стадион "Варна" и включването му като част от кандидатурата на България за Световното първенство по футбол 2030, Портних заяви: „Това е дългогодишна сага, един от проблемите, трупани с десетилетия. Принципал на дружеството се явява Общинският съвет, а представител там е г-н Димитър Карбов. Това, което виждаме като отчети е, че вече са изградени подземните паркинги, едната трибуна, работи се по втората. Радвам се на перспективата и амбицията на правителството за кандидатстване за домакинство на Мондиала през 2030 г., надявам се това да доведе и до по-бързото изграждане и на стадиона“.
Припомняме, че в предаването "Постфактум" Димитър Карбов, представител на общинския съвет в дружеството "Спортен комплекс“ Варна, приветства изказването на спортния министър Красен Кралев, че "стадион Варна може да се разшири от 20 000 на 40 хиляди места".
ВИЖТЕ ОЩЕ

Coca-Cola открива финансов офис във Варна

Нов финансов офис открива във Варна Coca-Cola. Това стана ясно днес след среща на кмета Иван Портних  с мениджъри на Coca-Cola European Partners. Вицепрезидентът Тимъти Уолф и директорът Оливие Даниел съобщиха, че планират през май да открият нов финансов офис във Варна, който ще осигури над 90 нови работни места. Разговорите по темата започнаха..

публикувано на 16.01.19 в 17:47

Шест общини обявяват грипна епидемия, утре решават за Варна

Грипна епидемия се очаква да бъде обявена в шест общини във Варненска област. Това са Аврен, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово. Считано от днес, 16 януари, занятията в двете училища на територията на община Девня се преустановяват заради високия процент засегнати от грип и остри респираторни заболявания, съобщи кметът..

публикувано на 16.01.19 в 16:39

Стопаните от Тутраканци ще съдят Агенцията по храните заради убитите прасета

Съдебен иск срещу Българската агенция за безопасност на храните ще заведат хората от провадийското село Тутраканци, чиито прасета бяха евтаназирани миналата година след положителни проби за африканска чума. Това съобщи Стефан Данаилов - един от потърпевшите собственици (чуйте прикачения файл). Жителите на селото събират и подписка с обръщение..

публикувано на 16.01.19 в 16:36

Дюлино - просторно и красиво, липсват му хора

Дюлино е село в Североизточна България, част от община Бяла, Варненска област. Селото е сгушено в подножието на Еминската планина - оттук започва Дюлинският проход. Районът е изключително живописен - къщите са разположени далеч едно от друга и е трудно да се каже, че са част от едно село.  Въздухът в селото е изключително здравословен - уникална..

публикувано на 16.01.19 в 16:19

Британска компания ще управлява от Варна транспортно приложение за Източна Европа

Британската IT компания започва проект за създаване и внедряване на дигитална платформа в България, която ще обединява всички транспортни средства на едно място и ще дава възможност за покупка на билети онлайн за тях, съобщи министерството на икономиката. Инвестицията ще надхвърли 1 млн. лв., а страната ни е избрана за базиране на целия проект и..

публикувано на 16.01.19 в 16:08

Затварят северното платно на бул. "Съборни" във Варна заради ремонт

Във връзка със строително-ремонтни работи по бул. „Съборни“,  в участъка от бул. „Вл. Варненчик“ до бул. „Сливница“ от 17-ти януари /четвъртък/ ще бъде затворено за движение  северното платно, съобщиха от община Варна без да уточняват до кога ще продължат ремонтните дейности. Движението ще бъде насочено по южното платно-двупосочно, няма да..

публикувано на 16.01.19 в 14:49

Искат оставката на председателя на Общинския съвет в Добрич

Втора извънредна сесия ще се проведе в Добрич на 22 януари във връзка с тегленето на дългосрочен заем за финансирането на довършването на блок „Добрич“, в който семейства трябва да получат апартаменти срещу отчуждените си имоти преди повече от 30 години. На вчерашното пленарно заседание съветниците от ГЕРБ отхвърлиха докладната с аргумента, че..

публикувано на 16.01.19 в 13:42