Иван Портних: "Не е важен размерът на дълга, а как той е управляван"

Снимка: Радио Варна

„Радвам се да коментирам въпросът с вземането на заем от общината по повод реализацията на  инфраструктурните проекти на града, тъй като чувам  доста спекулации по тази тема„ каза в предаването „Позиция” на Радио Варна кметът на морската столица Иван Портних. Той обясни,че общината е в изключително добро и стабилно финансово състояние и допълни:

"Дълговите иннструменти са средство за развитие. Това е привличане на един ресурс с който градът да се развива и ще донесе ползи както на варненци с подобрение на градската среда, така и на малкия и среден бизнес". Според Портних не е толкова важен размера на заема, а как той е разчетен и бюджетиран като обслужване през годините. Кметът на Варна допълни, че заемите които тегли общината отговарят на всички изисквания на закона за публичните финанси.

По повод изграждането на стадион "Варна" и включването му като част от кандидатурата на България за Световното първенство по футбол 2030, Портних заяви: „Това е дългогодишна сага, един от проблемите, трупани с десетилетия. Принципал на дружеството се явява Общинският съвет, а представител там е г-н Димитър Карбов. Това, което виждаме като отчети е, че вече са изградени подземните паркинги, едната трибуна, работи се по втората. Радвам се на перспективата и амбицията на правителството за кандидатстване за домакинство на Мондиала през 2030 г., надявам се това да доведе и до по-бързото изграждане и на стадиона“.
Припомняме, че в предаването "Постфактум" Димитър Карбов, представител на общинския съвет в дружеството "Спортен комплекс“ Варна, приветства изказването на спортния министър Красен Кралев, че "стадион Варна може да се разшири от 20 000 на 40 хиляди места".
ВИЖТЕ ОЩЕ

Край на левия завой към и от Гранд мол на бул. "Владислав Варненчик" (СНИМКИ)

Левият завой на бул. "Владислав Варненчик" към и от Гранд мол и Централните гробища от днес е забранен. До края на деня ще бъдат поставени заграждения в разделителната ивица при кръстовището с ул. „Андрей Сахаров“, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ на Община Варна. Така автомобилите, идващи от ул. „Андрей Сахаров“,..

обновено на 26.06.19 в 16:31

Ръстът на икономиката за първото тримесечие е 4.8%

България бележи в последното десетилетие икономически напредък, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на Втория Икономически форум в Пловдив. Като аргумент той посочи, че БВП за този период е почти удвоен, а износът на стоки е нарастнал около 2,4 пъти. Близо 5 пъти повече са изнесените ай ти продукти. За да се доближим до икономическото ядро на..

публикувано на 26.06.19 в 16:22

Регионалната комисия в НС отхвърли ветото на президента върху Закона за Черноморското крайбрежие

Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление отхвърли ветото на президента върху последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В подкрепа на ветото гласуваха само от БСП с аргумента, че така обществото ще бъде успокоено. Държавният глава Румен Радев върна закона с..

публикувано на 26.06.19 в 16:21

15 кг живак събра за часове пункт за опасни отпадъци

15 кг живак, живачни термометри и луминисцентни лампи бяха предадени днес преди обед във Варна. В мобилния събирателен пункт, който бе на Пазар „Чаталджа“, бяха предадени още 18 кг бои, мастила и смоли, 15 кг лекарства с изтекъл срок на годност, 8 кг перилни и почистващи смеси, 5 кг пестициди и други токсични боклуци – общо 62 кг.   В момента..

публикувано на 26.06.19 в 15:59

Роботи ще заменят до 20 млн. работни места в производството в световен мащаб към 2030 г.

До 20 млн. работни места в сферата на производството в целия свят може да бъдат заменени от роботи към 2030 г., сочи но анализ на компанията „Оксфорд Економикс“, предаде Би Би Си. Хората, изместени от тези работи, вероятно ще осъзнаят, че сходни роли в сектора на услугите, също са подложени на автоматизация. Засилената автоматизация обаче..

публикувано на 26.06.19 в 14:09

Клон от болен кестен падна върху кола в Добрич

Огромен клон е паднал върху автомобил на оживен булевард в Добрич днес. В колата е имало и малко дете. Собственикът на пострадалия автомобил е потърсил помощ на спешния телефон 112, но е бил прехвърлен към застрахователите. Прекършеният кестен е растял на бул. „3 март“. Собственикът на пострадалия автомобил разказа, че от полицията не са..

публикувано на 26.06.19 в 14:02
Петър Здравков

Още година към присъдата на шофьора, убил Мартин Чикалов

Варненският апелативен съд увеличи от 9 на 10 години лишаване от свобода присъдата на Петър Здравков, признат за виновен за смъртта на балетиста от Варненската опера Мартин Чикалов. На 10 септември 2018 година на бул. "Приморски"  във Варна при управление на лек автомобил, младежът нарушил правилата за движение по пътищата, превишил разрешената в..

публикувано на 26.06.19 в 13:47