Прокуратурата даде на съд Живко Мартинов – Суджука

Живко Мартинов днес се яви в следствието като подсъдим по така наречения случай "Суджукгейт"
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура предаде на съд за изнудване бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото, придобило популярност като "Суджукгейт".

В обвинителния акт срещу Мартинов пише, че през 2012 -2013 година, когато е общински представител на ГЕРБ за Добрич и се е ползвал с голямо влияние в града, той принудил със заплаха бизнесмена Антон Проданов, с когото се познавал добре, да му даде 4 тона суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма.

Обяснил му, че количеството е голямо, защото ще го носи на министър-председателя Бойко Борисов и на други „високи хора“ от ГЕРБ и го предупредил, че ако поръчката не се изпълни, ще го съсипе, защото Проданов вече бил вкаран в списъка на лицата с фирми, които трябва да дават. Последвали и заплахи за посегателство върху бизнеса му и даже за вкарването на бизнесмена в ареста. И понеже Антон Проданов знаел, че Мартинов се ползва с голямо влияние в града, приел заканите сериозно и с лични средства закупил продуктите за суджука и го доставил лично в офиса на Мартинов в центъра на Добрич с микробуса на свой познат, разказва обвинителният акт. Това се повторило още три пъти, като изчислената от спецпрокуратурата щета за бизнесмена, е малко над 36 000 лева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва ремонтът на улици в девет добрички села

Кметът на община Добричка инж. Тошко Петков сключи договор за безвъзмездна финансова помощ за ремонт на улици в девет населени места. Проектът „Реконструкция и рехабилитация на улична мрежа на територията на община Добричка“ е на стойност от малко над един милион лева. С него ще бъде подобрено състоянието на улици в селата – Стожер, Победа,..

публикувано на 20.05.19 в 10:28

Младите европейци със смесени чувства към евроизборите

400-те милиона потенциални европейски избиратели са призовани пред урните тази седмица, за да гласуват за своите представители в Европейския парламент – общо 751-н депутати , които ще представляват техните интереси на европейско ниво. Всеки европеец над 18 години, може да гласува, ако е гражданин на България или друга държава - член на Съюза. В..

публикувано на 20.05.19 в 08:48

В две села във варненско водата не става за пиене

Водата в селата Бърдарево и Попович във Варненско не се препоръчва за пиене и приготвяне на храна. Това сочат резултатите от проверки на инспектори от Регионалната здравна инспекция. В Попович са констатирани отклонения от нормата за остатъчен свободен хлор, а в Бърдарево - превишение на нормата за колиформи. От РЗИ са връчили предписания до..

публикувано на 20.05.19 в 06:29

Автоматизирано известяване от Имотния регистър

Агенцията по вписванията обяви, че вече предоставя нова услуга - автоматизирано известяване от Имотен регистър на посочен от потребителя e-mail адрес. Услугата предоставя възможност за получаване на уведомителни съобщения при вписвания, отбелязвания и заличавания в книгите за вписване, отказите и постановените по тях определения.Подробна..

публикувано на 20.05.19 в 06:26

Дарение за АГ-болницата във Варна

В АГ  болницата във Варна в 12 часа ще връчат дарението от Клуб за народни танци "Моряците" на стойност 21 700 лв. Танцовият клуб организира голяма благотворителна кампания с мото "Заедно за най-малките" за събиране на средства за купуване на автомобил за целите на АГ болница и отделение "Неонатология".

публикувано на 20.05.19 в 06:24

Променлива облачност в понеделник

Днес ще има променлива облачност, предимно средна и висока. Привечер над Лудогорието и по поречието на Дунав ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места там ще да превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток и температурите ще останат високи - максимални между 23 и 28, по Черноморието с..

публикувано на 20.05.19 в 06:12

Европа се самоубива демографски, твърди „Ел Паис“

В цяла Европа се наблюдава укрепване на крайнодясната идеология, която е последствие от неприязънта към имигрантите и все по-засилващия се страх от загуба на самобитността, пише Милагрос Олива. Привържениците на подобна идеология искат да превърнат Европа в..

публикувано на 19.05.19 в 16:46