Засилени проверки на горската стража заради незаконна сеч край Слънчево

Общо 17 акта са съставени в резултат от интензивната контролна дейност на горските стражари във Варненско. Проверките на местата с висока концентрация на нарушения са засилени в отговор на незаконна сеч край село Слънчево, община Аксаково. При обход на горите в района служители на ДГС „Варна” се натъкнали на 28 отсечени дървета от вида цер. 

„Съгласно правомощията си горските стражари са съставили констативен протокол и незабавно са уведомили Районната прокуратура. В резултат от системните проверки, които се извършват, нарушенията в горите намаляват, а количествата нерегламентирано добита дървесина обикновено са до 1 пространствен кубик”, коментира инж. Стоян Саров, началник на отдела по опазване и защита на горите в Североизточно държавно предприятие. По думите му обходът в горите край с. Слънчево продължава, като са изготвени графици за дежурства на горските стражари. „Разчитаме и на съдействие от страна на гражданите, които със сигналите си на телефон 112 могат да бъдат изключително полезни за предотвратяване и разкриване на нарушенията”, каза още инж. Саров. Той припомни, че извършването на сеч, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение се наказват с глоба от 50 до 3000 лв.

Ако незаконните действия се извършват организирано с търговска цел от юридическо лице или едноличен търговец административното наказание е имуществена санкция  в размер от 100 до 5000 лв. При повторно нарушение в срок от една година от влизането в сила на наказателно постановление се налага глоба или имуществена санкция в троен размер. В случай, че нарушителите бъдат подведени под наказателна отговорност, ги грозят до шест години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лв.

Само през последните дни в горите в обхвата на ДГС „Варна” са съставени 10 акта и 5 констативни протокола за нарушения. Задържани са общо 7,5 куб. м незаконно добита дървесина.

Други три акта са съставени при проверките в ДЛС „Шерба”, където от нарушител са конфискувани 1 куб. м дърва за огрев.

С четири акта са завършили проверките на територията на ДГС „Провадия”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Фелдшерът, нападнат в Каменар, напуска Спешна помощ (ОБНОВЕНА)

Медик от Спешния център във Варна е бил ударян и обиждан от близък на пациентка в село Каменар. Това съобщи за Радио Варна директорът на центъра д-р Мая Рашева. Мъжът е бил нападнат веднага след като екипа пристигнал на адреса. Въпреки агресивното поведение, медикът е оказал необходимата спешна помощ. Фелдшерът не е пострадал..

обновено на 12.11.19 в 17:17

Областен съвет във Варна ще координира професионалното образование с бизнеса

Първият в страната Областен съвет по професионално образование се създава във Варна, идеята е на заместник-областния управител на Варненска област  Илиян Карагьозов. Целта е предлаганият план-прием на ученици да отговаря максимално на нуждите на бизнеса.  "Целта му е да подобри цялостната картина на професионалното образование в област Варна. Такъв..

публикувано на 12.11.19 в 16:29

Броиха бюлетини по нареждане на съда и в Добрич, и в Генерал Тошево

Дело по жалба на ПП ВОЛЯ за избора на общински съветници в Добрич ще се гледа в сряда в Административния съд. В жалбата до Общинската избирателна комисия се посочва, че решението на комисията за избор на общински съветници в Добрич е незаконосъобразно, както и че делът на недействителните бюлетини от 18% е необичайно висок. От ВОЛЯ настояват и за..

публикувано на 12.11.19 в 16:05

Гласувайте за Варна в Годишните награди за туризъм 2019

Варна е с две номинации в Годишните награди за туризъм. В категория „Община на 2019 г. за морски туризъм“ Варна засега изостава с 40% към 60% от Созопол.  В категория "Туристическо събитие"  участва Международният музикален фестивал „Варненско лято“ и засега държи 6-о място от общо 19 номинации.   Най-старият музикален фестивал в България,..

публикувано на 12.11.19 в 15:56

Люксембург - Кралско вълшебство от порцелан

Посетителите на Регионалния исторически музей във Варна ще могат да се запознаят с Люксембург. И това ще стане с изложбата „Кралско вълшебство от порцелан”. В нея културното наследство на Великото херцогство е представено на сувенирни порцеланови чинии. Техен колекционер и собственик е Атанас Атанасов, който е психолог и от години живее, и работи в..

публикувано на 12.11.19 в 15:45

През третото тримесечие средната заплата e 1 249 лева

През третото тримесечие на 2019-а средната месечна работна заплата e 1 249 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на годината с 0.9 на сто, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Средната брутна месечна заплата за юли 2019 г. е 1 257 лв., за август - 1 224 лв., и за септември - 1 266 лева. Икономическите дейности с..

публикувано на 12.11.19 в 12:19

Ръчно броене в Балчик установи грешки в резултатите от местните избори

Административен съд – Добрич отмени решението на Общинска избирателна комисия – Балчик, с което се обявяват резултатите от местните избори за общински съветници и по-конкретно частта, с която е обявено разпределението на заявените предпочитания за отделните кандидати по кандидатската листа на местната коалиция ВМРО (ГЕРБ, СДС). Уважени са жалбите на..

публикувано на 12.11.19 в 12:11