"Моя прекрасна лейди" на варненска сцена

| обновено на 13.02.19 в 09:28
6
Снимка: Росен Донев

Вторият ден от първата предприема с бродуейския мюзикъл „Моя прекрасна лейди” в оригиналната оркестрация на Фредерик Лоу очакват варненци днес.
В рамките на спектакъла ще прозвучат вечни хитове като „Как чудесно би било” (Wouldn’t It Be Lovely), „С мъничко късмет” (With a Little Bit Of Luck), „Бих пяла във нощта” (I Could Have Danced All Night) и много други. Режисьор на копродукцията между Държавна опера Варна и Държавна опера Пловдив е директорът на Пловдивския оперен театър доц. Нина Найденова. В постановъчния екип са диригентът на Варненската опера Цветан Крумов, хореографът и директор на балет „Арабеск“ Боряна Сечанова, сценографът Елица Георгиева, костюмографът Николина Костова – Богданова. Асистент режисьор Сребрина Соколова, концертмайстори Анна Фурнаджиева и Красимир Щерев, репетитор на балета Гергана Георгиева-Караиванова . 

Мюзикълът следва сюжета на пиесата „Пигмалион” от Дж. Б. Шоу (1912). Заглавието е превърнато в мюзикъл на Бродуей под името "Моя прекрасна лейди" от сценариста Алън Лернер и композитора Фредерик Лоу. Филмираният мюзикъл с участието на Одри Хепбърн (1964) печели 8 награди „Оскар“, включително за най-добър филм.  Самият Дж. Б. Шоу получава Нобелова награда за литература през 1925 година.

Авторът използва древногръцкия мит за скулптора Пигмалион, който се влюбва в женската статуя от слонова кост, изваяна от самия него. Така и  професор Хигинс обучава бедната цветарка Илайза Дулитъл в продължение на 6 месеца, за да докаже, че благодарение на образованието и най-неукото момиче може да придобие маниери на изискана лейди. Сюжетът отприщва домино ефект от комични приключения, в които Илайза Дулитъл едновременно вбесява и очарова своите компаньони, докато „влиза“ и „излиза“ от ролята, която професорът ѝ е вменил.

В пловдивската, както и във варненската постановка образа на проф. Хенри Хигинс пресъздава актьорът Атанас Сребрев, участвал в над 80 холивудски филма. Ролята на Илайза Дулитъл изпълняват солистките на Пловдивската опера Станислава Момекова,  Симона Кодева и солистката на Държавна опера Варна Мария Павлова. Важната роля на бащата на Илайза Алфред Дулитъл е поверена на актьора от Варненския драматичен театър Пламен Георгиев; ролята на Мисис Хингиз пресъздават оперната певица Благовеста Статева и драматичната актриса Даниела Викторова. Участват още: Галина Великова, Милена Захариева; Марк Фаулър, Aлександър Баранов, Христо Ганевски; Бойка Василева, Нина Пенкова; Людмил Петров, Вяра Железова, Филипа Руженова; Пламен Долапчиев и Илко Захариев.




Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати в праисторическия център Провадия-Солницата

Ден на отворените вратище има за пета поредна година в праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата, функционирал 5 хиляди години преди Христа   (5 500-4 350 г. пр. Хр.) Вратите ще бъдат отворени на 22 септември, неделя, от 8 до 15 часа . Денят е избран и заради това, че е официален празник на България. Така повече хора..

публикувано на 22.09.19 в 08:47

Българево пее и танцува днес

„С песни и танци в Българево“ е надсловът на фолклорният фестивал, който се организира за втора поредна година от НЧ „Народен будител 1940“ село Българево. Той ще се проведе тази събота,  21 септември,  от 10.00 часа на площада в селото. Съборът няма конкурсен характер, разказа  Мая Чалъкова - секретар на читалището. Заявка за участие са дали..

публикувано на 21.09.19 в 06:51

ДКТ „Дора Габе” открива сезона с премиерата на „Вълкът и седемте козлета”

„Вълкът и седемте козлета” е най-новото заглавие на Държавен куклен театър „Дора Габе”. Това е и първото представление за този сезон. „Спектакълът е изключително динамичен и поднесен с едно фино чувство за хумор, дори страшните сцени са поднесени на малките ни зрители много леко и приятно”, сподели директорът на културната институция Петър..

публикувано на 21.09.19 в 06:16

"Морски сюжети" на Венцислав Марков и неговото "довиждане" с лятото

Изложбата „Морски сюжети“ с живопис, метал и скулптура откри вчера в галерия „Ларго“ варненският автор Венцислав Марков. Темата на експозицията е повлияна от варненското крайбрежие и морето, на което скоро ще трябва да кажем „довиждане“ с идването на есента. Изненада за публиката са живописните творби на варненеца. В платната, изпълнени с масло,..

публикувано на 20.09.19 в 12:34

Започва Международният фестивал за късометражно кино „IN THE PALACE“

Фестивалът ще се проведе във Варна от 19 до 26 септември във ФКЦ. Цялостната програма на фестивала предвижда прожекции, професионални конференции и срещи с индустрията, питчинг сесия, както и редица концерти, част от музикалния фестивал IN THE PALACE. За пореден път екипът на фестивала отбелязва положителната тенденция все повече български..

публикувано на 20.09.19 в 10:10

Международният арт и етнофорум „Без граници” започва в Балчик

Очакват се 70 участника от Канада, Германия, Румъния, Латвия, Нидерландия, Финландия, САЩ, Швеция, Индия, Русия, Белгия, Франция, Унгария, Полша, Испания, Дания, Норвегия, Белгия, Великобритания, Северна Македония, Украйна, Австрия и България. Музикалният етно/уърлд фестивал в рамките на форума ще се проведе на 21 и 22 септември с вход свободен на..

публикувано на 20.09.19 в 09:53

"Море от ритми" за 9-ти път в Балчик

По­ве­че от 1 400 из­пъл­ни­те­ли от 16 об­лас­ти на Бъл­га­рия и от чуж­би­на ще се ка­чат на сце­на­та на фол­клор­ния фес­ти­вал "Мо­ре от рит­ми", кой­то прев­зе­ма Бал­чик ве­че де­ве­та го­ди­на в праз­нич­ни­те септемврийски дни - от 20-и до 23-и сеп­тем­ври. На­цио­нал­но­то съ­би­тие от ми­на­ла­та го­ди­на пре­рас­на в..

публикувано на 20.09.19 в 07:02