Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Забуртов: Ремонтът на Варненския вълнолом може да започне през лятото

Ангел Забуртов
Снимка: ДППИ

Вторият етап от ремонта на Вълнолома във Варна може да започне през лятото, ако няма обжалване на резултатите от обществената поръчка. Това съобщи в морското предаване на Радио Варна генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” Ангел Забуртов. Прогнозната стойност на ремонтните дейности, заложени в обществената поръчка е 14 милиона лева без ДДС, а срокът за подаване на документи за участие в нея е до 22 март, допълни Забуртов и уточни, че фирмата-изпълнител трябва да бъде избрана до края на месец април. На въпрос: "Възможно ли е това да е местна фирма?" директорът на ДППИ отговори:

Възможно е. Има достатъчно варненски фирми, които без проблем биха се справили с тази задача.

Отсечката от Вълнолома, която ще бъде ремонтирана е с дължина 463 м. Предвижда се направата на укрепваща и защитна берма с бронировка от тетраподи, послойна опорна каменна призма от скална маса, габиони под вода за укрепване на дъното и запълване на съществуващи вълногасящи кутии със скална маса пред вълнолома. По време на изпълнението се изисква извършване на постоянен контрол за деформации. Заложен е и ремонт на съществуващата пасарелка, свързваща Морска гара с Вълнолома и продължението на пешеходната зона към фара, който включва демонтаж на съществуващи и монтаж на нови: настилка, предпазни парапети и стоманени стълбища от неръждаема стомана. Предвидено е ремонтът да продължи 400 календарни дни.

Продължава разширяването на зоната за обществен достъп в района на пристанището и Морска гара. До няколко месеца усвояването на терените в западна посока трябва да приключи, каза още Ангел Забуртов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево в неделя с температури до 35 градуса

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 27-ми до 21 часа на 28-ми юли 2024 г. През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево. Вятърът ще се усили до умерен от изток и югоизток. Максимални..

публикувано на 27.07.24 в 15:25

АКФ ще обжалва отказа на прокуратурата да разследва удълбочаването на каналите във Варненското езеро

Фондация „Антикорупционен фонд“ ще обжалва отказа на прокуратурата да образува наказателно производство за удълбочаването на каналите във Варненското езеро. Това съобщи в предаването „Позиция“ на Радио Варна Лора Георгиева, която е старши правен съветник в Антикорупционния фонд. Според нея обаче е малка вероятността прокуратурата да започне..

публикувано на 27.07.24 в 14:25

Драгомир Петров, ИТН: Решението за ваканцията на депутатите е цинично

Решението депутатите да излязат във ваканция от 17 до 31 август е изключително цинично. Това коментира депутатът от „Има такъв народ“ Драгомир Петров в интервю за Радио Варна. Той напомни, че от ИТН вчера са предложили Народното събрание да работи до началото на предизборната кампания, но това предложение е било отхвърлено. Според Драгомир..

публикувано на 27.07.24 в 13:34
Коста Стоянов

Коста Стоянов: Решението на КС показа, че държавата се управлява задкулисно от Пеевски и ГЕРБ

Вчерашното решение на Конституционния съд отново показва, че държавата се управлява задкулисно, основно от кръгове около Пеевски и ГЕРБ. Това каза в предаването на Радио Варна „Позиция“ депутатът от „Възраждане“ Коста Стоянов. „ПП-ДБ направиха съдебната реформа в скута на Пеевски и от това нищо не произлезе“, коментира депутатът. Той съобщи, че..

публикувано на 27.07.24 в 13:00

На 30 юли затварят бул. „Христо Смирненски“ от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“

На 30 юли ще бъде затворен за движение бул. „Христо Смирненски“ от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“ От 6:00 до 17:00 ч. на 30 юли (вторник) ще бъде затворен за движение част от бул. „Христо Смирненски“ - от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“. В този участък ще бъде положен плътният асфалтов слой и ще бъде нанесена хоризонтална маркировка. Затворени ще..

публикувано на 27.07.24 в 11:20

Ден на отворените врати на борда на научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий"

Ден на отворените врати ще се проведе на борда на НИК „Св. Св. Кирил и Методий" по случай честването на три години от влизането на кораба в състава на ВВМУ. Плавателният съд е базиран на Морска гара и ще бъде отворен за граждани и гости на града на  27 юли /събота/ 2024 г. - от 9 до 11 часа. Корабът акостира в морската столица през април, след..

публикувано на 27.07.24 в 10:36

Времето днес - следобед с купеста облачност, но с малка вероятност за валежи

Днес ще бъде предимно слънчево, следобед с купеста облачност, но валежи са слабо вероятни. Ще духа до умерен вятър от север, следобед по крайбрежието от източна четвърт, който привечер ще отслабне.  Преобладаващи максимални температури между 27° и 32°, за Варна около30°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 27.07.24 в 08:21