Варненци правят първата опитна мидена рифова ферма в света

| обновено на 12.03.19 в 09:16

Първата опитна рифова мидена ферма в света ще бъде факт край българското крайбрежие на Черно море до три години. Тя ще струва около 10 млн. евро, а зад идеята стои екипът на Sea Harmony - варненската компания, която преди няколко години разработи и патентова иновативен проект за изкуствени вертикални мидени рифове. За идеята си те спечелиха редица международни отличия за зелени идеи и не само.

Преди по-малко от две години те спечелиха първа награда в раздела за устойчиво производство на храна на международния конкурс Climate LaunchPad 2017 - най-голямото международно състезание за зелени бизнес идеи и иновации, насочен към по-зелено и чисто бъдеще. Същата година те бяха и българският финалист в надпреварата за част от наградния фонд от 1 млн долара в конкурса за социално значими идеи на глобалната инициатива Chivas Venture.

За разлика от съществуващите мидени ферми, които са разположени по повърхността на морската вода, тяхната разработка дава възможност за закрепване на рифовете по морското дъно, извън заливите и е далеч по-малко зависима от вълните. На практика, техните рифове са като подводна къща, която бързо се заселва с миди, скариди и риби, които филтрират водата, а осигуряват и добър добив от ракообразни.

Разработката за мидените рифове, които са с размерите на основите на една средно голяма стая и височина от 13- 14 метра е на Арман Саркисян. Идеята за тях е от близо 30 години, но едва от около 10, тя е превърната и в бизнес.

Освен опитната мидена ферма в Черно море, от Sea Harmony ще инсталираt и мидени рифове в още четири европейски морета.

Повече за бизнес и екологичните предизвикателства на Sea Harmony, както и за намеренията на компанията може да чуете от Арман Саркисян и Атанас Димитров в звуковия файл:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наркозависим намушка с нож 7-годишния си син

Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за опит за убийство на седемгодишно дете. Престъплението е извършено от родния му баща. Детето е било намушкано с нож от 42-годишния Борислав И. Мъжът е бил наркозависим и неотдавна е бил включен в метадонова програма. Той ще бъде настанен в психиатрична болница, тъй като по..

публикувано на 23.10.19 в 17:17
проф.Христина Групчева

"Биология на стволовите клетки" е новото научно направление в МУ-Варна

Медицинският университет във Варна е първата българска институция, спечелила конкурса „Ръководител от Европейското научно пространство”, финансиран от Европейската комисия с 2,5 милиона евро за срок от пет години, който има за цел привличане на водещ изследовател в конкретна научна област. Това съобщи проф.д-р Христина Групчева – заместник-ректор..

публикувано на 23.10.19 в 17:05

Трета авиокомпания ще лети от Варна до Виена

Трета авиокомпания започва да лети от Варна до Виена през лятото на 2020 г.  След  Austrian Airlines и Wizz Air полети до австрийската столица вече ще има и  Ryanair. Те са част от пакета от 14 нови дестинации от Виена, а Варна е единствената българска сред тях. Първият полет е на 31 март 2020 и самолетните билети вече са в продажба. От..

публикувано на 23.10.19 в 15:46

Капаните на работата в чужбина обсъдиха в Техническия университет

Лекция на тема „Истината, скрита зад лъжливи обещания“ за проблемите, свързани с възможностите от попадане в трафик на хора, се проведе в Техническия университет. Сесията има за цел да повиши информираността на младите хора относно трудовата експлоатация. В Агенцията по заетостта е публикуван списък с лицензираните фирми и посредници, които..

публикувано на 23.10.19 в 14:15

Печалба от $12 млн. от лотарията в Турция вече 10 месеца чака собственика си

Победителят в джакпота от 70 милиона лири (12 милиона долара) в специалната лотария за Нова година е на път да загуби печалбата си, ако не поиска парите в рамките на следващите 70 дни, заявиха турските власти. Късметлията предизвика учудване в Турция и многократно влезе в новинарските заглавия, тъй като не изяви претенциите си за голямата награда в..

публикувано на 23.10.19 в 14:12

Промените в климата "ще стопят" икономическия растеж на България до 2050 година

Правителството одобри Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и План за действие, предаде репортер на БГНЕС. С приемането на стратегията България ще изпълни международните си задължения като страна по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, Протокола от Киото и Парижкото споразумение. На национално ниво разработването..

публикувано на 23.10.19 в 14:07

Територията на Русия се увеличава заради топящия се арктически лед

Територията на най-голямата държава в света се увеличава, констатира руска морска експедиция в Арктическия океан, където бяха открити 5 малки островчета след оттеглянето на ледовете, съобщава "Франс прес". Новата суша се намира в залив, разположен в архипелага на Нова Земя в далечния Север на Русия. По думите на ръководителя на руския..

публикувано на 23.10.19 в 13:40