Да пазим езика си!

Снимка: архив

Започва кампанията „Пазим езика си“ на Фондация „Живата вода на България“. Тази година състезанието по български език за ученици от 5-и и 6-и клас ще бъде национално. Те ще се съревновават помежду си като покажат колко добре владеят българския език. БНР e медиен партньор на инициативата, която фокусира общественото внимание към все по-ширещата се неграмотност и трайното навлизане на чуждици в родния ни език.

„Стремежът на всеки българин би трябвало да бъде да се изразява на чист книжовен език. Целта на това състезание е именно такава“, каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Рени Стоичкова – учител по български език и литература и автор на част от изпитните задачи.

Тя посочи, че и за двете възрастови групи е предвидена диктовка. По думите й двата текста са от произведения на български класици. За петокласниците ще следват два въпроса, за да се види дали вникват в същността на произведението. Третата им задача ще бъде със синоними. За шестокласниците също ще има въпрос за тълкуването на текста, както и задача с чуждици. Последната задача за тях ще бъде упражнение с транслитериран текст, който те трябва да напишат на кирилица".

Рени Стоичкова е категорична, че проблемът с грамотността е много сериозен. „Грижа на всеки един от нас е да се погрижим за чистотата на нашия език. Ако искаме да бъдем истински българи, трябва да съхраняваме езика си“, добави тя.

Информация за записването и подаване на заявление за участие в първото национално състезание „Пазим езика си“ може да се намери на интернет страницата на Гражданското сдружение „Живата вода на България“. Крайният срок за записването е 13 април.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Домашното образование привлича все повече родители

В навечерието на новата учебна година, когато повечето деца ще тръгнат отново на училище и ще влязат в класните стаи, една част от българските семейства ще оставят децата си вкъщи, за да продължат тяхното обучение не в конвенционалното училище, а у дома. Цифрата се увеличава с всяка година и от близо 200 семейства през 2017 г. днес те са над..

публикувано на 13.09.19 в 07:00

Jen Majura от EVANESCENCE: Музиката наистина свързва хората!

Две години след първата им поява в България, двукратните носители на наградата "Грами", EVANESCENCE, се завръщат с грандиозно шоу и първи самостоятелен концерт в София. Феновете ще могат да се насладят на най-големите хитове на групата на 11 септември 2019. Четири години по-рано към EVANESCENCE се присъединява китаристката Jen Majura, с която..

публикувано на 10.09.19 в 11:01

Ясен Гюзелев: "Живея с автора и историята, която илюстрирам"

„Очевидно истината за света, за смисъла се носи от всеки от нас. И взирането навътре в себе си, най-вероятно, е по-поучително от наблюдението на цялата Вселена. Ние сме толкова малки, но в нас се събира логиката и смисъла на всичко, на всички закони на природата, които действат в самите нас. Когато успеем да разберем самите себе си, значи сме..

публикувано на 06.09.19 в 10:33

Белин Моллов: Старата архитектурата е като старо злато

Архитектурното наследство на България, майсторски изобразено с акварел, представя арх. Белин Моллов във Варна в навечерието на празника на Съединението – 6 септември. Родом от Русе, израснал и формирал вкуса си във впечатляваща с архитектурните си шедьоври градска среда, Белин Моллов започва да рисува още като ученик. Първата си изложба..

публикувано на 05.09.19 в 19:35

Магията на къната с Цвети

И днес на сцената на Fun city + предстои интересна среща. От 17 до 20 ч. Цветелина Петкова ще рисува с къна, ще разкаже за смисъла и символиката на това източно изкуство, наречено Махенди. Казва се Цветелина, но всички й казват Цвети! Повече от цветна е. И обича цветя. Най-вече да ги рисува с къна! Не е магьосница, но е магична...

обновено на 04.09.19 в 06:40
снимка: Фейсбук

Теодор Роков - eдинственият българин в международната експедиция "Абора 4"

Единственият българин в международната експедиция "Абора 4" ,варненецът Теодор Роков ,се завърна в морската столица от Троя след 10-дневно плаване на борда на тръстиковия кораб.Припомням, че крайната цел на експедицията е остров Крит, в момента тръстиковият кораб е в Егейско море. Мисията на "Абора 4" ,водена от Доминик Гьорлиц е да установи дали..

публикувано на 02.09.19 в 16:35

Удоволствието и ползите от плуването

Плуването е един от най-често практикуваните спортове както от децата, така и от възрастните. То е една от най-добрите тренировки, които можете да практикувате целогодишно, на открито през по-топлите месеци или на закрито през есенно-зимния сезон. Когато става дума за универсалната тренировка, която да раздвижва цялото тяло, да..

публикувано на 31.08.19 в 10:19