Да пазим езика си!

Снимка: архив

Започва кампанията „Пазим езика си“ на Фондация „Живата вода на България“. Тази година състезанието по български език за ученици от 5-и и 6-и клас ще бъде национално. Те ще се съревновават помежду си като покажат колко добре владеят българския език. БНР e медиен партньор на инициативата, която фокусира общественото внимание към все по-ширещата се неграмотност и трайното навлизане на чуждици в родния ни език.

„Стремежът на всеки българин би трябвало да бъде да се изразява на чист книжовен език. Целта на това състезание е именно такава“, каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Рени Стоичкова – учител по български език и литература и автор на част от изпитните задачи.

Тя посочи, че и за двете възрастови групи е предвидена диктовка. По думите й двата текста са от произведения на български класици. За петокласниците ще следват два въпроса, за да се види дали вникват в същността на произведението. Третата им задача ще бъде със синоними. За шестокласниците също ще има въпрос за тълкуването на текста, както и задача с чуждици. Последната задача за тях ще бъде упражнение с транслитериран текст, който те трябва да напишат на кирилица".

Рени Стоичкова е категорична, че проблемът с грамотността е много сериозен. „Грижа на всеки един от нас е да се погрижим за чистотата на нашия език. Ако искаме да бъдем истински българи, трябва да съхраняваме езика си“, добави тя.

Информация за записването и подаване на заявление за участие в първото национално състезание „Пазим езика си“ може да се намери на интернет страницата на Гражданското сдружение „Живата вода на България“. Крайният срок за записването е 13 април.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

На цигулката - с любов

Своята 85-а годишнина чества през 2019-а Радио Варна. Сред събитията, с които ще бъде отбелязан празникът, е концертът на открито, на входа на Морската градина, в неделя, 16 юни. Събитието започва в 19 часа, а входът е свободен. Диригент на „Концерт в лятна вечер“ е Страцимир Павлов, а на сцената ще се качат музикантите от Симфоничния..

публикувано на 14.06.19 в 09:56

Тома Белев: Законът за Черноморското крайбрежие не решава проблема със собствеността на дюните

С промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се предвижда глоба до 1000 лева за поставянето на шатра, палатка, навес или заслон върху дюни.  За паркирането или преминаването върху защитените пясъчни образувания санкцията е до 3 000 лева. Тома Белев от коалицията „За да остане природа в България” коментира: По закон се гарантира..

публикувано на 13.06.19 в 10:39
Румен Драганов

Румен Драганов: Имаме министър, който нищо не разбира от туризъм

„Нашият трагизъм е това, че имаме министър и министерство, които нищо не разбират от туризъм“. Това е мнението на председателя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той отчете спад на немския пазар от около 3%. По-малко са и руските туристи у нас, отбеляза Драганов и посочи какво може да се направи: „Можем да се..

публикувано на 12.06.19 в 10:06

Проф. Стефан Вачков: Икономист не може да стане необразованият, некултурният човек

На 11 юни българските икономисти отбелязват своя професионален празник. Проф. д-р Стефан Вачков е ръководител катедра „Финанси“ в Икономическия университет във Варна. Завършил е Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов, специалност „Финанси и кредит“. Доктор е по икономика от 1989 г. Получил специализации „Банково дело (Банков..

публикувано на 11.06.19 в 07:35

Разговори на тротоара: Ангалот Енминас

Наричат го писателят с име на елф. Ангалот в превод означава „желязно цвете“. Той представи своята нова книга „Оскар – истории за един котарак“ неотдавна във Варна. Изданието съдържа четири кратки новели, които разказват за един дебеличък котарак и неговите приятели. С Ангалот и неговото прекрасно чувство за хумор ви срещаме в рубриката „Разговори на..

публикувано на 08.06.19 в 16:00

Психологът - за политическия флирт в изборната година

"По-доброто поведение е дистанцията, ръкуването е ритуален жест, но да потупваш по рамото, да хващаш деца,  да ги вдигаш и да ги целуваш - това е флирт, защото всичко това го правим към най-близките си хора. Трябва да има някаква дистанция, понеже дистанцията прави уважението. Не може за първи път да отидеш някъде и да се държиш толкова приятелски,..

публикувано на 04.06.19 в 18:20

Разговори на тротоара: Силвия Такворян

"Разговори на тротоара" е рубрика на предаването Улица "Събота" , в която Оля и Добо си говорят с интересните хора във Варна. Певицата Силвия Такворян безспорно е един от тях. Позната от работата си с група Funkaround, преди няколко години тя пое по свой самостоятелен творчески път. А преди дни излезе третият ѝ сингъл , което е и поводът..

публикувано на 04.06.19 в 17:01