След 75 години рискът от бъбречно заболяване е два пъти по-голям

Над  850 милиона души по света страдат от бъбречни заболявания  с различен произход. Това съобщи доцент д-р Светла Стайкова, ръководител на клиниката по нефрология в университетската болница „Света Марина” във Варна по повод Световния бъбречен ден.

Нефролозите препоръчват всички над 50 години да правят редовни профилактични прегледи. Всяка 5-а жена и всеки 4-ти мъж на възраст от 65 до 75 години страдат от бъбречно заболяване. При хората над 75 години тази статистика скача двойно - всеки втори има намалени функции на отделителната система.

 Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) убива повече от 2,4 милиона души годишно и към момента е 6-тата най-бързо зачестяваща причина за смърт. Много хора дори не знаят, че са с хронично бъбречно заболяване.

Между 5,3 и 10,5 милиона пациенти по света се нуждаят от диализа или трансплантация. Много от тях умират поради липса на финансови ресурси. Остри бъбречни увреждания се установяват при 13,3 милиона пациенти всяка година!

В България 13,9% от жените и 17% от мъжете имат проблем с бъбреците.
Рисковите фактори за бъбречните заболявания са високото кръвно налягане, диабетът, тютюнопушенето, наднорменото тегло.  Симптомите на бъбречните заболявания са умора, загуба на апетит, амонячен дъх, „пенеща“ се урина, трудно или често уриниране, поясна болка. Специалистите препоръчват при някой от тези симптоми, да се търси консулт с нефролог.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Котката на Радио Варна си търси име

Популярно е твърдението, че има два вида хора – такива, които обичат котки и такива, които обичат кучета. Без значение кое от двете животни Ви допада повече, безспорен е фактът, че в наше време котките са едни от най-разпространените домашни любимци. Не всички пухкави, мяукащи животинки, обаче, се радват на любящ стопанин. Във Варна често..

публикувано на 19.03.19 в 12:24

И Варна става част от световния формат Repair Cafe

Варна е първият град в страната, който ще се присъедини към световната инициатива Repair Cafe . Това съобщи за Радио Варна инициаторът Здравко Василев. Замисълът на Repair Cafe e да се провокират хората сами да се научат да си поправят нещата, те да продължат да бъдат използвани отново, а не да бъдат изхвърляни. Акцентът на първото издание на формата..

публикувано на 19.03.19 в 12:00

Храните, които съдържат калий и фибри, удължават живота

"Как да живеем по-дълго?" е въпрос, чийто отговор всеки иска да знае. Според редица специалисти съществена роля за дълъг живот в добро здраве играе храненето. Кои продукти обаче са най-полезни? Ако иска да избегне ненавременна смърт и да се радва на дълголетие, човек трябва да консумира повече продукти, богати на калий и фибри, смятат британски..

публикувано на 19.03.19 в 11:31

Читател върна в библиотека книга след 53 години

В американския щат Ню Джърси читател върна в библиотека книга, взета преди 53 години, съобщава Associated Press. „Семейна книга на стиховете“ от Луис Ганет била взета от библиотеката през 1966 година, когато върналият я сега читател бил на 13 години. Наскоро той подреждал домашната си библиотека и се натъкнал на книгата, след което я..

публикувано на 18.03.19 в 14:00

Китайски лекар "оперира" от разстояние 3000 километра

Първата в света мозъчна операция от разстояние е станала възможна благодарение на 5G технологията. Така д-р Линг Джъпей дистанционно е имплантирал невротрансмитер в мозъка на пациента си, съобщават китайските медии. Хирургът е управлявал инструментите намиращи се в Пекинската болница PLAGH от клиника в югозападен остров Хайнан, който е на 3..

публикувано на 18.03.19 в 09:11

Как да запазим силата на ума си?

Всички знаем, че начинът на живот е този, който определя в много голяма степен и как ще съхраним ума си през годините. Днес е Световният ден на мозъка,   определен за такъв в Европа през 1997 година. Посветен е на познанието за развитие и функциониране на мозъка като път към преодоляванeто на редица тежки заболявания. Изчислено е,..

публикувано на 18.03.19 в 08:25

Около и следобед ще преобладава слънчево време

Днес облачността ще намалее и около и следобед ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб западен вятър, който следобед по Черноморието ще се обърне от юг-югоизток. Максимални температури между 17 и 22, по Черноморието с 4-5 градуса по-ниски, за Варна около 16. Вълнение 1-2, в открито море 2-3 бала. Температура на морската вода 7-9..

публикувано на 17.03.19 в 06:10