Първата лаборатория в област „Мехатроника и чисти технологии” е във Варна

В Технически университет-Варна бе открита лаборатория за „Изследване на подводни шумове, сигнали и вибрации на морски съдове и съоръжения“. За целите на научно-изследователската работа са купени 3 хидрофона (подводни микрофони); 4-канален усилвател на слаби хидроакустични сигнали (от хидрофони) и термографска камера. За апаратура са инвестирани 222 000 лв.

Хидрофоните позволяват вертикално спускане до 300 метра дълбочина във водна среда и приемат подводни шумове и сигнали от различни източници (кораби, морски съоръжения, морски обитатели и др.) Устройствата могат да приемат подводни звукови сигнали в честотния обхват от 0,1 Hz до 120 kHz и имат чувствителност -205 dB относително 1 V/µPa. Техниката може да се ползва за изследване на различни видове звуци издавани от морски животни, както и на шумовете произвеждани от плавателни съдове. Има възможност за провеждане на експерименти за изследване на различни импулсни източници на звук от малки взривове.

Термографската камера позволява получаване на видеоизображение в инфрачервения спектър и наблюдение на структури с размер 113 µm. С камерата може да се наблюдава в статика и динамика топлинното поле, създавано от нагрети тела, както и да се откриват обекти, контрастиращи на топлинния фон. Оборудването позволява да се определят местата, където има различия в температурата, а от там и идентифициране на възможни проблеми в изследваните обекти.

Още през този година започват конкретните научни изследвания с най-доброто оборудване в България за изследване и обработка на подводни шумове и сигнали, съобщи за Радио Варна доц.Илия Железаров, заместник-ректор на ТУ-Габрово и водещ координатор на проекта. „Лабораторията е уникална за Варна. Програмата е отворена и към бизнеса. Проектът обаче е чисто научен и за да се спази принципът за държавните помощи, трябва не повече от 20 % от натоварването на оборудването да бъде с комерсиални цели. Ако се наложи да бъде направена определена услуга на бизнеса срещу заплащане, тази рамка трябва да се спазва, в противен случай се налагат санкции и на центъра, и на проекта като цяло”, каза доц. Железаров.

Партньори по проекта са трите технически университета, факултета по химия и фармация на Софийския университет, три звена на БАН – Института по роботика, Института по електроника и Централната лаборатория по приложна физика. Главната цел на проекта е да осигури инфраструктура във висшето образование, с чиято помощ да се повиши нивото на науката в съответните региони. 

Срокът за изпълнение на проекта е до 30 ноември 2023 г.
Чуйте доц. Железаров в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ
Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални е на свобода след 30-дневен арест

Руският опозиционер Алексей Навални бе освободен днес след 30 дни в затвора, предаде АФП, цитирана от БТА. Навални бе вкаран в затвора заради нарушения на законодателството за демонстрациите. Опозиционерът излезе от затвора усмихнат и облечен в суичър и спортен панталон и със сак на рамене, както се вижда на две снимки, качени в Туитър от..

публикувано на 23.08.19 в 11:03

И ловът във Варненска област може да бъде забранен днес (обновена)

Ловът във Варненско може да бъде забранен от днес, заяви пред Радио Варна областният управител Стоян Пасев. Това ще стане, ако се окажат положителни пробите за африканска чума, взети от мъртво диво прасе, намерено вчера по пътя за аксаковското село Осеново. Според очевидци трупът на животното бил наяден от чакали и други диви прасета.  Резултатите от..

публикувано на 23.08.19 в 10:44

Скумрията и есетровите рязко са намалели в Черно море

Скумрията, която до 1966 г. е била основно меню на българина, особено на живеещия край морето, вече не се вижда от учените. Тя е средиземноморски вид, но идва и хвърля хайвера си в Черно море. Има драстично намаляване и на есетровите - сиврюга, белуга и руска есетра, черноморската пъстърва почти не среща вече, това каза морският биолог доц.Соня Узунова от..

публикувано на 23.08.19 в 10:22
Плаващият АЕЦ „Академик Ломоносов“ на пристанището в Мурманск преди да потегли към Чукотка.

Русия пуска първата в света плаваща АЕЦ

Русия пуска днес първия в света плаващ ядрен реактор, който поема на пътуване в Северния ледовит океан въпреки предупрежденията на природозащитници, че това носи сериозен риск за региона, предаде АФП. Зареденият с ядрено гориво „Академик Ломоносов“ ще потегли от арктическото пристанище Мурманск за плаване от 5000 км към Североизточен Сибир...

публикувано на 23.08.19 в 09:57
Ришки проход

До 11 часа днес движението на автомобили в района на Ришки проход ще е ограничено

До 11:00 часа днес движението по второкласната пътна отсечка Шумен–Бургас при Ришки проход временно е ограничено в двете посоки. Причината преминаване на два товарни камиона с извънгабаритен товар, предупреждава Агенция "Пътна инфраструктура".  Движението  се регулира от "Пътна полиция".  Планирано се отбиват и спират преминаващите автомобили...

публикувано на 23.08.19 в 09:51

Неправопспособен водач катастрофира, детето му е било без предпазен колан и е с контузии

10-годишно дете е с контузии, след като баща му катастрофира в четвъртък предиобед на ул.Капитан Райчо във Варна. Водачът е неправоспособен и е бил зад волана след употреба на алкохол. Задържан е за 24 часа, води се разследване на инцидента, съобщиха за Радио Варна от КАТ-Варна.  С контузии са и двама пътници, които са били в автобус по линия 409. При..

публикувано на 23.08.19 в 07:46

Британски медии: Двама туристи са починали от легионерска болест след почивка в Слънчев бряг

 От Министерството на здравеопазването съобщиха, че пробите, взети от конкретния хотел преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни. Предстои нова проверка на хотела. За NOVA хотелиери споделиха подозрения, че публикациите са целенасочена компания срещу българския туризъм. От Министерството на туризма съобщиха, че се..

публикувано на 23.08.19 в 07:25