Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Стефанов: Хората се обръщат към природата, но я губим

Антон Стефанов е млад планински водач, който с група съмишленици изкачи връх Мургаш при това с благотворителна цел. Те събират пари за дете, страдащо от парализа. В предаването "Хоризонти" Антон обяснява и за особеностите при планинските изкачвания в този преходен период между зимните условия и летния сезон, когато към планините за преходи се насочват повече хора. Той има амбицията да покори първенците на отделните континенти с призив да запазим от унищожение горите.

-Каква беше целта на изкачването на Мургаш?
- Организирахме се група приятели и познати от интернет и не само да подкрепим едно момиченце от София - Теодора Юрукова, което страда от церебрална парализа. Искаме да съберем възможно най-много средства за нея. От мое лице това е първа инициатива, но няма да е последна. Юни или юли ще направим още едно изкачване, защото сега времето беше лошо и не дойдоха много хора.
-Въпреки лошото време как премина изкачването?
-Страхотно премина. Даже имаше и група бегачи. Събрахме се 11 души, направихме прехода. Хубаво време накрая ни се усмихна за хубавата кауза.
-Какъв е маршрутът до Мургаш?
- Не е много труден, започва от Елешнишкия манастир край София. Наскоро бе маркиран от местното туристическо дружество Кремиковци, почистен е. Маршрутът не е тежък, около 10 км е в посока. Хижата вече работи, има на място човек и е подходящо за разходка. Тръгва се от около 700 метра надморска височина. Върхът е на почти 1700 м. Дори за голяма група, с приятни почивки времето на посока е около 3 часа и половина. Като се излезе на билото при ясно време има много приятна гледка във всички посоки, почти една трета от България се вижда.
-Вие изкачвахте на дъжд. Какви препоръки даваш на хората с по-малко опит в тези условия?
-Ако не се чувстват сигурни в своите възможности по-добре наистина да не тръгват, защото може да ги хване мъгла или гръмотевична буря. Но иначе задължително трябва дъждобран, хубави резервни топли дрехи и хубаво настроение. Специално в този дял на Стара планина пътеките са каменисти и дори не е накаляхме, така, че няма опасност да се изгуби пътеката.
-Повече хора ли се обръщат към планинския пешеходен туризъм?
-Абсолютно да. Хората се обръщат към природата и искат да участват в инициативи за опазване, преходи и т.н. Аз искам да изкача седемте континентални първенци Seven summits и то за определено време с каузата да запазим горите, защото за мен те са белите ни дробове и всички трябва да мислят за тях.
-А губим ли природата?
-Да, губим я! С всеки изминал ден тя се унищожава. Всеки който излезе на излет може да види как я унищожаваме, как се изрязват хубавите гори в Родопите, Стара Планина и не само. Трябва да има контрол от страна на държавата, защото има групи хора, които правят всичко възможно, подават се сигнали, но като не се действа от страна на институциите, няма смисъл...


Предаването "Хоризонти" с автор и водещ Иван Симеонов може да слушате неделя след 18 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15