Антон Стефанов: Хората се обръщат към природата, но я губим

Антон Стефанов е млад планински водач, който с група съмишленици изкачи връх Мургаш при това с благотворителна цел. Те събират пари за дете, страдащо от парализа. В предаването "Хоризонти" Антон обяснява и за особеностите при планинските изкачвания в този преходен период между зимните условия и летния сезон, когато към планините за преходи се насочват повече хора. Той има амбицията да покори първенците на отделните континенти с призив да запазим от унищожение горите.

-Каква беше целта на изкачването на Мургаш?
- Организирахме се група приятели и познати от интернет и не само да подкрепим едно момиченце от София - Теодора Юрукова, което страда от церебрална парализа. Искаме да съберем възможно най-много средства за нея. От мое лице това е първа инициатива, но няма да е последна. Юни или юли ще направим още едно изкачване, защото сега времето беше лошо и не дойдоха много хора.
-Въпреки лошото време как премина изкачването?
-Страхотно премина. Даже имаше и група бегачи. Събрахме се 11 души, направихме прехода. Хубаво време накрая ни се усмихна за хубавата кауза.
-Какъв е маршрутът до Мургаш?
- Не е много труден, започва от Елешнишкия манастир край София. Наскоро бе маркиран от местното туристическо дружество Кремиковци, почистен е. Маршрутът не е тежък, около 10 км е в посока. Хижата вече работи, има на място човек и е подходящо за разходка. Тръгва се от около 700 метра надморска височина. Върхът е на почти 1700 м. Дори за голяма група, с приятни почивки времето на посока е около 3 часа и половина. Като се излезе на билото при ясно време има много приятна гледка във всички посоки, почти една трета от България се вижда.
-Вие изкачвахте на дъжд. Какви препоръки даваш на хората с по-малко опит в тези условия?
-Ако не се чувстват сигурни в своите възможности по-добре наистина да не тръгват, защото може да ги хване мъгла или гръмотевична буря. Но иначе задължително трябва дъждобран, хубави резервни топли дрехи и хубаво настроение. Специално в този дял на Стара планина пътеките са каменисти и дори не е накаляхме, така, че няма опасност да се изгуби пътеката.
-Повече хора ли се обръщат към планинския пешеходен туризъм?
-Абсолютно да. Хората се обръщат към природата и искат да участват в инициативи за опазване, преходи и т.н. Аз искам да изкача седемте континентални първенци Seven summits и то за определено време с каузата да запазим горите, защото за мен те са белите ни дробове и всички трябва да мислят за тях.
-А губим ли природата?
-Да, губим я! С всеки изминал ден тя се унищожава. Всеки който излезе на излет може да види как я унищожаваме, как се изрязват хубавите гори в Родопите, Стара Планина и не само. Трябва да има контрол от страна на държавата, защото има групи хора, които правят всичко възможно, подават се сигнали, но като не се действа от страна на институциите, няма смисъл...


Предаването "Хоризонти" с автор и водещ Иван Симеонов може да слушате неделя след 18 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Синика Раудаскоски

От стреса във Финландия до спокойния живот в българско село

Когато през 2003 година финландското семейство Раудаскоски идва за първи път в България, посещава курортните ни комплекси Златни пясъци и Албена. По време на една от почивките си у нас се разхождат в района на Балчик и остават впечатлени от красотата на България. Тогава решават да си купят къща в страната ни, в която да идват на почивка за..

обновено на 18.10.19 в 07:42

Рекордно малко кандидати за властта в Балчик

Двама кандидати за кмет и 8 листи за съветници със 121 кандидати да влязат в местния парламент, който се състои от 21 членове. Такава е картината на местни избори 2019 в община Балчик. От 1989 година насам не се е случвало битката за кметския стол в Белия град да е между двама. 2003 година например броят на кандидат-кметовете е бил 10, а листите за..

публикувано на 17.10.19 в 15:31

Богдан: Къде е Вашето ТАМ?

След 23 години в Америка Богдан получава зелена карта и се завръща в България за първи път. При първото си стъпване в родината заснема пълнометражния документален филм "Там", с който обикаля страната тази година. "ТАМ" показва България през моите очи, както я виждам за първи път след 23-ри години. Нарочно няма трейлър с кадри от България,..

публикувано на 14.10.19 в 17:43
Стела Кенфийлд

Стела Кенфийлд - между Бързица и Сиатъл

Между провадийското село Бързица и американския град   Сиатъл – така преминава животът на Стела Кенфийлд. Родом е от варненско, но става гражданин на света още през 1980 година. Срещнахме се в провадийското село Бързица, покани ни в къщата, в която живее – с голям двор, овощни дървета и зеленчукова градина. След близо 35 години в чужбина..

публикувано на 14.10.19 в 08:35

Улицата на готвачите (на колела) във Варна

Поредното издание на фестивала на храната, но с нова и по-голяма локация, ще зарадва варненци и гости на града от петък до неделя включително. Мястото е по-голямо от досегашните – в градинката на пл. "Севастопол" във Варна. Три дни вкусна храна и крафт бира, атрактивни каравани, сред които трансформирана пожарна кола и автобус. Повече в аванс разказва..

публикувано на 12.10.19 в 09:00

Петко Ковачев: Въвеждането на зелена енергия не беше направено за малките производители

Възможностите за участие на гражданите в управлението на средствата от еврофондовете 2021 – 2027 г. са тема на международния форум „Граждански пространства“ във Варна. Граждански активисти от България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Чехия ще разкажат за предизвикателствата пред участието на граждански организации в оперативните програми в..

публикувано на 09.10.19 в 11:28
health

Да избереш България за своя втора родина - историята на семейство Екин

На фона на протестите на медицинските сестри, които искат достойно заплащане за труда си, български лекар е номиниран за Оскар в медицината. Един гениален и уникален български лекар извършва невероятни операции и спасява човешки живот всеки ден. Той стигна до мозъка на 10-годишно дете през вена на крака му. Това не е единичен случай за висок..

публикувано на 09.10.19 в 10:10