Антон Стефанов: Хората се обръщат към природата, но я губим

Антон Стефанов е млад планински водач, който с група съмишленици изкачи връх Мургаш при това с благотворителна цел. Те събират пари за дете, страдащо от парализа. В предаването "Хоризонти" Антон обяснява и за особеностите при планинските изкачвания в този преходен период между зимните условия и летния сезон, когато към планините за преходи се насочват повече хора. Той има амбицията да покори първенците на отделните континенти с призив да запазим от унищожение горите.

-Каква беше целта на изкачването на Мургаш?
- Организирахме се група приятели и познати от интернет и не само да подкрепим едно момиченце от София - Теодора Юрукова, което страда от церебрална парализа. Искаме да съберем възможно най-много средства за нея. От мое лице това е първа инициатива, но няма да е последна. Юни или юли ще направим още едно изкачване, защото сега времето беше лошо и не дойдоха много хора.
-Въпреки лошото време как премина изкачването?
-Страхотно премина. Даже имаше и група бегачи. Събрахме се 11 души, направихме прехода. Хубаво време накрая ни се усмихна за хубавата кауза.
-Какъв е маршрутът до Мургаш?
- Не е много труден, започва от Елешнишкия манастир край София. Наскоро бе маркиран от местното туристическо дружество Кремиковци, почистен е. Маршрутът не е тежък, около 10 км е в посока. Хижата вече работи, има на място човек и е подходящо за разходка. Тръгва се от около 700 метра надморска височина. Върхът е на почти 1700 м. Дори за голяма група, с приятни почивки времето на посока е около 3 часа и половина. Като се излезе на билото при ясно време има много приятна гледка във всички посоки, почти една трета от България се вижда.
-Вие изкачвахте на дъжд. Какви препоръки даваш на хората с по-малко опит в тези условия?
-Ако не се чувстват сигурни в своите възможности по-добре наистина да не тръгват, защото може да ги хване мъгла или гръмотевична буря. Но иначе задължително трябва дъждобран, хубави резервни топли дрехи и хубаво настроение. Специално в този дял на Стара планина пътеките са каменисти и дори не е накаляхме, така, че няма опасност да се изгуби пътеката.
-Повече хора ли се обръщат към планинския пешеходен туризъм?
-Абсолютно да. Хората се обръщат към природата и искат да участват в инициативи за опазване, преходи и т.н. Аз искам да изкача седемте континентални първенци Seven summits и то за определено време с каузата да запазим горите, защото за мен те са белите ни дробове и всички трябва да мислят за тях.
-А губим ли природата?
-Да, губим я! С всеки изминал ден тя се унищожава. Всеки който излезе на излет може да види как я унищожаваме, как се изрязват хубавите гори в Родопите, Стара Планина и не само. Трябва да има контрол от страна на държавата, защото има групи хора, които правят всичко възможно, подават се сигнали, но като не се действа от страна на институциите, няма смисъл...


Предаването "Хоризонти" с автор и водещ Иван Симеонов може да слушате неделя след 18 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Фейсбук

Илия Желев показа любовта си към Ню Йорк

Варненци разглеждат изложбата на обичания български художник Илия Желев вече няколко дни. Експозицията носи името „Аз обичам Ню Йорк” . Пловдивският художник подарява на сетивата на варненци серия от живописни платна, които са сътворени с помощта на изключително интересна техника и носят духа на Ню Йорк. В творбите на Илия Желев ще видите типичните за..

публикувано на 21.05.19 в 16:42

ПЕРУ: една сбъдната мечта на Кремена Ненкова

Най-хубаво е мечтите да се сбъдват! Дори, когато е минал период от 20 години, за да се оцветят подобаващо цветно с багрите на Рейнбоу маунтин:Планината- дъга . Рейнбоу маунтин представлява цветна планинска област от Перуанските Анди. Част е от много известната Ausangate mountain, която играе и много важна роля в митологията на древния..

публикувано на 19.05.19 в 12:29

Най-красивите върхове са тези, на които не си бил

Книгата „България на крачка от Хималайската корона" бе представена в Радио Варна като част от програмата на Варна – Европейски град на спорта. Авторът доц. Сандю Бешев има богата колекция от спомени и преживявания, свързани с Татрите, Кавказ, Алпите и Памир. Има изкачвания и по върховете на Андите и Монголски Алтай. Има над 500 изкачени върха в три..

публикувано на 16.05.19 в 12:44

Честността и доверието са водещи за стартъп общността

Майкъл Марвин е водещ предприемач от технологичната сфера и един от лекторите, които влизат да преподават във ВСУ "Черноризец Храбър“ в рамките на магистърската програма по предприемачество. Майкъл Марвин е истински гигант в IT-индустрията. Стартирал е и е развил повече от 100 технологични компании и е създател на TechValley, еквивалентът на..

публикувано на 15.05.19 в 11:25

Околосветско пътешествие за две седмици, възможно е

Рали Венкова и съпругът й Живко, заедно с двете си деца Анабел и Рейн, са запалени пътешественици. От Варна са, но живеят в Лондон. Идеята им е да направят околосветско пътешествие. Даниела Стойнова се срещна с тях, за да чуе мечтите им: - За 2020-ста година сме планирали околосветско пътешествие с децата. - С кораб ли? -..

публикувано на 13.05.19 в 10:21

Магията на къната с Цвети

Казва се Цветелина, всички й казват Цвети! Повече от цветна е. И обича цветя. Най-вече да ги рисува с къна! Не е магьосница, но е магична. Заразява с усмивка! И покорява с прекрасен син поглед. Живее в собствен свят и прави света на другите приказен! Душата й е чиста по детски, ръцете й са оцветени като на децата...

публикувано на 11.05.19 в 12:23
Екрем Имамоглу спечели изборите в Истанбул, но Висшата избирателна комисия нареди повторен вот

Турците масово отменят резервации за почивка, за да гласуват на повторните избори в Истанбул

Жители на Истанбул отменят резервации за почивка, за да участват в повторните избори за кмет на метрополията на 23 юни, съобщава в."Хюриет дейли нюз", като се позовава на председателя на Асоциацията на турските туристически агенции Фируз Баглъкая. След като Висшата избирателна комисия нареди повторение на изборите за кмет на Истанбул на..

публикувано на 10.05.19 в 12:32