Изложбите в Белия град

На чаша вино с картините на Флора Начева се открива днес от 18,00 часа в културен център „Мелницата“ в Балчик.

Това е третата самостоятелна изложба - маслена живопис, на балчишката авторка, която ще бъде подредена в залата на третия етаж до 13 май.

И още представяния в Белия град тази седмица:

Изложба „...а да са сватиме, а да са сродиме... Сватбените обичаи на етносите в Шумен“ ще бъде представена от 23 април до 17 май в зала “Учебен център по изкуства” на Държавен културен институт “Двореца” в Балчик.Експозицията е на Регионален исторически музей - Шумен и показва атмосферата на обредите на тези етноси, които и до днес живеят, общуват и празнуват заедно.

Включва сватбени обредни реквизити и костюми на турци, арменци, евреи и роми, разкрива традициите и обичаите на отделните общности. Изложбата показва колко общи и в същото време различни са сватбените обичаи при тези етнически групи.

От 24 април в галерия “Тунела” в Двореца в Балчик се открива изложбата “Непознатите средновековни съкровища от фонда на Националния исторически музей XIV – XVII век”. Тя представя най-значимите археологически предмети от основния фонд на музея, които до момента не са включени в постоянната му експозиция. Събирани са в продължение на десетилетия по различни начини - чрез археологически разкопки и теренни обхождания, чрез дарения, откупки или са предоставяни от държавни институции.

Сред експонатите от XIV – XVII в. могат да бъдат видени златна апликация от диадема, сребърни гривни “кубелии” (“рогатки”), сребърна чаша – кратунка, златна игла за коса с позлата, както и половинка от сребърен енколпион – панагия, изработен от слонова кост.

Гостуващата експозиция на Националния исторически музей е едно от най – ярките събития в културния календар на Двореца за тази година и цели да представи пред многобройните български и чуждестранни посетители на архитектурно – парковия комплекс част историята на България. Изложбата може да бъде разгледана до 10 август.

До края на май в Каменна зала може да бъде разгледана друга изложба, съобщават от културния институт в Белия град. Тя е посветена на 140-годишнината от подписването на Търновската конституция и е създадена по идея на проф. Андрей Пантев и Държавна агенция "Архиви". В четиринадесет табла са показани материали от богатата колекция от книги, гравюри и карти, притежание на Централния държавен архив.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българево пее и танцува днес

„С песни и танци в Българево“ е надсловът на фолклорният фестивал, който се организира за втора поредна година от НЧ „Народен будител 1940“ село Българево. Той ще се проведе тази събота,  21 септември,  от 10.00 часа на площада в селото. Съборът няма конкурсен характер, разказа  Мая Чалъкова - секретар на читалището. Заявка за участие са дали..

публикувано на 21.09.19 в 06:51

ДКТ „Дора Габе” открива сезона с премиерата на „Вълкът и седемте козлета”

„Вълкът и седемте козлета” е най-новото заглавие на Държавен куклен театър „Дора Габе”. Това е и първото представление за този сезон. „Спектакълът е изключително динамичен и поднесен с едно фино чувство за хумор, дори страшните сцени са поднесени на малките ни зрители много леко и приятно”, сподели директорът на културната институция Петър..

публикувано на 21.09.19 в 06:16

"Морски сюжети" на Венцислав Марков и неговото "довиждане" с лятото

Изложбата „Морски сюжети“ с живопис, метал и скулптура откри вчера в галерия „Ларго“ варненският автор Венцислав Марков. Темата на експозицията е повлияна от варненското крайбрежие и морето, на което скоро ще трябва да кажем „довиждане“ с идването на есента. Изненада за публиката са живописните творби на варненеца. В платната, изпълнени с масло,..

публикувано на 20.09.19 в 12:34

Започва Международният фестивал за късометражно кино „IN THE PALACE“

Фестивалът ще се проведе във Варна от 19 до 26 септември във ФКЦ. Цялостната програма на фестивала предвижда прожекции, професионални конференции и срещи с индустрията, питчинг сесия, както и редица концерти, част от музикалния фестивал IN THE PALACE. За пореден път екипът на фестивала отбелязва положителната тенденция все повече български..

публикувано на 20.09.19 в 10:10

Международният арт и етнофорум „Без граници” започва в Балчик

Очакват се 70 участника от Канада, Германия, Румъния, Латвия, Нидерландия, Финландия, САЩ, Швеция, Индия, Русия, Белгия, Франция, Унгария, Полша, Испания, Дания, Норвегия, Белгия, Великобритания, Северна Македония, Украйна, Австрия и България. Музикалният етно/уърлд фестивал в рамките на форума ще се проведе на 21 и 22 септември с вход свободен на..

публикувано на 20.09.19 в 09:53

"Море от ритми" за 9-ти път в Балчик

По­ве­че от 1 400 из­пъл­ни­те­ли от 16 об­лас­ти на Бъл­га­рия и от чуж­би­на ще се ка­чат на сце­на­та на фол­клор­ния фес­ти­вал "Мо­ре от рит­ми", кой­то прев­зе­ма Бал­чик ве­че де­ве­та го­ди­на в праз­нич­ни­те септемврийски дни - от 20-и до 23-и сеп­тем­ври. На­цио­нал­но­то съ­би­тие от ми­на­ла­та го­ди­на пре­рас­на в..

публикувано на 20.09.19 в 07:02

Елин Колев: За да създаваме музика, трябва да сме искрени

Преди концерта си във Варна на 24 септември от 19 часа във Фестивален и конгресен център с Русенска филхармония младият талантлив концертиращ цигулар споделя пред Диана Димитрова своите очаквания размисли и вълнения. Идвам във Варна след петгодишна пауза. През 2014 г. заедно с оркестъра на Класик ФМ, диригента Григор Паликаров и..

публикувано на 19.09.19 в 12:26