Криптовалутите - има ли ги или ги няма?

Криптовалутите все още не са включени в академичната програма, понеже нормативно въпросът все още не е уреден, това каза за Радио Варна доц. Слави Генов, ръководител на катедра „Счетоводна отчетност“ в Икономически университет Варна. Криптовалутите в определени области даже са и забранени за използване. Голям проблем е и тяхното оценяване, а щом не могат да бъдат оценени, няма как да бъдат представени счетоводно. Остава въпросът колко е справедливата стойност на един биткойн или друга криптовалута? Много други обекти, подлежащи на отчитане, също не са включени счетоводно, поради липсата на надеждна оценка – пример за това са провизиите.

Имаме едно съдебно дело, но ако юристите ни не могат да ни посъветват колко е стойността, на която да си определим задължението и разхода, ние изоставяме този момент и го поясняваме, но в крайна сметка щом няма надеждна оценка не можем и да го включим. Така че при криптовалутите основният проблем е надеждната оценка. Да, би могло да се преподава, но счетоводството е вързано с нормативната уредба. Засега темата присъства по-скоро като размисъл, но да се преподава е малко рано“, коментира доц. Генов. „Всички се лутат между дилемата има ли я криптовалутата или я няма като отчетен обект.

-  От тази година новото  в данъчната декларация са сделките с криптовалути. Как може да се случи това?

-  Как ще ги включим и какво ще включим е въпрос на развиваща се практика.

Темата за криптовалутите бе част от конференцията, с която катедра "Счетоводна отчетност" отбелязва своята 95-та годишнина. За предизвикателствата пред екипа на катедрата и актуалните финансовите въпроси, чуйте от доц. Слави Генов в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават археологическите проучвания в някогашната римска колония Деултум

Археологическото лято е в разгара си  в някогашната римска колония Деултум. А нтичният град се намира на около 10 километра западно от  Бургас ,  в землището на днешното село  Дебелт .   Богатата на археологически останки местност се простира до брега на едно от най-големите езера на юг от  Стара планина  –  Мандренското. Разкопките са..

публикувано на 23.08.19 в 09:52

Възобновяват разкопките на Варненския халколитен некропол

За Варненския халколитен некропол е казано много. Изписани са статии, написани са книги. Златото от него, което е над пет килограма, е най-старото обработено злато в света. Всеки може да го види, ако посети Регионалния исторически музей във Варна. Но, мястото, където то е намерено, тъне в забрава и бурени. До него не може да се стигне и малцина знаят, че..

публикувано на 21.08.19 в 14:45

Тайните на снимките според фотографа Любомир Бенковски - Бенджи

Във време, в което ежедневно всички снимаме, основно с телефони,  в което все по-рядко вадим снимки на хартия, професионалните фотографи имат какво да ни кажат. Да ни споделят някои тайни за своята работа. Любомир Бенковски има опит като телевизионен оператор и фоторепортер на вестници и телевизии в родния си град Плевен и..

публикувано на 19.08.19 в 14:12

30 години делят Варна от първата фотография в Париж

Днешният 19-ти август е датата, на която отбелязваме раждането на фотографията, защото на 19 Август 1839, само няколко месеца след като Луи Дагер патентова метода си за заснимане, познат като дагеротипия и след като прави първата снимка на Луната, френското правителство изкупува патента и го обявява на широката публика като "подарък към света"...

обновено на 19.08.19 в 11:28

Роси Димитрова: Малдивите може да са достъпни

Роси Димитрова е пътешественик, блогър, мечтател. Тя е от Варна и вече може да се похвали, че е посетила над 18 държави, преследвайки хобито си да опознава нови места. Гостува в предаването "Хоризонти" за да коментираме не само туристическите дестинации у нас и по света, но и набиращите все по-голяма популярност туристически блогове. Блогът на Роси..

обновено на 19.08.19 в 08:37

Йордан Генов: Може да тренирам по-малко, но почивка не си давам

Варненските лекоатлети-ветерани отново блеснаха на голям международен форум. В Торино, Италия, се проведоха откритите европейски олимпийски игри за ветерани по лека атлетика. Това е своеобразна ветеранска олимпиада в този спорт, защото откритият статут на надпреварата докара състезатели от цял свят и от всички континенти. Варненският представител,..

публикувано на 17.08.19 в 11:49

След Виена талантливата Жасмина Темелкова пее и във Варна

За пръв път в празничния концерт край фонтана ще посрещнем още едно талантливо варненско сопрано – младата Жасмина Темелкова Шест пъти ще излезе на сцената, шест арии ще изпее тази вечер най-младият изпълнител в празничния концерт за Деня на Варна, 15 август. Тя е възпитаничка на Варненската детско-юношеска опера, сега студентка по..

публикувано на 16.08.19 в 17:05