Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Техническият университет обжалва пред Върховния касационен съд решението за възстановяването на бившия ректор

Варненският Технически университет ще обжалва решението на Окръжния съд, според което временно изпълняващият длъжността ректор Розалина Димова е нямала правомощията да отстрани предшественика си. Това става ясно от официално становище, публикувано на сайта на висшето учебно заведение.

"До постановяване на окончателно решение по правния спор никой няма право да твърди, че обжалваната заповед на проф.Димова е незаконосъобразна", категоричен е новоизбраният ректор проф. Венцислав Вълчев.

Припомняме, че бившият ректор Росен Василев се прости с поста си поради установено плагиатство в научните му трудове от Комисията по академична етика към Министъра на образованието и науката.

От ТУ-Варна обръщат внимание на факта, че мандатът на Росен Василев като ректор беше прекратен със заповед на Министъра на образованието и науката, а проф. Розалина Димова прекратява единствено трудовото му правоотношение като „професор” и член на академичния състав.

"В този смисъл не може да не направи впечатление пълното противоречие в мотивите на Върховния административен съд и Окръжен съд Варна, пред които са подсъдни двете дела, по отношение тълкуването на това принципно положение, се казва в становището. Върховният административен съд в Определение №6286/24.04.2019г. по адм.д. №3549/2019г. посочва че: „мотивната част на заповедта на Министъра на образованието и научката, както от фактическа, така и от правна страна сочи безспорно „отстраняване” на ректора в рамките на мандата му”. В същото време Окръжен съд – Варна посочва, че е „извън правомощията на временно изпълняващия длъжността ректор да прекрати трудовото правоотношение на ректора, което е възникнало от избор”.

Окръжен съд – Варна също посочва „че правомощията на ВрИД ректора се свеждат до възможност за отнемане на научна степен или на академична длъжност, докато длъжността ректор е ръководна административна, а не академична длъжност и че може в съответствие с разпоредбата на чл.58 ЗВО да бъде отнета академичната длъжност „професор”, след което да се сезира Общото събрание на академичния съвет за отзоваване на ректора”. Прави впечатление използването на конструкцията „Общо събрание на академичния съвет” какъвто орган на академично управление не е предвиден в ЗВО, уточняват от ТУ.

По този начин две различни съдилища на Република България тълкуват един и същ акт по коренно различен начин – според ВАС актът на министъра освобождава от административната длъжност „ректор” Росен Василев, според мотивите на Окръжен съд – Варна – за това е необходимо изрично решение на Общото събрание на академичния съвет (какъвто орган няма).

Настоящото ръководство, чийто мандат приключва след по-малко от два месеца, прави пълна проверка на всички сключени договори по време на управлението на Росен Василев. Изяснява се финансовото състояние на университета, откриват се и се отстраняват несъответствия и нарушения, изпълняват се препоръки, получени в одитни доклади на многобройни контролни държавни органи, компенсират се сериозни забавяния в акредитационните и други академични процедури.

В заключение ръководството на Технически университет – Варна изразява вярата си в българската съдебна система, призовава за разум и спокойствие членовете на академичния и административен състав, уверява хилядите си студенти, че ТУ Варна притежава необходимите твърдост и воля, да поеме по нов път, в съответствие с традициите и авторитета му, създадени през годините.

"Българската общественост може да бъде спокойна за развитието на ТУ Варна, като резултатите от извършваните промени ще бъдат скоро видимо явни и несъмнени! Технически университет – Варна ще бъде отново единствено дом и храм на академизма!", категоричен е проф. Венцислав Вълчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Зов за помощ за Димитър Стоев от село Оброчище

Свещеник Филип Ки­ри­лов от Об­ро­чи­ще апелира за помощ към един млад мъж - Ди­ми­тър Стоев, който е на ре­ха­би­ли­та­ция в Со­фия. След десетгодишно лечение са пос­тиг­на­ти доб­ри ре­зул­та­ти и за да се из­пра­ви сам на кра­ка, прес­тоят тряб­ва да е про­дъл­жи­те­лен, за което са нужни сред­ства. В храм "Св. Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" в..

публикувано на 26.04.24 в 13:50

Набират се средства за първата църква на село Рогачево

Църковното настоятелство при новостроящия се храм в балчишкото село Рогачево, "Св вмчк. Димитър", открива отново своята кампания за набиране на средства по повод довършване на църквата. Припомняме, че през април 2018 година бяха положени основите на първия православен  храм в Рогачево. Грубият строеж е приключен. В момента се работи по външната и..

публикувано на 26.04.24 в 13:46
Снимката е илюстративна.

До две години ни доставят 7 двуетажни влака

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полската компания “Stadler Polska Sp. z o.o.” подписаха днес договора за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МТС. „Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е..

публикувано на 26.04.24 в 13:35

26 тона капачки събраха във Варна в дъждовната събота

26 000 килограма капачки са събрани по време на последната акция на кампанията "Аз вярвам и помагам". 19 500 лева е сумата от предадената за рециклирани пластмаса, която ще бъде използвана за закупуване на медицинска апаратура.  На 20 април се проведе 10-ото издание на събитието. И този път освен капачки, хората предаваха и стотинки. Организаторите от..

публикувано на 26.04.24 в 12:57

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите на 9 юни

Централната избирателна комисия заличава регистрацията на партия "Атака" за изборите на 9 юни. Това става ясно от решение на комисията, публикувано снощи. Причината е, че при извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели. Решението подлежи на обжалване пред Върховния..

публикувано на 26.04.24 в 11:15