Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекарна "Радост" осигурява работа на младежи с дефицити във Варна



Първи стъпки направи в началото на месеца ново социално предприятие във Варна, което осигурява работа на младежи с различни дефицити. Пекарна "Радост"  се казва мястото, където младите хора работят, а случайно или не – то се намира на улица "Радост" в кв. Трошево. Зад идеята стои екипът на фондация "Радост за нашите деца" с председател Нарине Банкова.

За Радио Варна тя разказа, че след като навършат 18 години младежите с различни дефицити не могат да си намерят работа у нас. Те могат да работят специфична работа и то при съпровод от наставници, социални работници и психолози.

Пекарната е създадена по проект по ОП "Човешки ресурси".  В нея работят 12 младежи от 19 до 29 години. Учат се да пекат хляб, закуски и сладки. За труда си получават 560 лв. заплата. Младежите получават и умения да отиват до работа и да се прибират в къщи сами, което също е част от това да бъдат социализирани в обществото.

Снимка

"Бизнесът у нас няма да наеме младежи с дефицити, защото той е ориентиран към печалба.", каза Нарине Банкова. Важно е младежите да се чувстват полезни от това, което правят и доволни, допълни тя. По нейните думи ще е доста трудно пекарната да работи и след приключване на проекта, но това е основната цел на фондацията. Ще се търси пазар за продукцията, а пекарната по никакъв начин няма да е конкуренция на всички останали в града.

Първите клиенти на младите пекари са от защитено жилище във Варна, които са поръчали хамбургери за семейната конференция, която организират.

"Имаме амбицията да останем! С цената на много труд, много мисъл и работа!", заяви Нарине Банкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Организират празнично нощно бягане „Пътят към светлината” за Деня на Варна

По случай Денят на Варна Свето Успение Богородично - 15 август и тази година ще се проведе традиционното празнично нощно бягане „Пътят към светлината”, където участниците са със светещи челници и гривни. Организатор на инициативата е спортен клуб “Ай Рън”, с подкрепата на Община Варна. За начална точка на събитието е определен Слънчевият часовник на..

публикувано на 13.08.24 в 13:56

Кметът Коцев провери чистотата в града, обмислят подмяна на жълтите контейнери с по-удобни

Да бъдат подменени контейнерите за хартия и пластмаса с по-удобни отвори за обемисти отпадъци, обмислят от общинската администрация. Един от основните проблеми за образуването на микросметища около контейнерите е именно едрогабаритния отпадък и най-вече кашоните, които са обемисти, а трябва да влязат през тесен процеп, отбелязва кметът на Варна..

публикувано на 13.08.24 в 13:55

Над 89 800 заявления за еднократна помощ за ученици са подадени за месец

Над 89 800 заявления за еднократна помощ за ученици от първи до четвърти клас и в осми клас са постъпили вече в Агенцията за социално подпомагане (АСП). Подаването по електронен път на документите през настоящата кампания е през новосъздадения от Министерството на електронното управление (МЕУ) портал – e-gov www.egov.bg/wps/portal. Остава и..

публикувано на 13.08.24 в 13:34

До 14 дни трябва да предявим рекламация на туристическа услуга, ако са ни излъгали

Рекламация за несъответствие на туристическа оферта в последния момент или услуга, която сме получили, да предявим в 14-дневен срок след установяването му, съветва Габриела Руменова, основател на онлайн платформата " Ние потребителите". По думите й обаче законовият срок, в който можем да търсим правата си е две години. Експертът посочи и за какви..

публикувано на 13.08.24 в 11:50

Засаждат три пъти повече дървета от отсечените в "Младост"

Заповедта за отсичането на дърветата в района на ул. „Орех“ и „Андрей Сахаров“ е от април тази година. Това съобщи за Радио Варна кметът на район "Младост" Христо Христов. Върху терена, който е частна собственост, ще се строи сграда: "Има инвестиционни намерения в имота, има влязъл в сила Подробен устройствен план, има разрешение за строеж...

публикувано на 13.08.24 в 11:13

Провериха 36 язовира във Варненско, 4 от тях са потенциално опасни

Ежегодна проверка на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, и на участъци от рекa Провадийска на територията на област Варна, бе извършена със заповед на областния управител. На територията на областта има 84 язовира, от тях 68 са класифицирани като първа висока степен на потенциална опасност и подлежат на..

публикувано на 13.08.24 в 10:58

Работещи в корабостроителницата за лошия път до завода: Шофираме като в Индия заради дупки и тирове

Протест готвят от варненската корабостроителница заради лошото състояние на пътя до завода под Аспаруховия мост. Участъкът създава всекидневни затруднения и крие препятствия за работещите там. Те споделиха, че постоянно им се налага да лавират межди огромните дупки и зърновозите, което ги бави. Времето за преминаване от моста до завода е колкото ако..

публикувано на 13.08.24 в 09:42